изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 22:45 EEST
Провал за сефтето на ”Бургас-Александруполис”    
Екология
Екпротест провали планираната среща в Бургас с цел презентация на фирмата изпълнител на нефтопровода "Бургас-Алекснадруполис" беше провалена.


По програма в 14 часа зам.-министърът на благоустройството Калин Рогачев, представителите на компанията “Трансболкан ойл пайплайн”, която ще изгражда проекта, и експерти еколози трябваше да представят пред медиите проекта, както и гаранциите за опазването на околната среда по време на изграждането и след него.
Няколкостотин протестиращи бургазлии обаче провалиха презентацията. Тя бяха застанали пред хотел „България" и скандираха „Оставка", Предатели" и „Мафия", както и „Вън от Бургас". Бяха развети знамена, чуваха се възрожденски песни, предаде news.bg.
Когато делегация за срещата пристигна, част от митингуващите нахлуха в залата за пресконференции в хотел" България" и започнаха да крещят срещу заместник министъра Калин Рогачев.
Настъпи хаос и суматоха, а малко по-късно бе взето решение срещата да бъде отложена.
При изграждането на петролопровода "Бургас-Александруполис" ще бъдат изпълнени необходимите изисквания за опазване на околната среда. Това заявиха във вторник в град Александруполис, в Северна Гърция, представители на международната проектантска компания “Трансболкан ойл пайплайн”, която ще се заеме с изграждането на съоръжението и неговата експлоатация, предаде ИТАР-ТАСС.
По повод първото официално представяне на проекта за нефтопровода директорът на “Трансболкан ойл пайплайн” Александър Тараканов подчерта, че при неговото изграждане ще бъдат спазени изискванията за защита на околната среда и за безопасността на условията на труд.
"Проектирането, изграждането и бъдещото функциониране на нефтопровода трябва да се основават на най-високите международни стандарти в областта на екологията, оборудването и използваните технологии", каза Тараканов.
Ръководителят на гръцката част на проекта Христос Димас отбеляза, че работата по техническо-икономическата обосновка на проекта трябва да приключи през лятото на 2009 г. После ще бъдат процедурите за даване на лицензи, за финансиране и накрая строителството.
Специалният секретар по въпросите за международната енергийна политика към министерството на развитието на Гърция Елисавета Ловерду подчерта, че проектът ще осигури работни места за хора от Западна Тракия, в Гърция.
Изграждането на нефтопровода Бургас-Александруполис е на стойност над 1 милиард евро. Чрез него ще се транспортира руски нефт към терминали на Средиземно море, като така щесе избегнат Босфора и Дарданелите.
Собственик на нефтопровода ще стане международната проектантска компания. Русия притежава 51% от капитала в нея, а България и Гърция по 24,5 процента, отбелязва ИТАР-ТАСС. През тръбопровода ще преминават между 35 и 50 милиона тона суров нефт годишно, припомня ИТАР-ТАСС.
Дир.бг
 


Сходни връзки

Провал за сефтето на ”Бургас-Александруполис” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди