изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 18:54 EET
ЧЕРНОМОРСКАТА РИБА ВЕЧЕ Е ДЕЛИКАТЕС    
Лов и риболовТвърдят нашенски дългогодишни рибари

Масово рибарите от Шабла до Балчик са категорични, че черноморската риба, каквато и да е тя, може да се смята за деликатес. Много са според дългогодишните морски вълци причините, които са прогонили рибите от морето, но основната за тях е масовото тралене на дъното. "Траленето на дъното, както и хвърлянето на големите даляни от големите кораби, в които се хваща всичко от 100 кг до 10-грамова трицонка, направо унищожи рибата в морето и от година на година положението става все по-сериозно. От това най-много страдаме ние, дребните, рибари" - разказва 54-годишният дългогодишен рибар от Крапец, Шабленско, Данчо Марчев. Той е категоричен, че с рибарлък е трудно да се издържаш, но пък е краста. "Откакто се помня, все съм в морето. Просто не мога да се откажа. При нас, на север по това време паламуд не излиза, той отива на юг" - допълва рибарят.
Друг негов колега - най-известният по Добруджанското Черноморие Наско Карастоев от каварненското Българево, по-познат с прякора Наско Писиката, също споделя, че до началото на октомври мрежите са се пълнели. "До него време вадехме по 100-200 кг на ден - карагьоз, чернокоп, сафрид, та дори и сардина". Повече от 40 години Писиката се бори с морската стихия и усъвършенства майсторлъка си в улова на риба. Познанията му за морето и неговите обитатели граничат с енциклопедични знания. "Много неща в годините се промениха в морето. Няма я вече черноморската акула, която отдолу да гони сафрида. Преди години на 20 м от брега сме хващали акула, а сега тя е чак до Севастопол. Освен това, в последните години много се увеличиха и делфините, започнаха да нападат и мрежи, и кораби. Казват били 2 млн. делфините в нашето море. Аз знам, че един делфин яде по 70-80 кг риба, лапат и те много" - с усмивка разказва Писиката. Според него, най-вкусната риба е леферът, приготвен на скара и после калканът. Морският вълк е категоричен, че черноморският паламуд най-добре става солен. Последно, преди да задуха съвсем силно, на 2-3 часа навътре в морето се хващала заргана, която също е много вкусна риба, уверява Писиката, като цената й варира между 8 до 10 лв./кг.
Иван Мойсеев, който откакто се помни се хвърля въдицата, се шегува: "Нещо времето ни се разсърди, та чакаме да се оправи". Той самият мята мрежи и въдици от 40 години, но е категоричен: "Ако чакаш на рибарлък - няма да забогатееш". Мъжете са приготвили лодките, като даде време, да отидат оттатък нос Калиакра, където излиза сафрид есенно време, преди да замине надолу. Балчишки рибари бяха опитали късмета си, който им донесъл само попчета и раци, закачени в мрежите, колкото да ги скъсат. Мрежата 85-90 м върви по 200 лв., споделят мъжете, докато внимателно вадят рибоци и раци от нея, та да не стават много дупките. Димо Марков, който също рано-рано разходил лодката, разказва, че по това време най-добре се хващат лефер, чернокоп, карагьоз. Рибарите допълват, че леферът върви от 10 до 15 лв./кг. "Всичките риби - лефер, паламуд, сафрид, кефал и др. зимуват в Мраморно море" - казва още Димо и допълва, че там корабите вадят със стотици тонове. Чернокопът и той удря десетачка за кило, ако е много. Колкото са по-малко количествата, толкова цената му скача и стига и до 15 лв./кг.
Фортуна се усмихна в последните дни на рибарите по Добруджанското Черноморие и в момента те се радват на добър улов на сафрид. Ако отидете рано сутрин на Балчик, можете да си купите направо от морските вълци прясно уловен сафрид на три лв. за килограм. С два лв. повече му е килото вече на магазините по пазара в града.
 


Сходни връзки

ЧЕРНОМОРСКАТА РИБА ВЕЧЕ Е ДЕЛИКАТЕС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди