изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 14:43 EET
ОТЕЧЕСТВО ЛЮБЕЗНО, КАК ХУБАВО СИ ТИ... БЪЛГАРСКИЯТ ГРАНД КАНЬОН - ТРИГРАДСКО ЖДРЕЛО, ВОДИ ДО ДЯВОЛСКОТО ГЪРЛО    
ЗабележителностиВсе още легенди и бучащата невидима река смразяват кръвта и на най-смелите. Нищо, влязло в Дяволското гърло, не излиза. В опит да изследва страховитата пещера, в която се намира най-големият подземен водопад в Европа, смъртта си намира водолаз от Варна

Едва ли е нужно да ви казваме от страниците на вестника, че природата на България е изключително красива и уникална. Не са един и двама изтъкнатите майстори на перото, които са описвали красотите на родината ни и са се дивили на причудливите природни феномени, събрани на толкова малко територия. В днешно време, като че ли позабравихме, че всъщност има с какво да се гордеем. Например не е нужно човек да ходи до далечните презокеански Съединени щати, за да види такъв природен феномен като Гранд каньон, защото и малка България си има своя - това е Триградското ждрело, което се намира в Централни Родопи.
Дължината на каньона, който образуват над 300-метровите високи мраморни скали, е 15 км. Виейки се завой след завой по тесния път, където две превозни средства не могат да се разминат, човек се диви на изключителната игра на природата и дори на места има чувството, че това е краят и пътят свършва, защото скалите направо се допират една до друга. И докато от едната страна се издига чак до небето огромна монолитна скала, то от другата страна се чува играта на буйната Триградска река, която тече в дълбините. Самата река и пътят през ждрелото водят до уникалния феномен пещерата Дяволското гърло.
Името си пещерата носи не само от формата на своя вход - просто в нея наистина стават от древни времена и до днес дяволски работи, за които разказват множество легенди.
Дяволското гърло е пропастна пещера. Докато пред входа й можете да се насладите на звуците на родопската гайда, то влизайки в пастта на рогатия, ви полъхва хлад, който незнайно как прокарва и тръпки по тялото не само от студ, а и мистиката на глъбините. Самата пещера е целогодишно отворена за посещения, като средната температура е около 8 градуса. По изкуствено прокопан тунел започва шеметно спускане надолу, което е съпроводено с гръмовното бучене на водата, докато се стигне до огромна подземна зала, където, според някои, може да се побере цялата катедрала "Св. Александър Невски". След шеметното спускане пък започва стръмното изкачване. Именно тук може да бъде видян и най-големият подземен водопад в Европа - това всъщност е Триградска река, който се спуска от 42 м височина. Грохотът на водата съпровожда всеки посетител и по 150-метровото изкачване нагоре към естествения отвор на Дяволското гърло, откъдето отново, като че ли от нищото, на повърхността се появяват водите на реката.
От незапомнени времена местните хора разказват, че нищо, което е влязло в Дяволското гърло, не е излязло от другата страна. Единствено водите на реката се губят в тайнството на подземните недра на Долния свят и само те излизат на Горния свят. Така преди повече от 20-ина години, двама водолази от Варна дошли да изследват непознатите части на Дяволското гърло и да проследят пътя на Триградска река, но единият от тях така и не излязъл на Горния свят. Днес на скалата близо до входа на пещерата може да бъде видяна паметна плоча.
Множеството са легендите, които се носят из Родопите за пещерата. Според някои още от времената на траките е преданието, което разказва, че тук са хвърляли вождовете, за да останат безсмъртни. Във всичките изнизали се столетия назад хората вярвали, че именно в Дяволското гърло е входът за другия свят и оттам започва пътят към безсмъртието. В древността, в чест на боговете тук принасяли в жертва най-красивите девойки, за да умилостивят злите сили, разказват още преданията. Сред най-известните легенди е и тази за Орфей. Родопите са наричани още Планината на Орфей. Разказват, че именно тук в Дяволското гърло Орфей се спуснал в царството на Хадес, за да спаси любимата си Евредика. Като доказателство на легендата е и издълбаният образ на певеца. Преданието говори, че Хадес пуснал възлюбената му, но условието било Орфей да не я поглежда, докато излязат отвън. Малко преди да изскочат на Горния свят Орфей не се въздържал и погледнал красавицата Евредика. Така тя завинаги останала в прегръдката на Хадес и неговото царство.
 


Сходни връзки

ОТЕЧЕСТВО ЛЮБЕЗНО, КАК ХУБАВО СИ ТИ... БЪЛГАРСКИЯТ ГРАНД КАНЬОН - ТРИГРАДСКО ЖДРЕЛО, ВОДИ ДО ДЯВОЛСКОТО ГЪРЛО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди