изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 04:32 EET
ГОВОРЕЩ ПЪТЕН ЗНАК ЩЕ УЧИ ДЕЦА НА ТРАНСПОРТНА КУЛТУРА    
НовиниГоворещ пътен знак ще е включен в учебната площадка по пътна безопасност, която ще бъде изградена по проект " Клуб "Приятели на цар Светофар".

Той се реализира от сдружение за развитие на деца и млади хора "Славейче" по програмата за финансиране на граждански инициативи в полза на местната общност от бюджета на община Добрич.
Целта му е възпитаване на децата в безопасност на движението по пътищата чрез прилагане и утвърждаване на транспортна  култура и формиране на умения да се опазят сами на пътя. Той ще обхване около 400 деца от детските градини №27 "Славейче",към която е и детската градина в кв. "Рилци", и  ЦДГ №10 "Слънчице" . По него ще бъдат  оборудвани външна площадка и зала по безопасност на движението в две детски градини, където да се провеждат заниманията на децата целогодишно като си партнират.
Учебните площадки ще включват основните пътни знаци, с които децата се сблъскват на пътя и трябва да познават, светофари. Кабинетът ще е оборудван с необходимите дидактични материали - видеофилми, клипове, мултимедийна презентация, пъзели. Ще се осигурят възможности децата да се учат на транспортна безопаност докато играят. Наличието на говорещ пътен знак ще направи по-достъпно и забавно за малчуганите опознаването им. Със съдействието на партньорите от Сектор "Пътна полиция" при Областна дирекция на МВР, гр. Добрич и Областен съвет на Български червен кръст децата ще могат да се запознат с основните правила на движение по пътищата и за оказване на първа помощ. Партньор по проекта е и вестник "Нова добруджанска трибуна".
Той ще завърши с демонстрационни занимания за наученото и викторини със забавни въпроси за пътната безопасност. В рамките на проекта детските градини и сдруженията на родителите ще се присъединят към Европейската харта за пътна безопасност. Тя предвижда неправителстнвеният сектор, бизнеса, местните власти да организират и предприямат дейности, чиято крайна цел е да се намали наполовина броят на смъртните случаи при катастфори и да се спасят 25 000 живота.
Превенцията в ранна възраст, която ще се осъщтви във включените в проекта детски градини ще подготви бъдещите ученици и по този начин ще доведе до намаляване на инцидентите с деца. Статистиката сочи, че особено застрашени при пътно транспортни произшествия са първокласниците. Затова работата с деца в предучилищна възраст за подготвянето им да бъдат самостоятелни на пътя в първи клас е от особена важност.
 


Сходни връзки

ГОВОРЕЩ ПЪТЕН ЗНАК ЩЕ УЧИ ДЕЦА НА ТРАНСПОРТНА КУЛТУРА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди