изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-17 @ 03:44 EEST
ГЕРБ излезе с позиция по повод спекулациите с етническия мир в страната    
Политика София. Политическа партия ГЕРБ излезе с позиция по повод спекулациите с етническия мир в страната. В декларация до медиите се казва: “В последните седмици бе възобновен дебатът относно етническия мир в страната и гаранциите за неговото запазване. Тази тема бе актуална в началото на българския преход заради проведената от комунистическата власт промяна на имената на българските турци и последвалото насилствено изселване на стотици хиляди от тях.

Днес неяснотите около трагичната смърт на един от дейците на ДПС показа колко проблемна е липсата на прозрачност и публичност на вътрешнопартийния живот на движението. Последиците се изразиха в появата на поредица от спекулации с темата за етническия мир в страната. Те се оказаха възможни поради дългото съзнателно отлагане на открит обществен разговор за всички аспекти на междуетническите отношения в страната, за ролята на държавните служби и политическите партии. И до днес отказът от публичност и разкриване на истината се аргументира с опасността от нарушаването на етническия мир в страната, но по същество е основание за задкулисните политически договаряния”.
ПП ГЕРБ споделя убедеността, че българското общество се нуждае от яснота по всички причини и последици на проведения от комунистическата власт “възродителен процес”.
“Позицията на ПП ГЕРБ, че няма да участва в следващо управление заедно с ДПС, има своите категорични основания. Политиката, която провежда ДПС досега, противоречи на принципите, които ние се стремим да наложи в българския политически живот – откритост, честност, спазване на реда и законността. По време на продължителното си участие в управлението на страната в рамките на няколко поредни мандата ДПС наруши основни морални норми в политиката, с които ПП ГЕРБ не може да допусне компромис.
Етническият мир в България се гарантира от Конституцията и спазването на българските закони. Той е основно достижение в процеса на демократизиране на българското общество не заради политиката и участието на ДПС в управлението, а благодарение на разума, културата и зрелостта на всички български граждани. ПП ГЕРБ приема правото на политически избор на всеки един от тях и е против опитите той да бъде предпоставен и манипулиран от партии и политици, които черпят преки дивиденти от това. Запазването на добрите междуетнически отношения в българското общество не може да се осъществи без гаранции за свободата на политическия избор”, се казва още в декларацията.
В текста се посочва още: “ПП ГЕРБ настоява за ефективно и бързо разследване на подробностите около трагичната смърт на Ахмед Емин и на всички обстоятелства, които са я провокирали. Освен това трябва да бъдат публично обявени начините на финансиране на ДПС и произходът и статутът на имотите на партията. Българското общество се нуждае от открит и честен разговор за мястото и ролята на ДПС в обществено-политическия живот на страната, за вътрешнопартийните й проблеми и методи на действие, за претенциите и начина, по който те се прикриват”.
ПП ГЕРБ призовава българските политици да не спекулират с опасността от нарушаване на етническия мир с цената на отказ от истина и правосъдие.

Агенция "Фокус"

 


Сходни връзки

ГЕРБ излезе с позиция по повод спекулациите с етническия мир в страната | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди