изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 13:28 EEST
Румен Петков: Не може всеки самозванец да плюе и това да бъде възприемано като нормално    
Интервюта

Румен Петков, народен представител от Коалиция за България и бивш министър на вътрешните работи пред Агенция “Фокус” за книгата на германския журналист Юрген Рот.



Фокус: Г-н Петков, в предаването „Коритаров Лайв” тази сутрин имаше обширно интервю с г-н Юрген Рот и включване на Васил Антонов във връзка с книгата на германския журналист. От разговора стана ясно, че в книгата има факти, които не са точни. Например случаят с Николай Добрев, който се оказва не точно такъв, какъвто е описан в книгата. Вашият коментар?
Румен Петков: Не съм гледал предаването, но от това, което разбрах като ми звъннаха колеги и приятели – първо, бих искал да поздравя г-н Коритаров затова, че е защитил името на държавата. Защото не може всеки самозванец да плюе по нашата държава и това да бъде възприемано като нещо нормално. Второ – да потвърдя позицията си, че Юрген Рот е едно недоразумение, безгръбначно, нещастник, който борави с откровени клевети, очевидно – без да се притеснява. Трето – казва конкретни лъжи. Специално за Николай Добрев – това е възмутително, което е написал. И такава наглост, и такова непроверяване на лесно проверими факти – това не може да бъде разследващ журналист, това е човек, който плюе по поръчка и тук е въпросът, разбира се, кой му е платил издаването на книгата и чии пари пере, евентуално.
За Плевен лъжите са също очевидни: Васил Антонов не е раждан в Плевен, напротив много късно е дошъл да живее в Плевен. Но той го е „родил” в Плевен, което е, пак казвам, лесно проверимо, но той дори не си е направил този труд. Описано е някакво убийство, което е извършено по времето, когато аз съм бил кмет. Такова убийство е извършено, но години след като аз съм напуснал кметския пост и години преди да стана министър. Така че не съм имал по никакъв начин възможност да повиляя. Но целта да бъде оклеветен някой очевидно е първостепенна в манталитета и липсата на морал на г-н Рот. Особено пък замесването на името на Франко Фратини според мен е много груб цинизъм с твърдението, че имало някакви пикантни снимки и твърдението, че фоторепортерът след това едва ли не бил убит. Както е известно на цялата българска общественост – нито има такива снимки, и това стана достатъчно ясно, нито пък журналист е пострадал по какъвто и да е начин, след посещение на г-н Фратини в страната ни. Още повече, че това недоразумение Рот можеше да провери, че аз не съм скиор, не мога да карам ски, така че – няма как да съм си правил ски-почивката с г-н Фратини. Т.е. – поредица от долни лъжи и клевети, за които още веднъж искам да кажа, че аз ще търся възмездие в съда. И се надявам, че българският съд ще го осъди, както впрочем той е бил осъждан от германски съд за клевети и изнасяне на неверни данни. Според мен – такива хора трябва да бъдат наказвани с цялата строгост на закона, за да е ясно, че когато се клевети, правораздаването също е в сила, както трябва да бъде в сила и във всички други случаи.
Фокус: Споменахте, че е бил осъждан от германски съд – имате ли подробности за този факт?
Румен Петков: Той самият в едно свое интервю пред вестник „Труд” беше разказвал кога е осъждан и какви парични глоби са му налагани.
Фокус: Определено неговото посещение в България се радва на доста голям интерес. Как си обяснявате този факт?
Румен Петков: Тук опираме до въпроса – кой е платил издаването на книгата? Кой има интерес тези лъжи да бъдат широко тиражирани? С каква цел се прави? Защо български издател се ангажира с тиражирането на такива лъжи, но това в крайна сметка лежи на съвестта на издателя и на неговия морал. Въпреки че аз имам определени обяснения за себе си – защо точно сега се прави, както и от кого се прави.
Фокус: Има ли връзка с предстоящите избори вашето обяснение или е рано да го споделите?
Румен Петков: Във връзка с предстоящия конгрес и разбира се – във връзка с предстоящите избори. защото нито датата е случайно избрана, нито лицето, което е способно да лъже и клевети по такъв начин е случайно избрано.
Фокус: Самият Рот обаче споменава и тази сутрин в интервюто си, че е използвал доста източници – български, висши полицаи...
Румен Петков: Значи източникът му за месторождението на г-н Антонов е лъжец. И г-н Рот също на свой ред е лъжец, защото той не си проверява източниците. Той е клеветник. А дали има въобще източници, или някой просто го е лъгал – това е въпрос, който мен не ме интересува и той ще трябва да го обясни в съда.
Фокус: Вие ще се срещнете ли с него, докато той е в България?
Румен Петков: Аз съм чистоплътен човек и имам принципи: където мирише на мърша, избягвам посещения.
Денка КАЦАРСКА

 


Сходни връзки

Румен Петков: Не може всеки самозванец да плюе и това да бъде възприемано като нормално | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди