изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-17 @ 02:14 EEST
САЩ са загубили атомна бомба в Гренландия    
Новини

Съединените щати са загубили атомна бомба под леда в северната част на Гренландия, след като техен бомбардировач се разбил преди 40 години. Това съобщи Би Би Си, цитирана от Франс прес. От разсекретени документи става ясно, че след като стратегически бомбардировач Б-52 с четири атомни бомби на борда се разбил през 1968 г., американските военни така и не успели да установят местонахождението на една от тях.



Военният самолет паднал на 21 януари през въпросната година на няколко километра от "Тюле" - най-северната база на американските военновъздушни сили.

Създадена през 1952 г. в разгара на Студената война, тя е от голямо стратегическо значение за Съединените щати в конфронтацията им с бившия Съветски съюз. Разследващите случая открили само три от четирите атомни бомби, които били на борда на самолета.

Проведените през април 1968 г. подводни търсения на последната така и не дали резултат и били изоставени.

Според Би Би Си американските власти смятат, че неоткритата бомба не представлява никаква опасност, тъй като отделяните от нея радиоактивни частици би трябвало да се разсейват в такава маса вода.

Съединените щати са пазили досега в тайна съхраняването на ядрени оръжия в датската автономна територия и издирването на изгубената атомна бомба, отбелязва британската обществена телевизия.

Държавният департамент на САЩ отказа да коментира информацията на Би Би Си. Той бе посочил по-рано, че четирите атомни бомби на борда на разбилия се бомбардировач са били унищожени.

actualno.com

 


Сходни връзки

САЩ са загубили атомна бомба в Гренландия | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди