изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 16:38 EEST
ДПС се сплотява с часове    
Общество
Консолидация на избирателите на ДПС констатират от НЦИОМ на базата на данни от национално представително проучване, направено между 20 и 27 октомври сред 1000 души. Електоралните данни отново потвърждават, че четири партии със сигурност влизат в следващия парламент - ГЕРБ (27.3%), БСП (18.1 на сто), ДПС (8.9 на сто) и "Атака" (8.2%).


Знаци за това социолозите намират в растящото одобрение на министрите Емел Етем и Джевдет Чакъров сред симпатизантите на движението, в запазването и дори повишаване на електоралния дял (8.9 на сто според последните данни), както и във факта, че се запазва традиционно високата подкрепа на избирателите на ДПС за лидера Ахмед Доган - 92 на сто. Социолозите не забелязват и намаляване на рейтинга на Доган, който е 12.7 на сто.
Според директора на НЦИОМ Лидия Йорданова политическото говорене, свързано с етническия елемент, е довело до сплотяване на избирателите на движението.
През последния месец социолозите регистрират и мобилизация на избирателите на трите партии от управляващата коалиция - с 8 на сто повече декларират готовност да гласуват за тройната коалиция. 24.3 на сто от българите биха подкрепили такъв формат на управление, ако изборите бяха днес, 49.9 на сто не биха гласували за нея. За евентуална коалиция ГЕРБ - СДС биха дали вота си 28.5 на сто от избирателите, същата подкрепа среща и хипотетичният съюз между ГЕРБ и "Атака". 25.8 на сто биха пуснали бюлетина за коалиция на ГЕРБ и БСП.
В сравнение с данните от септември, със седем пункта нараства делът на българите, които биха гласували за коалиция между БСП и ГЕРБ. Три четвърти от електората на БСП приема подобен съюз и би го подкрепил с вот, на подобна позиция е една четвърт от електората на ГЕРБ. От НЦИОМ регистрират нарастваща подкрепа и за коалицията ГЕРБ - ДСБ - 23.1 на сто от анкетираните. 24.5 на сто биха гласували за ГЕРБ-СДС-ДСБ, 23.6% - за ГЕРБ-СДС-"Атака", 20.9 на сто - за ГЕРБ-СДС-"Атака"-ДСБ, а 12 на сто - за СДС и ДСБ. СДС и ДСБ като коалиция събират повече, отколкото ако се събере декларираният вот за всяка една от тях поотделно.
Коалиция "Движение "Напред" (ЛИДЕР-ВМРО-ЗНС) би получила гласовете на 4.7 на сто от избирателите. Проучването е направено преди реалното подписване на коалиционния договор и затова коалицията е посочена като хипотетична. На въпрос "По-скоро с надежди или с притеснения свързвате възможността ГЕРБ да управлява страната" 51 на сто от българите отговарят, че свързват по-скоро с надежди подобна вероятност. Притеснения изразяват избирателите на ДПС и БСП.
Електоралните данни отново потвърждават, че четири партии със сигурност влизат в следващия парламент - ГЕРБ (27.3%), БСП (18.1 на сто), ДПС (8.9 на сто) и "Атака" (8.2%). Според НЦИОМ обаче и НДСВ (1.7 на сто), ДСБ (2.5 на сто) и СДС (2.7 на сто) имат своите шансове да попаднат в следващия парламент самостоятелно. Социолозите отбелязват, че вотът за ГЕРБ е трудно прогнозируем, защото една пета от подкрепящите партията са хора, които или не са гласували никога, или не помнят откога не са гласували, а една трета са гласоподаватели, които често сменят политическата сила. dir.bg
 


Сходни връзки

ДПС се сплотява с часове | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди