изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 07:27 EEST
ОТЕЧЕСТВО ЛЮБЕЗНО, КАК ХУБАВО СИ ТИ... ОТ ЗЛАТОГРАД ЗАПОЧВА БЪЛГАРИЯ    
ЗабележителностиДокато ние, добруджанци казваме, че България започва от тук, защото преди години именно през Дунав Аспарух минава и харесва земите ни, то с не по-малка гордост пък жителите на най-южните кътчета на страната ни твърдят, че България започва оттам. Така е и в Златоград. Жителите на това китно родопско градче не без гордост заявяват, че това е най-южният град на България и за тях родината започва именно от Златоград. Днес родопският град по нищо не отстъпва на съвременните населени места в страната, но малко встрани от центъра му е запазен духът на старите родопски майстори.

Не можеш да отидеш до Златоград без да видиш едноименния етнографски ареален комплекс, който е първият частен ареален комплекс, представящ богата история на този край. Комплексът е създаден от фирма "Бултрекс" ЕООД, със съдействието на Златоградската община, през пролетта на 2001 г., когато се отбелязва и юбилейната година на Делю Войвода, роден именно тук. Комплексът, който изцяло е съхранил атмосферата на родопския край в миналите години, от 2004-та е включен в състава на 100-те национални туристически обекта.
Калдаръмена уличка води навътре в комплекса. От двете й страни са разположени множеството работилници, които и сега са действащи, а майсторите в тях изработват своите изделия по напълно запазени стари технологии. Всеки посетител може да седне зад стана и да опита да изтъче няколко реда от шарената черга или да пробва да веза. Не по-малко атрактивни са грънчарската работилница, ножарят и медникарят. Стопаните на работилниците всъщност обитават целогодишно къщите над самите занаятчийски дюкяни. Част от домовете пък са превърнати в хотели и техните гостоприемни стопани посрещат с характерната южняшка сърдечност своите гости. И макар отвън къщите да изглеждат напълно автентични, вътре те предлагат всички екстри на съвремието ни, но съчетани по неповторим начин с възрожденския интериор.
В рамките на комплекса работи прекрасна гостилница, където под сянката на чардака може да опитате от вкусните родопски специалитети и да се насладите на уникалната архитектура, запазена в целия град - само тук в Златоград можете да видите кръгли комини, дори и на съвременните къщи. Ако пък все още изключително чистия въздух на планината на Орфей не ви е накарал да се чувствате гладни като вълци, но сте се уморили да бродите по малките калдаръмени улички, то непременно  седнете и изпийте чашка от прочутото златоградско кафе, което се вари на пясък. Рецептата за приготвянето му е тайна, но уханието и вкусът са неповторими.
През града минава река Ерма, а на нея се намира Вунцовата воденица, която също е част от етнографския комплекс. Воденицата разполага с традиционните съоръжения - валявица, или както я наричат в този край - "дъща", тепавица и воденица караджейка.
Много и от интересни по-интересни са експонатите и в музея на територията на комплекса. Те разказват за историята на този край от най-древните времена. Възхищение предизвиква майсторлъкът на родопчанката при изготвянето на т. нар. руба - нейния чеиз. Интересно е и паното от чорапи. Но само тук, в този музей, може да бъде видян на живо отвесен стан за големи постелки и завивки (изработени от вълна и козя козина). Този стан е най-стар - като тип - в историята на тъкачеството въобще.
Ако някога пътят ви отведе около Златоград - не пропускайте да влезете поне за малко, защото емоциите и усещането, че времето е спряло ще ви оставят спомени за дълго. Пък може и да прескочите за един плаж до Ксанти, тъй като след завършването на магистралата, златоградчани ще са само на 20 минути път от Бяло море.
 


Сходни връзки

ОТЕЧЕСТВО ЛЮБЕЗНО, КАК ХУБАВО СИ ТИ... ОТ ЗЛАТОГРАД ЗАПОЧВА БЪЛГАРИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди