изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 05:03 EET
Президентът Барак Обама    
По света Президентът Барак Обама

Невероятното се случи. Страната, която преди осем години избра за президент Джордж Буш, а после го преизбра през 2004 г., днес за първи път посочи за свой държавен глава представител на малцинство, нещо повече, млад чернокож политик.
Изминаха повече от 20 месеца, откакто Барак Обама обяви, че ще се бори за кандидат-президентската номинация на Демократическата партия и година и половина, след като ветеранът от Виетнам Джон Маккейн започна втората си битка за номинацията на републиканците. Анализаторите определят тези президентски избори като исторически. И наистина те донесоха много новости. За първи път се съревноваваха двама действащи сенатори. На 72 години Джон Маккейн можеше да стане най-възрастният президент в американската история, а неговият партньор Сара Пейлин – първата жена вицепрезидент. Барак Обама се надяваше да бъде първият чернокож лидер в Белия дом, а Джоузеф Байдън ще е първият вицепрезидент католик.
Америка е доказала, че е страна на всякакви полюси – на моменти силно консервативна, а друг път изненадващо напредничава.
И още нещо, тази година американците дадоха урок на света – може би не точно урок по демокрация и толерантност, а урок за това как се вярва в тях
.

Агенция “Фокус”
АФП: ЕС поздрави Барак Обама за победата му на президентските избори в САЩ

ЕС поздрави днес победилия на президентските избори в САЩ демократ Барак Обама, а председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Дурао Барозу призова за „ново обвързване” между Вашингтон и Брюксел, предаде АФП.
„Време е за ново обвързване между Европа и САЩ”, каза Барозу в официално изявление. По думите му ЕС и САЩ трябва да променят настоящата криза в нови възможности. „Нуждаем се от ново споразумение за един нов свят”.
„Искрено се надявам, че с администрацията на Барак Обама, САЩ ще обединят силите си с Европа, с която ще постигнат ново споразумение. За да спечелят народите, за да спечели светът”, заяви още Барозу.
Френският външен министър, чиято страна е ротационен председател на ЕС, пожела от своя страна на Обама много успех и заяви, че неговата енергия ще е нужна, за да се изгради един по-сигурен свят. „Франция и ЕС се нуждаят от енергията му, от непримиримостта му към несправедливостта, за да могат да продължат напред и да изградят един по-сигурен, праведен и устойчив свят”, каза още Кушнер. По думите му с общи усилия Европа и САЩ могат да посрещнат новите предизвикателства пред икономиката, околната среда и сигурността.

Агенция “Фокус”
Си Ен Ен: Барак Обама ще бъде 44-ят президент на САЩ

Барак Обама ще бъде 44-ят президент на САЩ, прогнозира Си Ен Ен, позовавайки се на частичното преброяване на гласовете от президентските избори.
Хиляди екзалтирани симпатизанти на младия сенатор от щата Илинойс, които се събраха на митинг в “Грант Парк” в Чикаго, посрещнаха с радостни възгласи новината. По-късно победителят ще направи обръщение към тях.
Барак Обама, който ще е първият чернокож президент на САЩ, ще встъпи в длъжност на 20 януари 2009 г.

Кой е Барак Обама - справка /Агенция “Фокус”/

Отгледан от майка си и нейните родители, Барак Обама не израства в богато семейство. За да плати образованието си взема студентски заеми. След колежа работи за християнски църковни организации в Чикаго, като подпомага общностите, засегнати от затварянето на металургичните заводи. Обама отхвърля привлекателни предложения за работа, след като завършва право в Харвардския университет и се връща в Чикаго, където оглавява успешна кампания за повишаване броя на регистрираните гласоподаватели. Постъпва на работа в малка адвокатска кантора, преподава конституционно право и продължава активната си работа с местните общности. Обама и съпругата му Мишел имат две дъщери Саша на 7 години и Малия на 10.

Детство

Барак Обама е роден на 4 август 1961 г. на Хаваите. Неговият баща, също Барак Обама, е роден и израснал в малко село в Кения.
Майката на Барак, Ан Дънам, прекарва детските си години в провинциален Канзас. След Втората световна война, в която участник е дядото на Обама, родителите на Ан се местят на Хаваите. Там, в Хавайския университет се срещат родителите на Барак. Майка му е студент, а баща му е спечелил стипендия, която му позволила да замине за Америка. По-късно той се връща в Кения и Барак израства с майка си на Хаваите, но прекарва част от детството си и в Индонезия. Впоследствие заминава за Ню Йорк, където завършва Колумбийския университет през 1983 г.

Студентските години

След като се дипломира се премества в Чикаго през 1985 г., където става местен активист от религиозна организация, полагаща усилия за подобряване условията на живот в бедните квартали, където престъпността и безработицата се ширят.
Организацията постига известен успех, но Барак осъзнава, че за да се подобри истински животът на хората и то не само в отделна общност, ще е нужна освен промяна на местно ниво, още промяна в политиката.
Заминава за Бостън, където през 1991 г. получава степен по право и става първият афроамериканец председател на студентската организация “Харвард Ло Ривю”, която публикува месечното издание на изучаващите право в университета.
Скоро се връща отново в Чикаго, където е адвокат по защитата на човешките права и преподавател по конституционно право. Неговата работа като правозащитник го довежда до решението да се кандидатира за сената на щата Илинойс, където прекарва осем години. През 2004 г. е избран за член на Сената в Конгреса на САЩ.

Политическа кариера

Богатият и разнообразен опит в живота на Барак Обама, това че израства на различни места, с хора с различни идеи, вдъхновява неговия политически живот. На фона на разделението в политическия спектър той продължава да вярва в способността хората да се обединяват около политика на постигане на конкретни цели, която поставя преодоляването на предизвикателствата от ежедневието на хората пред теснопартийните сметки и политически дивиденти.
В сената на Илинойс това означава съвместна работа както с демократи, така и с републиканци, с цел подпомагане на трудещите се чрез разработване на програми като тази за облекчаване на местното данъчно облагане върху личните доходи, върнало в семейния бюджет на домакинствата в щата над 100 долара. Работи и за разширяване на образователните програми за малките деца.
В Сената във Вашингтон се насочва към справянето с предизвикателствата на глобализирания свят през 21 век. Първият закон, който прокарва заедно с републиканеца Том Кобърн, позволява на всеки американец да провери в Интернет къде и как се изразходва всеки цент от неговите данъци. Обама е сред основните гласове зад реформата, довела до премахването на свързаната с лобитата корупция в Конгреса.

Като член на Комисията по проблемите на ветераните от войните, сенатор Обама се бори за това ветераните от Илинойс да получат обещаните им помощи, като работи усилено и за подготовката на комисията да посрещне нуждите на хиляди ветерани, завръщащи се от Ирак и Афганистан.
Осъзнавайки терористичната заплаха от оръжията за масово поразяване, Барак Обама пътува до Русия заедно със сенатора-републиканец Ричард Лугар за стартиране на нова вълна от усилия за откриване и обезопасяване на смъртоносни въоръжения по света. Разбирайки заплахата за американската икономика и сигурност от пристрастяването на страната към петрола, Обама работи за обединяване усилията на автомобилните компании, профсъюзите, фермерите, бизнеса и политиците от двете партии за популяризиране на по-широката употреба на алтернативни горива и по-високите стандарти за икономичност на колите.
Независимо дали става въпрос за бедността, показана наяве от урагана “Катрина”, геноцида в Дарфур или ролята на вярата в американската политика, Барак Обама продължава да говори за проблемите, които ще определят облика на Съединените щати в 21 век.
Ползвани са материали от официалния сайт кандидата.


Агенция “Фокус”
Джон Маккейн призна поражението си на президентските избори в САЩ

Пред свои привърженици във Финикс, Аризона, кандидат-президентът на Републиканската партия, сенатор Джон Маккейн, призна, че е загубил президентските избори в САЩ от своя опонент демократ и колега в Сената Барак Обама, предаде Си Ен Ен.
“Това е мое поражение, а не ваше,” обърна се към своите симпатизанти Маккейн.

Кой е Джон Маккейн - справка /Агенция “Фокус”/

Джон Маккейн е роден на 29 август 1936 г. във военновъздушната база Коко Соло в контролираната по онова време от САЩ зона около Панамския канал. Днес той е сенатор от щата Аризона и претендент на Републиканската партия за президентския пост в САЩ на изборите през ноември 2008 г.
Маккейн произлиза от семейство, свързано с военното дело. Неговият баща и дядо му са били адмирали в американските военноморски сили. Той посещава Военноморската академия на САЩ, която завършва през 1958 г. Става пилот на щурмови самолет от флота. На 29 юли 1967 г., по време на войната във Виетнам, оцелява след пожара на борда на самолетоносача “Форестал”, при който загиват 134 души и са унищожени 20 самолета. Докато се подготвя за боен полет, снаряд изстрелян случайно от друг самолет, удря резервоарите на неговия изтребител. Вместо да се възползва от предложението да се завърне у дома след този инцидент, той доброволно кандидатства за удължаване на бойната му мисия. По-късно същата година по време на 23-я си боен полет на 26 октомври е свален над Северен Виетнам и сериозно ранен - след като катапултира изпада в безсъзнание и при падането си на земята чупи двете си ръце и единия крак. Отведен е в Ханой, където му е отказано адекватно лечение и често е бит от виетконгските си пазачи. Прекарва пет години и половина като военнопленник, повечето от които в изолатор, често подлаган и на изтезания, преди да бъде освободен след Парижкия мирен договор през 1973 г. При завръщането си в родината продължава 22-годишната си кариера на пилот от ВМФ на САЩ.

След като се оттегля се от флота през 1981 г. и се установява в щата Аризона, Маккейн влиза в политиката. През 1982 г. е избран за член на Камарата на представителите на американския Конгрес от неговия първи избирателен район в Аризона. След два мандата в долната камара на Конгреса е избран за сенатор от Аризона през 1986 г. След това е преизбиран през 1992, 1998, и 2004 г.
Макар в общи линии да се придържа към устоите на американския консерватизъм, като понижаването на данъците, ограничаване на бюджетните разходи, Маккейн си създава репутация на политик, който не се съобразява с теснопартийните норми и става известен с готовността си да се противопоставя на консерватизма на републиканците по някои въпроси. Сред тях са позицията му по въпроса за глобалното затопляне и нелегалната имиграция. Сенаторът-републиканец обещава да работи заедно с демократите за разрешаването на тези и други наболели проблеми пред САЩ.

Маккейн бе претендент за кандидат-президентската номинация на Републиканската партия през 2000 г., но бе победен от сегашния президент Джордж Буш, след няколко оспорвани първични вота в началото на кампанията. В надпреварата за президентските избори през 2008 г. кампанията на Маккейн бе изправена пред провал в средата на 2007 г. заради недостиг на средства и заради подкрепата му за новата стратегия на Джордж Буш във войната в Ирак и цялостната реформа на имиграционното законодателство, която може да доведе до амнистия за някои нелегални имигранти. В края на 2007 г. той се завърна в надпреварата, спечели няколко ключови щата в първичните избори на републиканците през януари 2008 г. и до края на месеца отново бе основен кандидат за номинацията, като лидерската му позиция бе затвърдена с победи на 5 февруари по време на вота, известен като “супер вторник”, когато предварителни избори се проведоха в 24 щата. Това доведе и до последвалото оттегляне на основния му съперник, бившия губернатор на Масачузетс Мит Ромни и подкрепа, заявена от много видни републиканци включително президента Буш.


Агенция “Фокус”
Резултати от избирателния ден в САЩ по щати /Агенция “Фокус”/

Въпреки че преброяванията на гласовете в повечето американски щати продължават, резултатите от гласуването са известни. Списъкът включва всички щати с известен резултат, в Северна Каролина, Индиана, Мисури и Монтана резултатите са твърде близки и ще бъдат решени след окончателното преброяване.

Щати, спечелени от Барак Обама: Калифорния, Колорадо, Конектикът, Окръг Колумбия, Делауеър, Флорида, Хаваи, Айова, Илинойс, Мериленд, Мичиган, Минесота, Ню Джърси, Ню Йорк, Ню Мексико, Невада, Охайо, Орегон, Пенсилвания, Роуд Айлънд, Вирджиния, Върмънт, Вашингтон и Уисконсин.

Щати, спечелени от Джон Маккейн: Алабама, Арканзас, Аризона, Джорджия, Кентъки, Канзас, Луизиана, Мисисипи, Северна Дакота, Небраска, Южна Каролина, Южна Дакота, Тексас, Юта, Западна Вирджиния и Уайоминг.


Агенция “Фокус”
По последни данни Барак Обама печели 338 електорални гласа, Джон Маккейн - 155

По последни данни, обявени от германската телевизия Це Де Еф, победителят на президентските избори в САЩ Барак Обама печели 338 електорални вота, а претендентът му, републиканецът Джон Маккейн - 155.


Агенция “Фокус”
Избирателна система на президентските избори в САЩ - /справка Агенция “Фокус”/

Избирателната система в САЩ отразява някои характерни особености на държавното устройство на страната, най-вече федералния му характер. В Съединените американски щати народът избира членовете на Конгреса, законодателния орган, а отделните щати избират президента, който олицетворява изпълнителната власт на федерацията.
Т. нар. Електорална (избирателна) колегия представлява група от 538 делегати, които заседават на всеки четири години, за да изберат президент и вицепрезидент на САЩ. Те никога не се срещат на национално ниво. Просто делегатите във всеки щат провеждат събрание в сградата на щатския законодателен орган, за да дадат гласа си за кандидата, когото са избрани да представляват от жителите на щата. Те играят ролята на, един вид, наместници на съответния кандидат-президент във всеки щат. Заседават в първия понеделник след втората сряда от декември. На 51 отделни заседания, провеждани в един и същи ден, делегатите дават своя електорален вот за кандидата, когото представляват, като по конституция не е задължително да гласуват за него. Така изборът на държавен глава в САЩ става чрез непряко гласуване.
Електоралните делегати/наместници се избират в деня на президентските избори от жителите на всеки щат. Техният брой и съответно броят на вотовете на всеки щат в гласуването за президент в електоралната колегия, е равен на сумата от броя на членовете на Камарата на представителите (свързан е с числеността на населението) от съответния щат, плюс броя на сенаторите, винаги по двама от щат. Федерален окръг Колумбия, където се намира столицата Вашингтон, има право на три вота (трима делегати).
Във всеки щат избирателите гласуват за избирателна листа от наместници за съответния кандидат-президент. В почти всички щати важи правилото “победителят печели всичко” - партията, спечелила мнозинство, печели всички електорални вотове, т.е. всички президентски делегати, които изпраща щатът в Електоралната колегия, са на нейния кандидат. Изключение правят щатите Мейн и Небраска, където делегатите се разпределят пропорционално на вота.
41 дни след президентските избори, делегатите гласуват за президент и вицепрезидент. Приблизително месец по-късно, двете камари на Конгреса провеждат общо заседание, за да обявят победителя на президентските избори. Ако даден кандидат е получил подкрепата на 270 или повече делегати, председателят на събранието, обикновено вицепрезидентът, провъзгласява този кандидат за новия президент на САЩ.
При действащата в САЩ избирателна система е възможно даден кандидат да спечели мнозинството от гласовете, но да загуби вота в Електорална колегия. Това се случи през 2000 година, когато за победител бе обявен кандидатът на Републиканската партия Джордж Буш, въпреки че бе спечелил по-малко, като общ брой, гласове на американци, отколкото кандидата на Демократическата партия Ал Гор.


Агенция “Фокус”
Войната в Ирак и позициите на двамата кандидат-президенти в САЩ – справка /Агенция “Фокус”/

Войната в Ирак е вероятно най-важният въпрос в сферата на външната политика на президентските избори през 2008 г. В началото на кампанията миналата година се смяташе, че той ще реши изхода от вота. В края на надпреварата, обаче, икономическата криза в САЩ се превърна в основен фактор. Анализаторите са на мнение, че това е основната причина за възхода на демократа Барак Обама, когото избирателите смятат за по-подготвен да се справи с икономическите проблеми. Републиканецът Джон Маккейн, който смяташе за силна страна своя опит във външната политика не успя да се възползва от него. Ето основните позиции на двамата кандидат-президенти по темата:

Позицията на Джон Маккейн
1. Маккейн е против определяне на дата за изтегляне от Ирак. Кандидатът на републиканците смята, че не трябва да се въвеждат изкуствено крайни дати за изтегляне на американските сили. В една от своите речи, обаче, той коментира представите си за ситуацията след неговия евентуален първи президентски мандат и каза, че “до януари 2013 г. Америка ще е посрещнала повечето свои войници у дома… Войната в Ирак е спечелена, а Ирак е функционираща демокрация…”
2. ООН трябва да подкрепи провеждането на следващите местни (2008 г.) и национални (2009 г.) избори в Ирак.
3. През януари 2007 г. сенаторът от Аризона подкрепи новия план на администрацията на президента Джордж Буш за увеличаване числеността на американските сили с цел налагане на сигурност в Ирак.
4. Маккейн се обяви за споразумение с Ирак за статута на американските сили с условни дати за изтегляне, обвързани с конкретната ситуация в Ирак.

Позицията на Барак Обама
1. Сенаторът от Илинойс се противопостави на войната в Ирак от самото начало.
През октомври 2002 г. заяви: “Знам, че нахлуването в Ирак без ясна обосновка и без силна международна подкрепа само ще разпали огньовете на Близкия изток и ще стимулира най-лошите, а не най-добрите импулси в арабския свят и ще засили набирането на доброволци от ‘Ал Кайда’. Не съм против всички войни. Аз съм против глупавите войни.”
2. Обама планира да предислоцира американските сили със скорост по една или две бригади месечно. От предизборния щаб на Обама казват, че цялото изтегляне ще отнеме 16 месеца и трябва да приключи до лятото на 2010 г. Сенатор Обама смята да остави контингент в Ирак за провеждане на антитерористични операции, охрана на американските служители и дипломати и подкрепа на иракските сили за сигурност.
3. Противопостави се на плана на Буш за увеличаване на войските в Ирак. В последствие призна, че стратегията е помогнала за намаляване на насилието.
4. Смята, че всяко споразумение за статута на силите трябва да бъде договорено с Ирак в рамките на по-широк ангажимент от страна на САЩ за изтегляне и трябва да предвижда разполагането на трайни американски бази в арабската страна.


Агенция “Фокус”
Позициите на Джон Маккейн и Барак Обама по конфликта в Афганистан – справка /“Агенция “Фокус”/

На фона на засилващото се съпротивително движение на талибаните и международната терористичната мрежа “Ал Кайда” в Афганистан, конфликтът там измести войната в Ирак от първото място в заглавията на медиите. Това се дължи на ред причини като недостатъчния военен персонал в състава на Международните сили за стабилизиране на Афганистан (ИСАФ) под командването на НАТО и подобряващата се сигурност в Ирак след увеличаването на американските сили в горещите точки и столицата Багдад. Ето позициите на кандидатите на Демократическата и Републиканската партия за Белия дом.

Джон Маккейн
Сенаторът ветеран от Виетнам планира да изпрати три допълнителни бригади в Афганистан и да удвои числеността на афганистанската армия до 160 хил. души. Предлага средствата за това да бъдат осигурени от международен фонд, финансиран от САЩ и съюзниците им. Смята да приложи в Афганистан стратегията за борба със съпротивителното движение в Ирак. Ако бъде избран за президент, Джон Маккейн ще назначи свой пратеник, който да посредничи в разрешаването на споровете между Афганистан и съседите му. Републиканецът обещава да се справи с наркотрафика и да се фокусира върху подкрепата за местните племена в граничния район между Афганистан и Пакистан с цел борба с тероризма там.

Барак Обама
Обама заяви, че ще изпрати най-малко две допълнителни бригади в Афганистан и ще по-търси по голямото участие, с по-малко ограничения, на съюзниците на САЩ от НАТО. Младият сенатор от Илинойс ще се концентрира върху обучението на афганистанските сили за сигурност, като осигури повече ресурси и стимули за американските офицери, които се занимават с тази задача. Барак Обама предлага допълнително 1 млрд. долара невоенна помощ всяка година, не само за Кабул, но и за афганистанските провинции. Има намерение да обърне внимание на политиката спрямо Пакистан за гарантиране охраната на афганистанската граница:
“Трябва да дадем да се разбере, че ако Пакистан не може или не действа, ние ще ударим важни терористични цели като Осама бин Ладен, ако ги открием.”
Барак Обама предлага ограничаване трафика на наркотици чрез осигуряване на алтернативни начини за препитание на фермерите, които отглеждат опиум.


Агенция “Фокус”
Плановете на Барак Обама и Джон Маккейн за икономиката - справка /Агенция "Фокус"/

Барак Обама предлага цялостен план за възстановяване на американската икономика чрез създаване на нови работни места и облекчаване на бремето за трудещите се американци и въвеждане на данъчни облекчения за тях:
1. Данъчни облекчения за семействата.
Барак Обама и Джоузеф Байдън обещават да възстановят справедливостта в данъчното законодателство и да осигурят по-ниски данъци на 95% от американците. Предвижда се да бъде въведен данъчен кредит от 500 долара на член от семейството и 1 000 долара за цялото семейство.
2. Данъчни облекчения за малкия бизнес и предприемачите.
От щаба на Обама обещават да премахнат данъците върху капиталовите приходи за стартиращите бизнеси и за малките фирми за стимулиране новите инвестиции и създаването на работни места.
3. Кандидат-президентът на Демократическата партия ще се бори за търговска политика, която отваря чуждите пазари, за да бъдат подкрепени работните места в САЩ. Администрацията му ще използва търговски споразумения за разпространение на добрите стандарти на труд и околна среда.
4. По отношение на държавната хазна Барак Обама планира да намали данъците и да ограничи бюджетните разходи с приемането на отговорен бюджет, който намалява федералния дефицит чрез съкращаване на ненужните разходи.

Планът на Джон Маккейн за икономиката предвижда създаването на милиони нови работни места в САЩ и ще гарантира енергийната сигурност на страната, ще организира бюджета и разходите и ще донесе облекчение за американските потребители.
Маккейн обещава да помогне на американците, които страдат от високите цени на горивата. Икономическият план на сенатора от Аризона предвижда:
1. Елиминиране на зависимостта на САЩ от вносен петрол, което ще доведе до по-ниски цени на горивата.
2. Политика на скъпия долар, която ще намали цената на петрола.
3. Джон Маккейн е уверен, че за да бъде Америка конкурентноспособна в световната икономика работодателите трябва да могат да привличат и задържат работници.
4. Джон Маккейн призовава за създаване на специална комисия към президента за модернизиране на трудовото законодателство в страната, така че да позволява по-гъвкаво работно време и надомната работа, да гарантират, че работниците не губят здравните си осигуровки при смяна на работодател и избират най-подходящия за тях пенсионен план.
5. Джон Маккейн обещава да реформира правителството като балансира бюджета до края на мандата си чрез приличен икономически ръст, добър контрол върху разходите и двупартийни действия в изработването на бюджета.
6. В подкрепа на малкия бизнес, който страда от високите цени на горивата, Джон Маккейн се обявява за експлоатиране на находищата на петрол на територията на страната. Специален проект предвижда реформа в производството на електроенергия чрез изграждане на 45 нови АЕЦ до 2030 г.


Агенция “Фокус”
Планът на Барак Обама за енергийната сфера и околната среда - справка /Агенция "Фокус"/

Планът на кандидат-президента на демократите Барак Обама и неговия партньор Джоузеф Байдън за енергийната сфера и околната среда включва следните основни моменти:
1. Облекчаване на американските домакинства в краткосрочен план чрез 1 000 долара спешна помощ за покриване на енергийните им нужди, въвеждане на данък върху големите печалби на петролните компании, преследване на спекулациите, използване на петрол от стратегическия резерва за намаляване цените на горивата.
2. Подпомагане създаването на 5 млн. нови работни места чрез стратегически инвестиции в размер на 150 млрд. долара през следващото десетилетие за катализиране на усилията на бизнеса в създаването на бъдеще на чистата енергия. Демократите предвиждат съкращаване потреблението на енергия чрез увеличаване на енергийната ефективност. До 2012 г. 10% от електроенергията трябва да идва от възобновяеми източници, до 2025 г. - 25%
3. За 10 години САЩ трябва да спестят толкова петрол, колкото в момента внасят от Близкия изток и Венецуела, взети заедно. Това ще стане чрез:
- увеличаване на стандартите за икономичност на автомобилите.
- пускане на 1 млн. хибридни автомобила до 2015 г. и данъчен кредит за закупуване им.
- въвеждане на национални стандарти за въглеродни емисии от горивата.
- разумно използване на залежите в страната.
4. САЩ трябва да станат лидер в борбата с климатичните промени. Планът на Обама за околната среда предвижда въвеждане на национална квотна система за въглеродните емисии, които трябва да намалеят с 80% до 2050 г.


Агенция “Фокус”
Планът на Джон Маккейн за енергийната сфера и околната среда – справка /Агенция “Фокус”/

В своята платформа кандидатът на републиканците за Белия дом сенатор Джон Маккейн залага няколко основни направления:
1. Трансформиране на производството на електроенергия.
Администрацията на Джон Маккейн смята да заложи на развитието на ядрената електроенергия. В момента АЕЦ задоволяват 20% от нуждите на САЩ от електричество. От 30 години в страната не започвал нов строеж на ядрена централа. Джон Маккейн възнамерява да подготви изграждане на 45 нови АЕЦ до 2030 г. с крайна цел построяването на 100 нови електроцентрали.
Джон Маккейн ще заделя по 2 млрд. долара всяка година за усъвършенстване на “чисти” въглищни технологии. Това ще съживи и рудодобивния сектор и ще върне работни места в някои затруднени в икономическо отношение райони на страната, зависими от този отрасъл.
Републиканците смятат да въведат стимули за пазара за предлагане на алтернативни горива с ниски въглеродни емисии, производство на вятърна, водна и слънчева енергия.
2. Разширяване на местното производство на петрол и газ.
Джон Маккейн възнамерява да разшири родното производство на петрол и природен газ. В момента в САЩ действа мораториум върху добива от американския континентален шелф.
3. Администрацията на Джон Маккейн ще наказва незабавно нарушенията, свързани със спекулация с цените на горивата.
4. Промяна в транспорта.
Единственият начин, по който страната може да преодолее стратегическата си зависимост от вноса на петрол е чрез модернизиране на автомобилите и обновяване на автомобилната индустрия. Планът на Джон Маккейн в транспортната сфера предвижда:
- финансиране в размер на 300 млн. долара за усъвършенстване на акумулаторните технологии и задвижваните с електричество автомобили.
- данъчен кредит за автомобилните производители в замяна съкращаването на въглеродните емисии от техните превозни средства.
- производство на автомобили, задвижвани с етанол.
- според Джон Маккейн базираните на спирт горива са обещаващи както като алтернатива на бензина, така и като по-богат избор за крайния потребител.
5. Джон Маккейн ще превърне в приоритет на своята администрация “екологизирането” на федералното правителство. Американските власти са най-големият потребител на електроенергия в света и могат да дадат добър пример на обществото. Домакинствата също могат да спестят стотици, ако не хиляди долари всяка година с използването на енергоспестяващи крушки и прибори, както и чрез топлоизолацията на жилищата.


Агенция “Фокус”
Плановете на Барак Обама и Джон Маккейн за реформа в здравеопазването – справка /Агенция “Фокус”/

И двамата кандидат-президенти, Барак Обама и Джон Маккейн, разполагат с планове за реформи в здравната система. Почти винаги темата за здравеопазването е ключов въпрос на президентските избори в САЩ. По някои оценки 50 милиона американци в момента нямат здравна застраховка.

Планът на Барак Обама
Сенатор Барак Обама ще създаде национална програма за здравно осигуряване на онези лица, които нямат финансирана от работодателя здравна застраховка и не са включени в някоя от другите федерални програми. Планът му не предвижда задължително здравно осигуряване за всички американци, но покрива всички деца и предвижда възможността младите хора до 25-годишна възраст да се включат към застраховката на родителите си. В зависимост от доходите, правителството ще предложи и федерална субсидия с за здравеопазване за хората без застраховка.
Обама смята да осигури средства за своя план в размер между 50 и 65 млрд. долара, като премахне данъчните облекчения, въведени от администрацията на президента Джордж Буш за богатите американци с доходи над 250 хил. долара годишно.
Интересен момент в здравния план на сенатора от Илинойс е това, че ще разреши на американците да закупуват по-евтини лекарства от други развити страни, ако те са на по-ниски цени от американския пазар.

Планът на Джон Маккейн
Подкрепя данъчни облекчения за американците с ниски доходи, които не могат да си позволят здравна застраховка, реформа в здравната система, увеличаване размера на спестовните влогове за здравни разходи и насърчава малките фирми да се обединяват, за да договарят по-добри условия със застрахователните компании. Маккейн призова за това здравните застраховки да станат национални и да могат да бъдат прехвърляни при смяна на работодател. Планът му предвижда данъчен кредит за здравеопазване в размер на 2 500 долара за самостоятелен човек и 5 хил. долара за семейство.
Сенаторът от Аризона обещава да засили конкуренцията на пазара на медикаменти, внос на лекарства и ускорено
производство на генерични продукти.


Агенция “Фокус”
Позициите на Джон Маккейн и Барак Обама относно имиграцията в САЩ – справка /Агенция “Фокус”/

Проблемът с нелегалната имиграция е от ключова важност в политиката на президента на САЩ и обещава да остане гореща тема дълго след деня на изборите. Представяме съкратена извадка на отношението на кандидатите към проблема.

Джон Маккейн
Един от авторите на подкрепения от президента Буш план за реформа на имиграционното законодателство на страната. Някои от предложенията в проектозакона са за увеличаване на финансирането и подобряването на системите за сигурност по границите на САЩ, подобряване на прилагането на съществуващите закони в сферата, както и осигуряването на механизми за легализирането на престоя на някои от нелегалните имигранти. Кандидатът на републиканците одобри построяването на дълга 1 100 км ограда по протежението на границата между САЩ и Мексико.

Барак Обама
Подкрепя подкрепения от президента Буш и предложен от Джон Маккейн план за реформа на имиграционното законодателство на страната. Някои от предложенията в проектозакона са за увеличаване на финансирането и подобряването на системите за сигурност по границите на САЩ, подобряване на прилагането на съществуващите закони в сферата, както и осигуряването на механизми за легализирането на престоя на някои от нелегалните имигранти. Също одобрява построяването на оградата по протежението на границата между САЩ и Мексико.
 


Сходни връзки

Президентът Барак Обама | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди