изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 04:42 EEST
ФИНЛАНДСКИЯТ ПОСЛАНИК ОТКРИВА ИЗЛОЖБА    
КултураПосланикът на Финландия Н. Пр. Кауко Ямсен ще бъде в Добрич утре, съобщиха от общината.

 Той ще открие в 18.30 часа в Художествена галерия Добрич изложба по съвместен Финландско-български арт проект. Проектът включва 4 изложби в България и 4 изложби във Финландия. Това е най-мащабното културно събитие между двете страни по думите на представител на Финландското посолство. Идеята възниква през 2006, когато авторите се срещат във Финландия в Музея Неллимаркка, Алаярви, през септември 2006. Това е мястото, където всички главни инициативи и международни проекти основно се  реализират в областта Остроботня - централна Финландия. Музеят е важно място в културния живот на областта и там всички художници и скулптури се срещат и реализират международни и местни инициативи. От Художествената галерия обясниха, че официалното начало е било във Финландия на 12 юни 2008 в галерията за  хартия в Куусанкоски, принадлежаща на Музея ВЕРЛА - единствената съхранена фабрика от хартия под закрила на ЮНЕСКО,  Проектът стартира в България с изложбата в Националната галерия в София и сега ще бъде представена в Художествена галерия - Добрич. След това заминава за Хелзинки, където ще бъде представена в Международния център КАЙЗА, с което приключва с изложбите за 2008година. Изложбата ще продължи пътуването си по различни места на двете държави за периода 2009-2010, като за всяка експозиция ще има специално направени произведения, съобразени с конкретните галерии и музеи.  Проектът се базира на идеята за Европейски културен диалог и цели да допринесе за разрастващия се процес на глобализация в Европа. Пътят на изкуството е най-свободен и разнообразен в тази насока.
Изложбата съдържа живопис, представен от финландските автори и скулптура от хартия и стомана,  представена от българските автори. Произведенията са специално направени за тази експозиция и в тях е заложен принципът на връзка Човек, Природа, Вселена. Проекта се реализира със специалното съдействие на посолствата - Българско посолство във Финландия и Финландско посолство в България и културните институции на двете страни.
 


Сходни връзки

ФИНЛАНДСКИЯТ ПОСЛАНИК ОТКРИВА ИЗЛОЖБА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди