изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 13:48 EEST
Кънчо Филипов: Нашите идеи са за отговорно управление, икономически патриотизъм и стабилност    
Интервюта Кънчо Филипов – председател на партия ЛИДЕР. пред НДТ

 

 

Г-н Филипов, в неделя официално се подписахте под коалиционното споразумение и създадохте първата българска коалиция "Движение напред". Знаем добре от физиката, че всяко движение има и посока? Накъде ще се движи "Движение напред"?

Ще развия отговора си в две части. В първата част посоката е ясна - посоката е напред. Тя се съдържа и в самото наименование, което донякъде е символично за коалицията и мога да кажа защо. Ако се изразим образно – в ляво пътят води в задънена улица, в дясно имаме реконструкции, ремонти, които не знаем кога и как ще завършат. Единствената посока, според нас, е напред. Във втората част на въпроса бих отговорил, че ние, от предизборната коалиция, наистина ще се стремим към убедително присъствие в следващото Народно събрание и е нормално всяка коалиция, която се създава, или всеки политически субект да се стреми към това.

 

А защо точно с ВМРО и ЗНС?

Коалицията ни не възникна случайно. Това, което ние подписахме в неделя, е един завършващ етап от няколко месечна и много конкретна работа на ръководствата на трите партии. Това е начало на една предизборна дейност, но е финал на обединяване на усилията на трите формации. Именно в тази конкретна работа ние успяхме заедно да потърсим общите неща, които ни свързват. ВМРО е една дългогодишна патриотична, но не националистическа партия. Идеите й съвпадат с идеите в нашата първа програма, а именно идеята за икономически патриотизъм. За нас патриотизмът е не да обичаш само страната си, а да работиш добре за нея. В това ние намираме нещо много общо с ВМРО. От друга страна нашата партия отправя едно послание, което е залегнало в нашата икономическа програма. Развитието на икономиката е един от въпросите, които могат да обединят нацията. А развитието на българската икономика не може да мине без развитието на българското селско стопанство. Това е едно от трите направления, които ние смятаме за направления, които могат да дръпнат икономиката напред. Това са енергетика, туризъм, селско стопанство. Това обяснява съвсем логично нашето обединение и със ЗНС.

 

А ще има ли нови попълнения в коалицията сред политическите играчи? Всъщност за кои от тях вратите ви ще бъдат отворени?

Коалицията е отворена и тепърва ние ще преговаряме с партии и формации, близки до нашите идеи. Считаме, че напълно възможно е да разговаряме с партии, извън парламентарната коалиция. Нашата предизборна коалиция е създадена като алтернатива на сегашното управление. В голяма степен ние създадохме тази коалиция и затова, защото не ни удовлетворява досегашната позиция на настоящата парламентарна опозиция и в този смисъл ние ще водим разговори с партии, които са близки до нашите идеи. Тепърва предстоят разговорите, но ако трябва конкретно да ги назовавам - това са партии от нашия спектър - "Гергьовден", ЕНП, "Социалдемократите" на Николай Камов и Нихризов. За нас е важно все пак и социалното развитие на нацията.

 

Какво точно е различното в предизборната коалиция, заради което хората да изберат НАПРЕД сред останалите?

Въпросът - какво да се прави, за да се развива държавата добре, мисля, че има малко нюанси. Почти всички политически сили в България, с малки различия, казват едно и също - какво да се прави? За нашата коалиция обаче по важен е въпросът как това трябва да се прави? И тук вече идваме до същността на реализация на идеите. Ще привлечем хората с конкретни идеи за развитие на икономиката. Ние ще предложим едно отговорно управление, защото смятаме, че хората, които ще провеждат тази политика, са нашите членове и нашите симпатизанти. А това са хора, които са доказали в годините и могат да предложат един много сериозен опит в решаването на проблемите. Няма как да говорим за реализация на политика, без да говорим за хората, които го правят. Мисля, че това ще бъде нашият най-силен аргумент към избирателите. Ще им предложим цел, към която да се стремим, а целта, след приемането ни в ЕС, е развитието на икономиката и обществена стабилност. Искаме още така да загърбим необяснимата за мен политическа агресия, която наблюдаваме в момента, необяснимото политическо напрежение, което се насажда само от ръководството на определени политически партии, а не по места. Етническото напрежение се насади по върховете и сега продължава, за да прикрият и избегнат отговора на много по-съществени въпроси - корупция, непрозрачно управление, защо не се усвояват европейските фондове и т.н.

 

Някои политолози смятат, че идеята Ви е закъсняла и всъщност нямате време до вота да се наложите сред обществото? Как ще ги опровергаете?

Колкото политолози, толкова и различни мнения. Други политолози ни учат, че една кампания, за да бъде успешна, трябва да започне в рамките на 6-8 месеца преди изборите. Мисля, че ние се включваме в този период. Подписването на самото споразумение е финал на конкретни преговори и можем да кажем, че щабовете по области са вече уточнени. Организационните комитети на трите партии, още преди да подпишем споразумението, направиха посещение във всяка област, стиковаха мнението на областните ръководства. Нормално е понякога да има определени различия, защото не винаги по места хората са съгласни с решенията на централните ръководства. Но, като цяло, ние нямаме непреодолими различия в приоритетите, така че от днешния ден ние вече сме започнали и конкретна дейност и в областите. До края на седмицата например във всяка област трите ръководства на партиите на областно ниво ще дадат   обща пресконференция. Националният щаб на предизборната коалиция работи повече от 2 месеца и затова формалното подписване на споразумението може да се определи като един финален етап на едни продължителни и успешни преговори.

 

Интересна ми е Вашата прогноза - как ще бъде структуриран следващият парламент и вашето място в него? Ще станете ли трета политическа сила, както си обещахте на форума?

8 месеца предварително наистина е трудно се каже, но при всички положения съм сигурен за нашето участие в него, затова създадохме и коалицията. Тенденцията, която се очертава според мен, е, че следващият парламент ще бъде доста шарен и в него ще намерят място 5 или 6 политически сили. Разбира се, ако разсъждаваме спрямо днешната ситуация на политическата сцена, защото не бива да се изключва, че за 8 месеца може да възникнат и някои изключителни промени и прогнозата да отпадне. Убедени сме, че "Движение напред" ще бъде една от политическите сили, които ще влязат в новия парламент. Убеден съм също, че ако се запази тази тенденция следващото правителство пак ще бъде коалиционно. Да не забравяме, че това е тенденция и в Европа. Ние не сме привърженици на експертното правителство, на правителство само от професионалисти. Министрите, според нас, трябва да носят и политическа отговорност, защото експертите не носят. Ние сме за едно изключително професионално правителство.

 

Винаги спорен въпрос в предизборните коалиции е как се разпределят депутатските листи? По коя формула ще ги разпределите в коалицията?

При нас този етап е завършен. Ние имаме принципно споразумение за участието на всяка партия в отделните избирателни райони и нямаме практически спорове по този въпрос между коалиционните партньори. Няма да ги разпределяме по формулата  3-5-8, но имаме готова формула, която, според нас, ще ни гарантира най-добро участие във всеки регион. Изключително професионално и прагматично подходихме към този въпрос. И трите ръководства бяхме убедени, че 1+1+1 не прави 3 в политиката, понякога прави 5, но понякога прави 2. Дай Боже да направим 5, а да не направим 2. Към това се стремяхме като правихме анализ за влиянието на всяка от партиите във всяка една област. Стремим се подредбата на листите да бъде оптимална и да води до най-висок резултат. Нямаме математическа формула, но имаме политическо споразумение.

 

А виждате ли се като партньор на ГЕРБ в едно бъдещо управление? За момента те предпочитат да бъдат самостоятелен играч, но след изборите със сигурност ще търсят съмишленици.

Ние казахме вече, че нашите идеи са за отговорно управление, икономически патриотизъм, стабилност. Ако достигнем до едно общо мнение, че следващото правителство трябва да насажда една обществена стабилност, ние ще приемем ГЕРБ, като партньор. Много по-важно за нас е да се смени тона на обществения дебат. Ние не насаждаме омраза, ние искаме да бъдем позитивни и имаме идеи, които да предложим и те да се осъществят. Този политически прагматизъм, който искаме да приложим, е прагматизъм на добри идеи в управлението, а не прагматизъм в разпределянето на държавните средства към отделните партии. От това ние няма как да отстъпим. Ние в ЛИДЕР сме хора, които дълго време сме управлявали реални субекти, и знаем добре, че има граница в бизнеса, която не може да се прекрачва. Компромисът трябва да бъде разумен и да води до добри резултати

 

Често партия ЛИДЕР се свързва с ДПС, наричат ви скрития коз на движението. Възможно ли е да изненадате партньорите си от ВМРО след изборите с някаква друга позиция? Те твърдят, че няма да участват никога в управлението с ДПС.

Всяка партия в споразумението е равнопоставена и всички решения се взимат с консенсус и това мисля, че до голяма степен дава отговор на Вашия въпрос. Според нас не бива въпросът да се стеснява само към ДПС, а към цялата управляваща коалиция. Ние не даваме оценка на самите партии в коалицията, но казваме, че резултатите им от управлението не са добри - корупция по върховете. Това беше и основният мотив за създаването на "Движение напред" - ние сме алтернатива на сегашното управление и затова отношението ни и към ДПС и към БСП е едно и също.

 

За партия ЛИДЕР се говори много често като за партията на Ковачки. Правя веднага аналогия с ГЕРБ - партията си има председател, в лицето на Цветан Цветанов, но е известна като партията на Бойко Борисов, който се явява неформален лидер. Всъщност какво е усещането да си председател на партия, чието лице е друга личност. И другият ми въпрос към Вас - възможно ли е Христо Ковачки да оглави предизборната коалиция „Движение напред ", да стане формален или неформален лидер?

Ние сме различни от ГЕРБ. Там г-н Борисов е неформален лидер, защото не може да оглави партията заради нарушение на закона. Г-н Ковачки за нас е един от идейните поддръжници и създатели на партия ЛИДЕР. За него аз бих дал едно друго определение - Христо Ковачки е лидер на идеи, което е много по-важно за нас от това да бъде формален или неформален лидер. Той е един от малкото, да не кажа единствен, крупен бизнесмен, който по-ясен и категоричен публичен начин управлява своите политически възгледи и пристрастия, защото сме свидетели колко други крупни бизнесмени поддържат тайно и задкулисно политически партии и много често това става достояние на обществото. Той го направи публично и продължава да го прави и наистина за нас той е лидер на идеи.

 

 

Ивелина Оприкова, спец. кор. на НДТ в Народното събрание

 


Сходни връзки

Кънчо Филипов: Нашите идеи са за отговорно управление, икономически патриотизъм и стабилност | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди