изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 16:56 EEST
ЯДЕМ ОЩЕ 5 ТОНА КАЛКАН    
Лов и риболовОще 5 тона калкан ще имат възможност да уловят до края на календарната година родните ни рибари.

Поради изчерпване на квотата за 2008 година, със заповед на министъра на земеделието Валери Цветанов от 1 октомври бе въведена забрана за улов на калкан. Мандалото обаче ще падне до дни, след като Европейската комисия е дала зелена светлина за още малко улов от деликатеса.

В същото време Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) иска двойно да се увеличи квотата за улов на калкан за 2009 година. Предложението е направено до съответните служби в ЕС, които трябва да разрешат увеличението. Същото ще поиска и Румъния.  Решението за това е взето в Гюргево - от ръководителите на ИАРА и аналогична румънска структура. По този начин България и Румъния ще получат квота от по 100 тона за 2009 г., надяват се от агенциите.

Калканът се реализира само на вътрешните пазари на двете страни. А аргументите за исканата двойна квота са, че на ограничителен режим при улова на калкан са само нашите две държави, защото са членки на ЕС. Другите страни от региона, които риболовстват и не са членки на ЕС, като Турция, Грузия, Русия и Украйна, нямат квотен режим.

"По този начин ЕС ощетява румънските и българските рибари" - заявяват експертите в бранша.

Припомняме ви, че преди година специалисти на БАН направиха  трални снимки на черноморското дъно, от които се виждаше, че популацията е увеличена значително. НДТ

 


Сходни връзки

ЯДЕМ ОЩЕ 5 ТОНА КАЛКАН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди