изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 19:45 EEST
4 по Рихтер удари София. Нов трус в 7:03    
Новини
Ново земетресение събуди софянци малко след 7:03 часа след като силен трус разлюля София малко след 22 часа в събота. Новото земетресение е с епицентър 11 км южно от центъра на София и по данни на Сеизмологичния институт към БАН е било с магнитут 3.5 по Рихтер и е вторична затихваща проява на Витошкия разлом, което според БАН не бива да буди безпокойство.


Според Гражданска защита към момента няма данни за пострадали хора и нанесени материални щети. През последните 24 часа 2 труса с подобна сила са регистрирани в Южна Гърция. В събота земетресението беше усетено само за няколко секунди, но високи жилищни блокове се разтресоха.
Трусът е бил сила около четвърта степен по скалата на Рихтер с епицентър южните квартали на София, вероятно в Южния парк, съобщиха от Геофизичния институт на БАН, цитирани от БТА. От Гражданска защита уточниха, че по скалата Медведев-Шпонхоер-Карник земетресението е от 5-та степен в епицентъра, а в останалите райони на града - от 3-4-та степен. Сеизмолозите уточниха, че е регистрирано точно в 22,08 часа и е продължило 2,5 секунди. Засега няма данни за поражения по сгради или пострадали хора.
Читатели на Дир.бг от "Дружба", "Младост", Студентски град, "Лагера", "Бъкстон", "Люлин", Симеоново и други квартали съобщиха, че са почувствали земетресението дори по ниските етажи.
На места има притеснени хора, които са излезли на улицата и обсъждат случилото се в градинките пред блоковете си. Първоначално сред някои столичани е имало паника, тъй като преди да бъде потвърдена информацията за земетресение, от спешния телефон 112 са казали, че не могат да кажат дали става дума за трус или взрив, предаде "Фокус". Някои софиянци са направили аналогия с взривовете във военното поделение в Челопечене през лятото, когато София беше разтърсена от мощни тътени. От МВР обаче нямат информация за взрив на територията на столицата. От Министерството на извънредните ситуации пък призоваха хората, които са напуснали домовете си, да се приберат, тъй като няма вторични трусове.
Екипи на полицията и Гражданска защита се движат из града и проучват за евентуални разрешения, водят се разговори с граждани за тяхно успокоение. Спасителните екипи се намират по улиците и са готови за реакция, увери пък шефът на ГЗ Валери Младенов.
Много столичани са се обаждали и в Гражданска защита, откъдето са ги уверили, че няма опасност от повторен трус. Заради постоянните обаждания връзката с агенцията дълго време беше невъзможна.
Софиянци разказват, че първо са чули силен тътен, след което ги е разлюляло. В някои апартаменти са изпопадали книги, окачени снимки и други предмети в стаите. Разлюлели са се полилеи, задрънчали са прозорци. Други пък имали проблеми с мобилните комуникации, както и със стационарните телефони и интернет.
Очевидци заявиха пред БГНЕС, че земният трус е разтърсил НДК, в който е вървяла прожекцията на филма на братята Коен "Изгори след прочитане", част от програмата на Киномания. Някои от зрителите са побързали да напуснат сградата на НДК. Трусът е усетен и в ресторанти и барове в центъра на София, от които също са излези част от клиентите.
Перничани от местния квартал "Ралица" са съобщили, че трусът е бил усетен и там. Дори хора от Червен бряг разказаха, че са почувствали макар и леко земетресение.
"Призовавам хората да запазят спокойствие, това е природа. Ако има някакви щети, да се обаждат в общината. Както обезщетихме хората при взривовете в Челопечене, така и сега ще направим необходимото, макар че държавата още не ни е изплатили парите от тогава", коментира столичният кмет Бойко Борисов пред Канал 3.
Последното земетресение, което бе усетено в София, бе с магнитуд 3.2 по скалата на Рихтер, припомня Дарик. То бе регистрирано на 3 юли тази година в следобедните часове на деня, като епицентърът на земетресението бе на около 10 км югозападно от столицата.
Радиото разпространи практически съвети какво е най-добре да се прави при силен земен трус:
Не се паникьосвайте и не хуквайте да бягате напосоки; Не трябва да напускате сградата, в която се намирате, освен ако бихте могли да излезете на открито за 10 секунди.
В никакъв случай не тръгвайте да бягате по стълбите или с асансьора. Това може да е смъртоносно.
Заемете най-безопасното място в помещението в което сте – под рамката на вратата, близо до вътрешна стена, колона, под стабилна маса или легло.
Ако сте на улицата застанете далеч от сгради и далекопроводи; ако земетресението ви завари зад волана, спрете на открито, безопасно място и изчакайте.
В обществения транспорт е по-добре да изчакате края на труса в превозното средство; След затихването напуснете по най-бързия начин сградата, като преди това изключете тока, газта и водата.
Агенция БЛИЦ съобщи, че преди два дни жената-скенер Мая Попова е заявила, че очаква земетресение в района на Югозападна България. dir.bg

НДТ ПРИПОМНЯ ЗА ЗЕМЕТРЕСЕНИЯТА

 

 


Сходни връзки

4 по Рихтер удари София. Нов трус в 7:03 | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди