изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 13:10 EEST
Цветан Цветанов в разговор за купуването на гласове в Доктор Йосифово    
Интервюта Цветан Цветанов, председател на ГЕРБ по БНР, "Преди всички"

Водещ: Председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов предостави на главния прокурор Борис Велчев доказателства за купуване на гласове при частичните местни избори в село Доктор Йосифово, област Монтана. Вестниците днес пишат, че в този сигнал става дума за заместник-министър и депутат от БСП. Имена не се споменават. Добро утро на господин Цветанов.
Цветан Цветанов: Добро утро.
Водещ: Ще кажете ли имената?
Цветан Цветанов: Смятам, че не е много коректно, но мога да уточня само Министерство на екологията и водите, от квотата на БСП заместник-министър.
Водещ: На БСП?
Цветан Цветанов: На БСП, да.
Водещ: Казахте ги обаче, предполагам, на главния прокурор?
Цветан Цветанов: Главният прокурор е запознат с абсолютно всички факти и обстоятелства около купуването на гласове. Цялата схема, която сме предоставили, защото се вижда от видеозаписа, който имаме с мобилен телефон, как се дават парите, как се обяснява на хората как трябва да гласуват, как трябва да зачертават - просто цялата схема. За съжаление обаче при подадения сигнал от тъжителите на село Доктор Йосифово, за съжаление полицията отива, присъствие показно и демонстративно, но абсолютно неефективно. Страх в хората, с присъствие на физически добре стоящи симпатизанти на БСП, които пребивават през цялото време, както и депутати, така и зам.-министъра на екологията. Оттам нататък нали не си представяте, че тези хорица биха могли да си позволят лукса да се противопоставят на това всичко, което те смятат, че е нередно? Това е схемата и това са парите, за съжаление, както на българския данъкоплатец, сега разбираме къде отиват парите и на европейски данъкоплатци от всички тези програми, за които държавата търпи щети.
Водещ: За какви суми става дума, господин Цветанов, как се движи мизата в момента?
Цветан Цветанов: 20-30 лева на глас.
Водещ: И колко души са навързани в схемата?
Цветан Цветанов: Колко души като висшестоящи или?
Водещ: Като висшестоящи, като посредници между тези хора.
Цветан Цветанов: Аз говоря за висшестоящите хора, които са представителите на БСП, около 5 човека, които са депутати, заместник-министър и там ръководството, което е на партията и съответните хора, които извършват цялата тази посредническа дейност.
Водещ: А въпросните хора, чиито гласове са купувани, представители ли са на някои от етническите групи или става дума вече за повсеместно купуване на гласове?
Цветан Цветанов: Предимно преобладават ромските гласове, които са купувани. Знаете, че в изборите за съжаление...
Водещ: Това е групата, да.
Цветан Цветанов: ... най-активното гражданско общество, което отива да гласува, е ромското. Не от политиката, а от политиците, които са я водили, ами от възможността да се възползват от еднократната финансова помощ, която получават в изборния ден. Аз искам само да вметна нещо. За съжаление всяка една от партиите като цяло прилага подобен метод. За мен е важно, обаче, къде е държавата и дали не трябва да се потърсят сериозни наказателни отговорности спрямо тези лица, които осъществяват тази дейност, за да има превенция спрямо всеки, който смята или предполага, че може да бъде участник в нещо подобно. Защото в противен случай обезсмисляме редовното провеждане на всеки един избор и по всякакъв начин компрометираме цялата демократичност и провеждането на какъвто и да е избор.
Водещ: Да, и демотивираме хората, които така или иначе се колебаят да гласуват, при това положение.
Цветан Цветанов: Разбира се, разбира се.
Водещ: Но този видеозапис, сигурно и главният прокурор ви го е казал, той няма как да бъде използван като доказателство.
Цветан Цветанов: Разбира се.
Водещ: Какво може да се направи обаче, за да бъдат уличени тези хора по законовия ред?
Цветан Цветанов: Аз смятам, че има достатъчно данни и има достатъчно възможности, в която да бъде разкрита цялата схема и да бъде процесуално обвързана.
Водещ: Имате ли някакви срокове, в които очаквате реакция от прокуратурата?
Цветан Цветанов: Главният прокурор е един от малкото хора, на които вярваме в тази държава и трябва да ви кажа, че от вчерашната ми среща и с действията, които предприе веднага, смятам, че ще се направи оптималното във възможно най-кратките срокове да имаме някакви резултати. Като ние си запазваме правото всичкото това нещо да бъде предоставено и на европейските институции. Защото знаете, че всичко това, което се случва и което днес се демонстрира като поведение за някакъв начин за справяне с организираната престъпност, със сива икономика, е под натиска на европейските институции. Недейте да смятате, че това е волята на българското правителство, защото това правителство имаше възможността в тригодишния си мандат до днес да реализира и да проведе политика, която да върне доверието на хората както в българските институции, така и доверието, и да затвърдим и да се възползваме от възможността да ползваме структурните и кохезионните фондове от европейските програми, които за съжаление ние не...
Водещ: Не ползваме.
Цветан Цветанов: ... ние не ползваме. И това е една от възможностите и един от хубавите моменти за това, че сме част от Европейския съюз, защото солидарността на европейския данъкоплатец дава възможността да достигнем и да повишим жизнения си стандарт, както европейските държави.
Водещ: Засега даваме принос в друга посока. Понеже казахте, че вярвате на главния прокурор, стана ли дума за предишен ваш сигнал, който беше дори и според мен доста по-страховит, за спонсорите на БСП, част от които са и клиенти не само на българската прокуратура, но и на европейската служба ОЛАФ?
Цветан Цветанов: За съжаление там доколкото знам е разпоредено на ДАНС, знаете, че там при аполитическо назначение няма как да очакваме някакви съществени резултати. Затова молбата ми към главния прокурор беше да не се разпределя сигналът към ДАНС. Защото просто имаха възможността за съвсем кратко време по безспорен, доказан начин как се осъществява купуването, с договор за дарение, с прехвърлянето парите към БСП, със снимков материал с посещенията на премиера. Ами съжалявам, но това е елементарен случай. Ако не са в състояние да го решат, ами нека да се обадят, ние ще им помогнем как могат да го направят. Но трябва да има политическа воля, защото аз съм убеден, че служителите в МВР, служителите в ДАНС, говоря за редовите, честните, които винаги са всеотдайни в работата си, но винаги са потискани от политическите назначения отгоре, трябва да ви кажа, че те имат ресурса и възможността да го направят, но политическата воля липсва. И това, което чухме и преди малко с Йордан Бакалов, виждате, че управляващите всячески или процедурно ще отлагат решаването на даден проблем и до ден-днешен още нямаме реален парламентарен контрол върху една институция, която всички ние повярвахме и дадохме своя кредит на доверие - това е ДАНС.
Водещ: Да завършим с това, господин Цветанов - очаквате ли БСП да отвърне на удара? Така беше и след предишното ви внасяне на сигнал до главния прокурор - тутакси Сергей Станишев се произнесе за някои спонсори на ГЕРБ.
Цветан Цветанов: Аз не смятам, че тук трябва да има отговаряне по съответния начин, а трябва да търсим формата и начина да върнем доверието на хората в държавността. И тук е моментът да спомена за всичко това, което се изприказва през последните няколко седмици от знайните представители на БСП, за корупционните схеми в София. Днес доколкото виждам, самите членове на БСП...
Водещ: Изнасят данни за техните, които са внесени.
Цветан Цветанов: Изнасят данни за техните корупционни практики и схеми, защото те са били част от това управление на София през тези 18 години, независимо че са нямали свой заместник-кмет или своя кмет, защото никога няма и да го имат и в бъдеще време. Но въпросът е, че имат общински съветници, които са реален коректив и участват активно във всички едни групи и всички едни комисии, обаче са имали и представителността в съответните общински дружества. Така че отговорността, която ние документирахме с влизането в Столична община, аз ви казвам, че ако нямаше промяна в Столична община с кмета Бойко Борисов и с екип, който работи и с общински съветници днес, трябва да ви кажа, че за всички тези корупционни схеми нямаше да се говори и до ден-днешен.
Водещ: Обаче да видим как ще завършат в съда с присъди. Благодаря ви. Цветан Цветанов за вчерашната среща с главния прокурор Борис Велчев.
Агенция "Фокус"
 


Сходни връзки

Цветан Цветанов в разговор за купуването на гласове в Доктор Йосифово | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Цветан Цветанов в разговор за купуването на гласове в Доктор Йосифово
Автор: Anonymous да 2008-11-13 @ 19:36 EET

НЕКА МАТЕРИАЛИТЕ ДА ГИ ДАДАТ НА ДОБРИЧКИЯ РАЙОНЕН СЪД  ДА СЕ ПРОИЗНЕСЕ. ТАМ ВСИЧКИ СИ ПРИЗНАВАТ, ЧЕ СА КУПУВАЛИ ГЛАСОВЕ. ЦВЕТАНОВ ТОВА ПОНЕ, ДОБРЕ ГО ЗНАЕ.

Цветан Цветанов в разговор за купуването на гласове в Доктор Йосифово
Автор: Anonymous да 2008-11-13 @ 19:41 EET
вярно бе лятото беше като ги осъдиха че купували за герберите

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди