изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 10:36 EEST
Няма газ за ”Набуко” от Узбекистан    
По света
Узбекистан изнася газ само за Русия и после тя го изнася където иска. Това заяви след среща с българския президент Георги Първанов узбекистанският държавен глава Ислам Каримов, цитиран от БТА.


Това е така, защото страната има само един газопвровод, датиращ от съветско време, уточни Каримов.
Узбекистан ще продължава да изнася газ главно за Русия и не може да търси алтернативни купувачи в Европа, каза той. Въпросът за енергийната сигурност на Европа и износът на газ от Централна Азия към Европа не присъства в плановете на Узбекистан, добави узбекистанският президент. Според него Узбекистан няма алтернативни пътища за износ. Страната няма достъп до море и граничи с Афганистан и четири централноазиатски страни - Казахстан, Туркменистан, Киргизстан и Таджикистан.
В същото време Каримов отбеляза, че Москва не би трябвало "да диктува или да оказва натиск за цените на газа".
Георги Първанов е на тридневно посещение в Узбекистан, като една от целите на визитата е да се даде тласък на проекта за газопровод "Набуко". 3000-километровата тръба трябва да допринесе за снабдяването на Европа с каспийски газ, заобикаляйки територията на Русия, отбелязва АФП. Трасето ще преминава през Турция, България, Румъния и Унгария, за да стигне до Австрия.
Президентът на Узбекистан съобщи, че страната му изнася годишно 17 милиарда куб. метра газ, като се очаква обемът на износа да достигне 25 милиарда куб. метра през следващите години. Ташкент изнася и малко природен газ за съседните Таджикистан, Киргизстан и Казахстан. Очаква се в бъдеще Узбекистан да се превърне, заедно с Казахстан, в транзитна страна за природния газ от Туркменистан, който строи огромен газопровод до Китай.  dir.bg
 


Сходни връзки

Няма газ за ”Набуко” от Узбекистан | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди