изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 15:01 EEST
12 НА СТО Е СПАДЪТ В ЦЕНАТА НА ХЛЯБА    
ИкономикаКризата затвори вече две фурни в Добричко. "Реално от около месец-два вече цената на брашното падна с около 10 %, което доведе до около 12 % спад в цената на 700-грамовия хляб. Ако до преди около два месеца един хляб на дребно се търгуваше за 0.95 лв. до 1.05 лв., то сега цените се движат от 85 до 90 стотинки" - каза пред НДТ председателят на регионалния браншови съюз на хлебопроизводителите в Добричко Тошко Няголов.

Според него, държавата трябва да измисли регулатор, който да не позволява на производителите от бранша да слизат под минимално допустимата цена на самун. Специалистът определя реална цена към момента на дребно не по-ниска от 85 стотинки за хляб. Прогнозата му е, че тези стойности на самуна ще се запазят до новата реколта, стига да няма драстичен скок на електроенергията и газа. "Нашите фирми, които са на светло и са по-малки, работят само за осигуряване на средства и не могат да влагат в инвестиции. Например, във всеки един хляб има по 12-13 стотинки ДДС и тези, които не са регистрирани, продават на по-ниски цени. Така на пазара има хляб на дребно по 60 стотинки. На това се дължат и разликите до 30 стотинки за 700-грамов хляб в област Добрич" - каза още Няголов. Две от по-малките фурни, членове на браншовия съюз на хлебопроизводителите в региона, вече са затворили. Няголов заяви обаче, че кризата няма да се отрази толкова зле на бранша, ако се намали делът на фирмите от сивия сектор.
Брашното за хляб от лицензирани мелници струва в момента по 650 лв./т, а специалните брашна за закуски се движат на цени от 770-780 лв./т. С 6 до 7 на сто е паднала цената на специалните брашна, каза още браншовикът, но горивата са се увеличили с 18 %. В момента кифлата на дребно може да се купи на цени от 70-75 стотинки.
 


Сходни връзки

12 НА СТО Е СПАДЪТ В ЦЕНАТА НА ХЛЯБА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди