изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 15:30 EEST
ПОЛИЦИЯТА РАЗСЛЕДВА ОТРАВЯНИЯТА С МЕТИЛОВ АЛКОХОЛ    
НовиниСлужители на Областната дирекция на МВР в Добрич разследват двата случая на починали в болницата добричлии, за които се предполага, че са се отровили с метилов алкохол, научи НДТ. Както вестникът ни писа, на 5 ноември в ОАИЛ е приет в тежко състояние 67-годишният Христо Боев. Мъжът бе в кома, на изкуствена вентилация. През следващото денонощие починал.

По признаците, които имал, лекарите предполагат, че е пил метилов алкохол. За да се докаже това категорично, е изпратена кръвна проба във Военно-морска болница във Варна. Това е вторият подобен случай за около 10 дни, казаха медици. Преди това в отделението е починал и 50-годишен добричлия. Той постъпил за лечение в болницата със сходни оплаквания. Въпреки усилията на лекарите, починал след 6-7 часа. Очакват се резултатите от кръвна проба, изпратена във Варна.

За всеки един от случаите е сформирана оперативна група, която прави проверка, казаха криминалисти. Образувани са досъдебни производства, докладвано е прокуратурата. Запознати с разследването уточняват, че все още не е ясно дали двамата мъже са починали от отравяне с метилов алкохол. Въпреки че не са пристигнали резултатите от кръвните проби, изпратени в лаборатория във Варна, полицаи проверяват обстановката, в която са били двамата мъже преди да постъпят в болница, местата, където са били. Разпитват се свидетели, изследват се налични количества алкохол от марката, която са употребили. Ако резултатите от кръвните проби покажат метилов алкохол и има данни, че питото от починалите е закупено, а не домашно производство, ще бъдат извършени проверки в търговската мрежа, казаха запознати.

Няма основания за паника сред населението, категорични са криминалисти. Те допълват, че случаите не са така масови както в началото на миналата година. През първите четири месеца на 2007 г. от отравяне с метилов алкохол в Добричка област починаха шест души. Смъртните случаи спряха, когато в началото на май същата година бе задържан С. П. - на 44 години. При обиск в дома му бяха открити 150 литра спиртни напитки - водка, ракия и мастика, в пластмасови и стъклени бутилки без бандерол. Малко след това бе открит нередовен алкохол и в склад на магазин за хранителни стоки в Балчик. Намерени бяха 665 литра ракия в двулитрови пластмасови бутилки без бандерол.

Във връзка с последните няколко случая обаче запознати коментират, че по-скоро става дума за домашно приготвен алкохол. Познавачи на варенето на ракия обясняват, че първите произведени количества са с много висок градус и съдържат метил. Те не трябва да се консумират.

А ето и някои от случаите черната статистика на отровените с метилов алкохол, за която в. "Нова добруджанска трибуна е съобщавал:

* 42-ГОДИШНИЯТ Пламен Иванов Панайотов от с. Ловчанци почина в ОАИЛ на болницата в Добрич в средата на септември 2007 година. Приет е в тежко състояние, викан е консулт от Второ вътрешно отделение. Направените в Токсикологичната лаборатория на Военно-морска болница във Варна изследвания установили наличието на 1, 47 промила метилов алкохол. Съселяни на Пламен Иванов недоумяваха с какво се е отровил. Тогава те разказаха за НДТ, че в селото им по принцип няма кръчма, има само магазин за хранителни стоки, в който се продава единствено бира. Починалият не прекалявал с алкохола. Два дни преди отравянето бил в Добрич и се предполага, че се е черпил с приятели.

* МЪЖ ОТ С. БРАНИЩЕ се прости с живота си на третия ден от Великденските празници м. г. след отравяне с метилов алкохол. 58-годишният Айредин Юмеров е приет във Второ вътрешно отделение в много тежко състояние, несъвместимо с живота. Отравянето с метилов алкохол бе доказано в клинична лаборатория във Варна. Според лекари, стойностите на метил били изключително високи - 20 пъти над допустимата концентрация. Айредин Юмеров купил ракията от човек от Бранище, разказаха запознати. Мъжът бил много тих и скромен, не прекалявал с алкохола, съселяни дори казаха, че никога не са го виждали в кръчмата.

* ЖЕРТВА на метиловия алкохол стана 43-годишният Георги Стоянов. Мъжът почина в ОАИЛ в края на април 2007 г. Той постъпил в отделението в съзнание. По думите му в изпил едно малко шишенце с водка.

* 43-ГОДИШНА се отрови с метилов алкохол в средата
 


Сходни връзки

ПОЛИЦИЯТА РАЗСЛЕДВА ОТРАВЯНИЯТА С МЕТИЛОВ АЛКОХОЛ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди