изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 15:43 EET
ТЕАТЪРЪТ Е КРАЙНА ИЗЯВА НА ЧОВЕШКИЯ ДУХ    
Интервюта

Пред НДТ Иван Мандев - актьор и председател на Постоянната комисия по култура в Общинския съвет на Добрич, в разговор за магията и несгодите на театъра, за любовта на публиката и оцеляването на културата

* Любовта към живото изкуство е генетично заложена в добруджанци
* Всеки миг на сцената е уникален и неповторим
* Добричката култура вече излиза от дългия период на оцеляване




"Родом съм от град Павликени, който е дал на България много хора на изкуството. Моята творческа биография започна през 1981 г. Завършил съм ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" в класа на Любомир Кабакчиев. Два сезона съм работил във Варненския театър, а вече 25 години играя на сцената на ДТ "Йордан Йовков" в Добрич. Изиграл съм повече от 70 роли в спектакли от българската и световна класика. Дебютът ми на сцената беше в спектакъла "Одисей пътува за Итака", а последната ми роля е в "Милионерът"."

- Г-н Мандев, как се промени визията на добричкия драматичен театър в последните 25 години, откакто Вие играете на тази сцена?
- Не знам откъде да започна. Когато дойдох да работя тук, съставът на театъра наброяваше 114 души, от които 35 бяха творчески състав - актьори, режисьор, драматург и т.н. В момента имаме 10 щатни бройки, от които две са по програмата "Мелпомена" на Министерството на културата. През 1997 г. театърът получи тогавашния статут "Сцена 6 плюс", впоследствие се смени на "Открита сцена" и "Приемаща сцена". Сега е и аз не знам какъв точно е статутът на драматичния ни театър. Пари за художествена самодейност не се отпускат. Министерството дава само фонд "Работна заплата".
Понастоящем с десет души категорично не може да се прави пълноценен репертоар. Мизерното заплащане, което получават актьорите, условията, в които те са поставени, не позволяват да се обновява трупата. Това налага и големи ограничения в избора на репертоар. Ако успяхме да честваме 80-годишния юбилей на театъра, то аз трудно си представяме, че ще честваме 100 години. Явно е, че трябва нов обществен проект за бъдещето на театъра.
Тоест, бих искал да подчертая, че в момента извършваме геройство, правейки постановки. Жалко е, защото драматичният театър на Добрич е с традиции, безспорно доказал доказал себе си в националния културен афиш, в който, за съжаление, днес рядко се появява.
- А любовта на публиката промени ли се през тези години?
- Най-радостното е, че добричката публика остава вярна на театъра. Явно любовта към живото изкуство е генетично заложена в добруджанци. Проблемите на театъра не касаят многоуважавания зрител. Актьорът си оставя проблемите на портиерната. Винаги съм се отнасял с дълбоко уважение към добричката публика. Тя е взискателна, благодатна и благодарна.
- Скоро се навършиха 27 години от официалното откриване на сградата на ДТ "Йордан Йовков". Какво е нейното състояние в момента, предвид липсата на средства?
- При построяването на сградата на театъра преди 27 години едно зрителско място е струвало 18 лева, а сега струва повече от 45 лв. Тази огромна сграда, този дворец започва да тежи и е скъпо удоволствие, защото издръжката е много трудна. Базата е морално и материално остаряла. Изискват се обновяване и поддръжка, а това е свързано с човешки и парични ресурси.
Тук бих искал да вметна, че нашата община е, ако не единствената, то една от малкото в страната, които не участват във финансирането на своите театри. Другите провинциални театри се съфинансират по силата на тристранно споразумение между общината, театъра и Министерството на културата, което им дава статут на репертоарни театри. Аз обаче вярвам, че в бъдеще това ще се случи и виждам светлина в тунела. Може би, по силата на централизацията на общините, би било възможно един ден театърът да стане общински.
- Вълнуващите мигове на сцената...
- Всяко представление е вълнуващ миг. Всяка премиера е същински празник. Актьорът е така устроен, че, независимо от всичко, иска да работи. Не познавам колега, който да не иска да играе. А играта означава много труд и себеотдаване. Една роля поглъща цялото време, цялото същество на актьора е заето с творческия процес. Ако всички така копнееха да работят, държавата ни щеше да е в съвсем друго положение.
- Защо театърът е магия?
- Театърът е много сложно нещо, крайна изява на човешкия дух. Актьорът трябва да е зареден, да са му пълни "чекмеджетата". Става дума за жизнен и творчески опит, който се трупа с годините. Театърът е мигновено изкуство. Всеки миг на сцената е неповторим и уникален.
Аз вярвам в театъра. Моят първи преподавател проф. Кръстьо Мирски казваше, че докато има живо изкуство, ще има публика. Тогава, преди години, се смяташе, че телевизията и киното ще убият театъра. За щастие, това не се случи така. Докато я има добричката публика, ще го има и добричкият театър. Тук още помнят времето на плеядата от велики актьори като Климент Денчев, Жоржета Чакърова, Марияна Аламанчева, Славчо Пеев и т.н.
- В качеството Ви на председател на постоянната комисия по култура в ОбС на Добрич бих искала да Ви попитам нужно е по някакъв начин да се "разчупи" визията на културата в нашия град?
- Добричката култура вече излиза от този дълъг период на оцеляване. Следващата крачка обаче е по-сложна и трудна. Трябва градът ни трайно да влезе в националния културен календар, да се върне там, където му е мястото. Необходимо е ново качество. Тази крачка обаче сама не може да се направи. Тя трябва да е грижа и отговорност на всички, от които зависи това.
- Имате дъщеря, която е в тийнейджърската възраст. Ще поеме ли тя по Вашите стъпки?
- Дъщеря ми се казва Николета, на 15 години е и учи в Езиковата гимназия "Гео Милев". Много обича театъра, но няма да поеме моя път. Не бих я поощрил да се насочи към това поприще.
- Какво е любимото Ви занимание, с което разтоварваме в свободното време?
- Моето хоби е ловът. Когато намеря време за това, го правя най-вече заради природата. Ловът ми е хоби и страст, но не бракониерствам, категорично. Пък и у дома не се хапва дивеч, особено пернат.

Разговаря Велина ВЛАЙКОВА
Снимка Любен ЖЕЛЯЗКОВ
БЛАГОТВОРИТЕЛЕН КОНЦЕРТ В ЦДГ "ДЪГА"

Благотворителен концерт с участието на децата от група "Делфинче" бе организиран в Целодневна детска градина "Дъга" в Добрич. Събитието е било осъществено по идея на учителката Бенка Петкова, заедно с нейните колежки Цонка Енева и Геновева Колева. Концертът е преминал под наслов "В делници и празници" и е изнесен пред родителите на децата. В програмата са били включени народни песнички, поговорки, игри и гатанки отстрана на малчуганите, както и изпълнения на фолклорна група от клуб "Калинка Вълчева" с художествен ръководител Радка Стратиева. Директор на детската градина е Стоянка Бочева, а събраните по време на благотворителния концерт средства ще бъдат използвани за закупуването на играчки.

 


Сходни връзки

ТЕАТЪРЪТ Е КРАЙНА ИЗЯВА НА ЧОВЕШКИЯ ДУХ | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ТЕАТЪРЪТ Е КРАЙНА ИЗЯВА НА ЧОВЕШКИЯ ДУХ
Автор: Anonymous да 2008-11-07 @ 21:45 EET

Mandev, do koga ste tyrpim tova nedorazumenie Atanas Ganev?

 


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди