изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 06:11 EEST
ДО МЕСЕЦ ЩЕ Е ЯСНО ДАЛИ ДЪРЖАВАТА ЩЕ БРОИ НАД 16 МИЛИОНА ЛЕВА НА ГАИЧ    
Ред и сигурностДо месец Окръжният съд в Добрич ще се произнесе по исковете на бизнесмена Миролюб Гаич и съпругата му Живка Гаич за причинени от Окръжна следствена служба – Добрич, имуществени вреди на стойност 16 340 533,16 лв. и неимуществени вреди в размер на 40 хил. лв.

 

От пресслужбата на съда припомнят, че през септември 2005 г. фамилията заведе искове по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди срещу Окръжна следствена служба – Добрич, за щети, причинени им като собственици на „Югоагент експорт - импорт” ООД, изразяващи се в претърпени загуби и пропуснати ползи на дружеството от дискредитирането на личността на Гаич след ареста му. Той бе задържан на 4 декември 1995 г. и престоя в следствения арест до 23 февруари 1996 г. във връзка със започнатото срещу него разследване за измама и присвояване в големи размери. То бе прекратено от прокуратурата през 1999 г. с мнение, че няма данни за търсене на наказателна отговорност. Но Върховна касационна прокуратура върна на Районна прокуратура – Добрич, за ново разследване обвинението за измама на вложителите. Миролюб Гаич бе признат за виновен по него на 22 февруари 2008 г. от Районен съд – Добрич. Той му наложи наказание от 4 години „лишаване от свобода” и присъдата влезе в сила на 27 март т.г.  

Въпреки това, вчера бизнесменът поиска писмено от Добричкия окръжен съд да спре делото по гражданския му иск срещу следствието, защото е подал молба до Главния прокурор за възобновяване на наказателно дело с влязла в сила присъда.

Гражданският съд обаче отхвърли искането на Гаич за спиране на производството като неоснователно и даде ход по същество на делото по исковете срещу държавата. Ответникът Окръжна следствена служба пледира да бъдат отхвърлени  претенциите на  бизнесмена и съпругата. С влязлата в сила наказателна присъда е доказано, че липсва невинност по обвинението, за което му е била взета мярката „задържане под стража” през 1995 г., посочи представителят на следствието.

От Окръжна прокуратура – Добрич, също настояха исковете на Гаич да бъдат отхвърлени, защото той е бил признат за виновен и е изтърпял присъдата по наказателното дело за измама на вложителите. Според прокурора с вчерашното искане за спиране ищецът се опитва да протака гражданското дело с цел да печели време и отлага разноските, които ще трябва да плати на държавата, ако го загуби. НДТ

 


Сходни връзки

ДО МЕСЕЦ ЩЕ Е ЯСНО ДАЛИ ДЪРЖАВАТА ЩЕ БРОИ НАД 16 МИЛИОНА ЛЕВА НА ГАИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди