изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 15:43 EEST
НЯМА ТЪРГОВИЯ СЪС ЗЪРНО    
ЗемеделиеПроизводството от царевица е на загуба. Единствената рентабилна култура тази година е била рапицата


Няма търговия със зърно нито на пазара у нас, нито в Румъния, алармираха земеделски производители от Добричко. Досега те са продавали тазгодишната си реколта изцяло на румънски търговци. Нито един български търговец не купи зърно заради ниските цени, които се предлагат у нас, коментираха фермери. Те добавиха, че допреди около седмица на пазара в северната ни съседка са изкупували пшеница на цени около 130-140 евро на тон, а слънчогледът е струвал по 220 евро на тон, но изкупуването е замряло. Пазарът на царевица също е тръгвал на цена от 250 лева на тон и е паднал до 105 евро на тон заради намесата на реколтата от Унгария и Украйна.
Фермерите се притесняват от невъзможността на реализация на продукцията им, тъй като през ноември те трябва да плащат ренти и консумативи. Те изчисляват, че от всеки тон с царевица са на загуба с по 20-30 лева. Това показват изчисленията при среден добив от 450-500 килограма от декар, при заплащане на рента от 30 лева. Единствената рентабилна тази година култура се е оказала маслодайната рапица. Най-доволни са производителите, които са я реализирали при стартирането на пазара. То е било при цена от 750 лева за тон. Тези, които са задържали продукцията си, сега я продават на 550-600 лева за тон.
Според арендатора Кирил Джендов, който е член на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите в България, проблем със засяването на новата реколта няма да има. Резултатите от ситуацията на пазара със зърно у нас ще си проличат през пролетта, когато, когато фермерите няма да имат средства за подхранване на посевите.  
По данни на областна дирекция "Земеделие и гори" в Добрич, до момента с пшеница са засети 1 1114 560 декара, с ечемик - 82 840 декара, а с рапица - 165 170 декара.
 


Сходни връзки

НЯМА ТЪРГОВИЯ СЪС ЗЪРНО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди