изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 08:00 EEST
* 8 НОЕМВРИ - ПРАЗНИК НА ОБЩИНА ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО    
Общество

ЦЕННИ ЕКСПОНАТИ СЪХРАНЯВА ИСТОРИЧЕСКИЯТ МУЗЕЙ

Сбирките и експозициите пазят уникалното културно-историческо наследство на добруджанската община



Изключително ценни и интересни експонати се съхраняват във фондовете на Историческия музей в Генерал Тошево. Те са разделени в няколко отдела - археология, етнография, история на българските земи през 15-19 век и нова и най-нова история. Разбира се, към това трябва да прибавим мемориалните експозиции за Дора Габе и Йордан Йовков - съответно в селата Дъбовик и Красен. Директор на музея е Христо Полянски.
Началото на музейното дело в община Генерал Тошево е поставено през 1963/64 г. в една от стаите на читалище "Светлина" по инициатива на Георги Иванов Рашков (бай Жоро), Георги Шивачев и Димо Димов. 20 години по-късно се прави преустройство на сградата на "Комунални услуги" и на 7 септември 1984 г., в чест на 1300 г. от създаването на българската държава, е открита новата сграда на музея. Това разказа за НДТ директорът Христо Полянски. Разделите са четири - археология, етнография, възраждане, капитализъм и революционно движение и производства на различните предприятия в града. Уредник до 1992 г. е Йордан Тасков до 1992 г., след което музеят затваря врати, а отново започва да работи десет години по-късно. През 2007 г. музейната експозиция получава статут на Исторически музей - гр. Генерал Тошево.
Понастоящем една от експозициите представя обичаите на добруджанци, свързани с бита, труда и борбата на селяните за плодородие. В археологически аспект уникална е находката от с. Красен, която представлява ръка от слонова кост от ІV в. Тя изобразява орехова черупка, а в нея има конник с наметало, който забива копие в мечка. В двора на музея се намира гробница от ІІ-ІІІ в. с трупоизгаряне. От 2003 г. се извършват археологически проучвания на средновековните крепости при селата Изворово и Преселенци, с което се обогатяват познанията и фонда на музея за епохата на Първото българско царство.
 


Сходни връзки

* 8 НОЕМВРИ - ПРАЗНИК НА ОБЩИНА ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди