изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 14:16 EEST
РИОСВ ОДОБРИ ПРОЕКТА ЗА РЕГИОНАЛНО ДЕПО ЗА ДОБРИЧ    
ЕкологияТо ще е върху площи в НАТУРА 2000, но нямало опасност за видовете в защитените територии

Регионална инспекция по околната среда и водите - Варна одобри инвестиционното предложение за изграждане на регионално депо за твърди битови отпадъци за регион Добрич. Предвижда се то да е в землището на село Стожер, община Добричка. Ще обслужва девет общини - Балчик, Генерал Тошево, Добричка, гр. Добрич, Каварна, Крушари, Тервел, Шабла и Никола Козлево.
Възложител на проекта е сдружение с нестопанска цел в обществена полза "Управление на отпадъците-Регион Добрич". В него участват осемте общини от Добричка област и община Никола Козлево, Шуменско. Председател на сдружението е кметът на Добрич Детелина Николова.
Инвестиционното предложение включва изграждане на  регионално депо за твърди битови отпадъци с площ 217,862 дка в местност "Абарлък" в землището на Стожер. Ще се изгради претоварна станция с площ 72,363 дка в землището на Тервел, местност "Саямаше".
 Площадката на депото сега е пасище, което се намира на около 2 км югозападно от регулацията на село Стожер. Депото ще се обслужва по републикански път 11-29 "Варна-Добрич", посредством изграждане на обслужващ път. Депонирането ще се извърши на три етапа. Първият е  2010-2014 г. за капацитет 225 000 куб. м, в периода 2015 - 2020 г.  капацитетът ще е 200 000 куб. м, а за третия - 2021 - 2030 г - 370 000 куб. На територията на депото ще обособят площи за компостиране, за раздробяване на едрогабаритни и строителни отпадъци и за временно съхранение на опасни отпадъци. Претоварната площадка ще се реализира на територията на съществуващата площадка на депото за отпадъци на гр. Тервел.
Инвестиционното предложение попада в границите на
защитени зони от мрежата НАТУРА 2000 - "Хърсовска река" и "Суха река" и се намира в близост до защитена зона "Батова". Отчита се, че е направена оценка на вида и степента на въздействията върху видовете птици, както и местообитанията на видовете животни и растения, предмет на защита в тези зони. В решението на РИОСВ се посочва, че територията на депото не попада в границите на защитени територии. И са предложени смекчаващи мерки за предотвратяване и намаляване на неблагоприятните въздействия от реализацията на проекта върху защитените зони. Заключението е, че няма вероятност реализацията му да доведе до опасни последици за защитените видове на територията на защитените зони. Затова решението на РИОСВ е да одобри инвестиционното предложение.
 


Сходни връзки

РИОСВ ОДОБРИ ПРОЕКТА ЗА РЕГИОНАЛНО ДЕПО ЗА ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди