изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 11:45 EEST
ПСИХИЧНО БОЛНИ ОСТАВАТ ЗАД БОРДА    
Здраве

Здравнонеосигурени пациенти излизат от болница и нямат възможността да си купуват лекарствата. Има група психично болни, които нямат възможността да си купуват лекарствата, така те остават зад борда. Това каза за НДТ управителят на "Областния диспансер за психично здраве д-р Петър Станчев" в Добрич д-р Маргарита Новоселска.



Потърсихме я във връзка със случай на самоубийца преди около десетина дни. Както НДТ писа, 39-годишната Елена Байчева от Добрич скочи от 8-ия етаж. Тя страдала от психично заболяване, лежала до скоро в болница и след като излязла спряла да приема изписаните й лекарства, тъй като нямала пари да си ги купи. Д-р Новоселска уточни, че Елена не се е лекувала в Психодиспансера в Добрич от 2006 г., вероятно е била на лечение в друга болница в страната. Проблемът с лекарствата обаче е факт, 39-годишната жена не е  единствената, която не е имала финансова възможност да си ги закупи.
Здравната каса заплаща лечението на здравно осигурените психично болни, една част от които са работещи, но по-голямата група са пенсионери по болест, каза д-р Новоселска. Тя допълни обаче, че има около 10 % от всички заболели, които нямат доходи, в резултат на психичното заболяване са преустановили работа, но още не са пенсионирани и нямат здравни осигуровки. "Те обикновено са сами, нямат подкрепа, не се сещат да потърсят навреме лечение, в резултат на което заболяването им се задълбочава и попадат късно в лечебно заведение, понякога след години", обясни д-р Новоселска. Докато тези пациенти са в психиатричен стационар държавата поема тяхното лечение. Проблемът настъпва след изписването им - те не са осигурени и не могат да си закупят медикаментите. Представянето им на психиатрична ТЕЛК е дълга и тежка процедура. И така на практика остават без лечение ако няма близки, които да им помогнат. Така заболяването им може да се задълбочи, да стигнат до самоубийство.
Много години поред сме поставяли проблема пред Министерството на здравеопазването и сме настоявали държавата да поема лечението на тези лица, но досега няма развитие, каза д-р Новоселска. Тя обясни, че тези пациенти са предимно млади хора.
А самите лекарства са скъпи. Въпреки че е относително, може да се каже, че най-скъпо е лечението на шизофренните разстройства - в зависимост от препарата, сподели управителят на Психодиспансера в Добрич. Тя обясни, че има медикаменти, които значително надвишават 500 лева месечно. Те се предписват обикновено на млади хора, при които има перспектива, които не могат да приемат заболяването си и нямат съзнанието да вземат ежедневно лекарства. По тази причина медикаментът, който им се изписва и е много скъп, се поставя два пъти през месеца. Има и лекарства за психично болни, заплащането на които се поема само частично от касата. Понякога и техните цени са непосилни за осигурените, особено за пенсионерите, коментира д-р Новоселска. НДТ

 


Сходни връзки

ПСИХИЧНО БОЛНИ ОСТАВАТ ЗАД БОРДА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди