изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 16:54 EEST
Вече е известно къде точно е погребан Д`Артанян    
Любопитно Известната френска изследователка на мускетарите Одил Борда твърди, че след 5-годишно изследване е открила точното място, където е погребан легендарният д`Артанян. Както съобщава британският "Таймс", д`Артанян почива на няколко километра от църквата "Петър и Павел" в района Волдер на холандския град Маастрихт.

Одил Борда не приема еднозначно твърденията, че тялото на знаменития мускетар е било репатрирано и погребано на френска земя. Тя се опитва да убеди холандските власти и католическата църква, собственик на мястото, където според нея е погребан Д`Артанян, да й предоставят правото да направи ексхумация и не губи надежда да намери тленните останки на френския герой. Според нея изгледите за успех са 50 на 50, информира БГНЕС.  

Образът на д`Артанян оживява в написания през 1844 г. роман "Тримата мускетари", след като писателят Александър Дюма се запознава с публикуваните 150 г. преди това "Мемоари на господин Д`Артанян". Шарл дьо Батс Кастелмор д`Артанян е роден в югозападна Франция между 1611 и 1615 г. и става член на кралските мускетари на 20-годишна възраст. Заедно с приятелите си Атос, Портос и Арамис той изпълнява опасни задачи, които му възлагат крал Луи XIII, а след това синът му Луи XIV, Кралят-Слънце, който го прави предводител на мускетарите през 1658 г.

Д`Артанян загива на 25 юни 1673 г. при обсадата на Мастрихт по време на холандско-френската война. Причината за смъртта му е рана от куршум в главата.

dariknews.bg

 


Сходни връзки

Вече е известно къде точно е погребан Д`Артанян | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди