изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 08:07 EEST
ТИМ: ВИС и СИК са бандити, ние сме войници    
Интервюта "ВИС и СИК са бандити, ние сме войници!", това заявява един от босовете на скандалната варненска групировка ТИМ Иво Каменов в интервю пред разследващия немски журналист Юрген Рот.

То е публикувано в новата книга "Новите български демони", която авторът представи преди дни. От два дни книгата-трепач е на пазара.
С разрешението на издателство "Слънце" Агенция "БЛИЦ" ще публикува откъси от книгата и вчера разпространи част от интервюто.
"Срещнахме се с Иво Каменов края на октомври в Мюнхен, в хотел „Кемпински" на летището. Разпознах го още отдалеч. Небрежно облечен мъж, който водеше със себе си малко момиченце. Очаквах да пристигне с телохранители", разказва Рот.
"Каменов бе на път за Токио - отиваше на световното първенство по карате. Всъщност беше доста приятен мъж и мога да си представя, че е чудесен баща. Изобщо не отговаряше на представата, която си бях изградил въз основа на многобройните си разговори в България. След като му казах, че ще записвам разговора, той веднага започна да говори. Сякаш искаше да се отърве от някакъв товар", пише още журналистът, който разбуни доста скандали в България. Ето откъс от интервюто:
Ю. Р.: - Вие все още нямате негативни преживявания с българската полиция, нали?
И. К.: - Искам да ви кажа, че няма личност или фирма у нас, която да не е проверявана от финансовите служби. Познавам живота в Западна Европа и мога да ви кажа, че в България полицията и финансовото ведомство тотално нарушават основни права на хората. Всичко се проверява. За мен това е остатък от комунизма. Няма сделка, малка, средна или голяма, която да не е свързана със скандали. След 1990 г. всеки за всичко се обръща към съда.
Ю. Р.: Коя е групировката ТИМ?
И. К.: Първо искам да кажа, че името ТИМ не идва от началните букви на трите имена на основателите на групировката - Тихомир-Иво-Марин, а от team - отбор. Ю. Р.: Вярно ли е, че голям процент от ТИМ са бивши служители от Военното контраразузнаване?
И. К.: Бяхме военнослужещи, но не към разузнаването. Бяхме най-добрите войници в нашата армия. Флотът имаше едно поделение за Гърция, едно за Турция и едно за специални акции по целия свят. Ю. Р.: Какво означава специални акции по целия свят?
И. К.: Ставаше дума за саботажни действия срещу кораби, топлоелектроцентрали... Ю. Р.: Завършили сте Националната спортна академия, така ли?
И. К.: Академията, Военен факултет, имам и друго образование, техническо, завършил съм държавен университет.
Ю. Р.: В основната си част групировката ТИМ от бивш войници ли се състои?
И. К.: Казвам го съвсем открито, ние сме горди с това, което направихме. 99% от това, за което отговаряме - авиокомпании, банки - сега щяха да са банкрутирали. Всяка сделка, която се сключваше, беше абсолютно официална, особено големите, за които е необходимо разрешение от много органи. Виждат се датата, часът, балансът. Застрахователното дружество на армията например беше пред фалит.
Ю. Р.: Въпросът ми беше дали групировката ТИМ е основана от бивши войници и служители на тайните служби. Да или не?
И. К.: Повечето.
Ю. Р.: Казвате, че сте обучен за саботажни действия...
И. К.: Казвам още веднъж. Смятам, че образованието, което получихме, беше на много високо равнище. Видяхме как е при турците, американците, руснаците. Бяхме горди с това, което правехме. И все още мисля така. Започваш от бащината къща, после в училище, униформа, късо подстригана коса. А сега какво е - днешния морал не мога да го приема.
Ю. Р.: Според това, което казвате, в ТИМ има предимно хора с добър морал.
И. К.: Ние сме от една и съща кръвна група. Познаваме се от времето, когато нямахме нищо, само себе си. Горди сме, че сме заедно, че направихме пари. Не приемаме хора като Роман Абрамович. Не им подражаваме. Ние работим, блъскаме се, не сме холивудски звезди.
Ю. Р: Какво правехте след промените?
И. К.: През 1992 г., когато на власт дойдоха демократите, нашето правителство реши, че България вече няма нужда от армия, подписа, че няма да търгува с арабските страни и със Съветския съюз. Руснаците наложиха мита, спря частната търговия. Основахме охранителна фирма ТИМ. В момента това е най-голямата охранителна фирма в страната.
Ю. Р.: За нея казват, че се е занимавала с рекет.
И. К.: Няма такова нещо. Ние бяхме първата охранителна фирма с бронирани коли, която въведе униформи, софтуерна връзка с полицията и в момента сме най-голямата фирма за инкасо. Никога не сме изнудвали за пари и нямаме нищо общо със сделки с наркотици.
Ю. Р.: А какво ще кажете за проституцията? Твърди се, че там ТИМ е навлязла много надълбоко.
И. К.: Ако се занимавах с тоя бизнес, нямаше да мога да си плащам бензина. Цялата ни дейност е проверявана хиляди пъти. Започнахме с банките. По тяхно поръчение се грижехме за лошите им кредити. Работата е в това, че трябваше да изминат седем години, за да убедим хората, че ако купим едно предприятие, ние няма да го разбием, а ще го възстановим. 22 000 души работят за фирмите, които имаме. След банковата криза през 1996 г. държавата затвори много банки. Ние изкупихме почти всички затворени. Това бе нашият бизнес.
Ю. Р.: Още един път въпроса. Полицейски служители и един прокурор твърдят, че сега ТИМ контролира каналите за проституция.
И. К.: Щом като ми цитирате такива неща, ставам и си отивам. Едно ще ви кажа. Аз живея в България. Не се крия. Никога не съм се крил. Фирмите, които притежаваме, са отворени. Не защото правим всичко, каквото си поискаме, а защото сме спокойни.
Ю. Р.: Всъщност с какви пари основахте вашето охранително предприятие?
И. К.: Що се отнася до това, сключихме договори с две държавни банки и с една частна. Първоначално всички автомобили бяха закупени с кредити. Искам да ви кажа още нещо. България е член на НАТО. И ако страната ми не беше поставена под контрол, никога нямаше да стане член на ЕС.
Ю. Р.: Вестник „Капитал" беше писал, че в началото сте били бодигард на високопоставени шефове от ТИМ.
И. К.: Още от началото предлагахме истинска сигурност на най-високо ниво, с което и в момента се гордеем. Това е истината. Нямаше да сме живи, ако не си вършехме работата добре. И в момента предлагаме най-добрата лична охрана. Не само във Варна. Говоря за цялата страна.
Ю. Р.: Вярно ли е, цитирам вътрешен полицейски доклад, че през 1996 г. сте взели участие в престрелка с хора от бившите специални части? Ставало е въпрос за контрол над проституцията в курорта Златни пясъци край Варна.
И. К.: Не е вярно.
Ю. Р.: Обвиняват ви, че през 1998 г. сте хвърлили във въздуха колата на собственика на телевизия „Скат" в Бургас. Тази телевизия е била кандидат-купувач на „Варна кабел".
И. К.: В момента собственикът на „Скат" е сериозна политическа фигура. Член е на партия „Атака". Отскоро е председател на общинския съвет на Бургас. И вие можете да го попитате за това. Ако искате, ще ви намеря телефонния му номер.
Ю. Р.: Обвиняват ви още, че сте извършили покушението срещу тогавашния главен приватизатор на варненски окръг Иван Чолаков.
И. К.: Ако искате, ще ви дам телефонния му номер и можете да го попитате.
Ю. Р.: Били ли сте някога в сътрудничество със СИК или ВИС?
И. К.: Никога. Не беше и възможно. Защото ние сме войници, а те са престъпници, бандити. Тях вече ги няма. Мога да ви кажа едно. Повтаря се все едно и също. Във всяко общество се започва със спекулации. Не говоря за нас. Всичко в България се проверява и контролира. Правите голяма грешка, ако си мислите, че с пари може да се уреди всичко. Просто не става.
 


Сходни връзки

ТИМ: ВИС и СИК са бандити, ние сме войници | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди