изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 17:45 EEST
ПЪРВИТЕ СВЕДЕНИЯ ЗА ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО ДАТИРАТ ОТ 16 ВЕК    
ОбществоПървите исторически сведения за Генерал Тошево датират от 1573 г. в списъците на джелепкешаните. Там селището е упоменато с името Касъм. Живот по тези земи обаче е имало далеч преди това.

Открити находки са датирани още от времето на трако-римската епоха. Знае се също, че на територията на общината са съществували и няколко римски крепости.
 През 1926 г. румънските власти провъзгласяват селището за околийски център на околия "Свети Димитър", и то официално получава името Свети Димитър (Stantul Dumitru). През 1934 г. му е дадено румънско наименование - Йон Георге Дука.
Населеното място получава името Генерал Тошево през 1942 г. след като на заседание на Министерския съвет на Царство България е решено да се дадат нови имена на железопътните гари в Добруджа и Македония. Старото име на гара Касъм да се смени на Генерал Тошев. Мотивът е, че генерал Стефан Тошев е командвал Трета българска армия в епичните боеве в Добруджа през 1916 г. С указ № 38 от 30 януари 1960 г. село Генерал Тошево е обявено за град със същото име. НДТ

Данните са от сайта на община Генерал Тошево

 


Сходни връзки

ПЪРВИТЕ СВЕДЕНИЯ ЗА ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО ДАТИРАТ ОТ 16 ВЕК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди