изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 05:54 EEST
Скандален закон блокира напълно пазара на имоти, отбелязва „Сега"    
Коментари Новият Закон за енергийна ефективност, който вчера бе публикуван в "Държавен вестник", ще блокира напълно пазара на жилища за неопределен период от време. В него е записано, че при продажба на апартамент или на цяла сграда продавачът задължително трябва да представи на купувача сертификат за енергийните характеристики на сградата. Инициатор на абсурдната разпоредба в закона е депутатът от ДПС и председател на енергийната комисия в парламента Рамадан Аталай.

Този документ описва колко ток и парно харчи сградата, какви ремонти трябва да се направят, за да влезе тя в нормите - например топлоизолация на покрива или стените, слагане на нови дограми и т.н. Досега подобен документ се изискваше само за промишлени предприятия и големи обществени сгради.

За да се сдобие един блок с такъв сертификат, трябва да бъде свикано общо събрание, което да реши коя от оторизираните фирми да направи оглед и да даде препоръки. Шансът да се получи съгласие от съседите е минимален, като се има предвид, че живеещите там ще трябва да изпълнят препоръките в срок от 3 години. В противен случай ги чака глоба, която може да стигне 500 000 лв.

Самият сертификат се издава след цялостно изследване на сградата, което според специалисти струва между 0.50 лв. и 2 лв. на квадрат. Фирмите, които могат да издават такъв документ, са около 80 и са вписани в публичен регистър. Разширяването на дейността им със сигурност ще доведе до увеличаване на броя им, тъй като този бизнес не изисква големи първоначални инвестиции, а печалбата е гарантирана.

Представителите на агенциите за имоти вчера бяха категорични, че законът ще създаде много трудности. "Няма проблем, ако става въпрос за нови сгради, защото те и сега се строят с такъв сертификат. Но да тръгнеш да събираш подписи от съседите си, не е много приятно. Мисля обаче, че ще се намери компромисен вариант в наредбите към закона", каза Катя Ценова, управляващ съдружник в "Адрес". "Това накърнява конституционното право на собственост, защото, ако аз продавам, а съседите ми нямат по 10 000 - 20 000 евро, очевидно сделката няма да може да стане", коментира шефът на "Форос" Добромир Ганев.

Инициатор на абсурдната разпоредба в закона е депутатът от ДПС и председател на енергийната комисия в парламента Рамадан Аталай. 

Негова идея бе и поправката в същия закон, която предвиждаше обща сметка за парно за целия блок и която бе оттеглена след скандал.

Замисълът на правителството, което е вносител на проекта, бе с този закон да се ускори повишаването на енергийната ефективност, в която България сериозно изостава. Сертификатите обаче бяха предвидени само за сгради с обществено предназначение с площ над 1000 квадрата. Енергийната комисия задраска израза "с обществено предназначение" и така задължението вече се отнася за всички сгради, включително и жилищните. "Нямам коментар, може и аз да съм го внесъл. Какво нередно виждате в това?", реагира Аталай вчера пред "Сега". След това се оправда, че е на среща, и затвори телефона.

Законът поставя и много нови изисквания за малкия и среден бизнес. Всеки собственик на климатик с над 12 киловата мощност например трябва да го регистрира в Агенцията за енергийна ефективност в срок от 3 години. 12 киловата климатик на практика притежава всеки офис или средно голям магазин. При регистрацията му се издава енергиен паспорт, в който се отбелязва колко харчи климатикът, какви поправки са му необходими и т.н. Производителите пък се задължават да докладват пред агенцията какво и колко произвеждат, каква е неговата себестойност и т.н. По този повод миналата седмица шефът на БСК Божидар Данев отбеляза, че сега такива данни не се дават дори на националната статистика, а всички тези изискванията излишно товарят бизнеса с нови разходи. Съветът по европейски въпроси, ръководен от министър Гергана Грънчарова, също даде отрицателно становище по закона, който надхвърля значително изискванията на евродирективата и въвежда допълнителни тежести за хората.

Въпреки призивите на министри, предприемачи и граждани да наложи вето на скандалния закон президентът Георги Първанов очевидно го е разписал, още преди да тръгне на воаяж в Аржентина и Мексико. news.bg

 


Сходни връзки

Скандален закон блокира напълно пазара на имоти, отбелязва „Сега" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди