изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 22:45 EEST
Николай Милошев в интервю за това дали се очакват нови трусове в столицата    
Интервюта Ст.н.с. Николай Милошев, директор на Геофизичния институт към БАН пред БТВ, "Тази сутрин"


Водещ: Продължаваме с темата за земните трусове след паниката, която завладя София в почивните дни. Какво ни очаква в следващите дни, могат ли да са спокойни останалите райони от страната, какво е най-разумно да правим, ако ни разтресе. Затова ще говорим с гостите в студиото. Един експерт от най-висок ранг, очакваме и един сеизмосензор, той ще дойде при нас малко след 9 часа, Мая Попова е нейното име, която твърди, че предсказва с абсолютна точност земетресенията, съдейки по болката в различни точки от своето тяло. Добро утро на старши научен сътрудник Николай Милошев, директор на Геофизичния институт на БАН.
Николай Милошев: Добро утро, добро утро и на зрителите на БТВ.
Водещ: Да започнем с последната информация, която имате. Колко общо са трусовете до този момент, очакваме ли по-силни?
Николай Милошев: До сутринта, до 7 часа бяха 23, от които два са тези, които всички жители на София са усетили, останалите са под границата на усещане. Това по наше мнение е добре, че се случва.
Водещ: Кое е добре, че се случва?
Николай Милошев: Това, че има 23 труса.
Водещ: Добре е бройката или добре е, че са слаби?
Николай Милошев: Разбира се, прекрасно е, че са слаби, а добре е, че ги има.
Водещ: За много хора със сигурност не е добре, че това се случва, затова ме (...)
Николай Милошев: Вижте, да, но така или иначе, ние живеем на тази територия земетресения е имало и ще продължава да ги има за съжаление. И от тази гледна точка добре е, че се случват слаби.
Водещ: Но вие не можете да предскажете все пак с каква сила, ще има ли разрушително в близко време.
Николай Милошев: Ами вижте, за съжаление никъде по света учени не могат да предскажат земетресението, защото ако трябва да се върнем на въпроса за предсказване на земетресенията, трябва да отговорим на въпроса къде ще се случи, кога и колко силно ще бъде. А това, което вие наричате прогноза Югозападна България, е доста широко понятие.
Водещ: Прогнозата я направи специално Мая Попова, и то на страниците на в. „Труд”.
Николай Милошев: Тя е и тук и надявам се, че ще се видим. Така че това съдържа елементи на прогноза, но това не е точната прогноза, защото вие наемате ли се да кажете на Югозападна България, че трябва да се евакуира?
Водещ: Вие доверявате ли се, когато такъв човек като Мая, сеизмосензор, както твърди, че е...
Николай Милошев: Разбира се.
Водещ: Има и радиестезисти, които също правят това.
Николай Милошев: Разбира се, тъй като нямаме, аз лично, както и моите колеги нямаме тези усещания, които има г-жа Попова, ние напълно с уважение се отнасяме към това, което тя усеща. Няма нищо лошо в това. Явно е, че предвестници на земетресенията съществуват, за съжаление учените не сме ги открили все още и не сме ги открили еднозначно.
Водещ: В този случай обадиха ли ви се?
Николай Милошев: Не, никой не ми се е обадил. Когато говорих с журналистите от в. „Труд” след земетресението, стана дума, че в понеделник е публикувано изказването или прогнозата на г-жа Попова за това, че до една седмица се очаква земетресение в Югозападна България над 3.
Водещ: Установихте ли със сигурност епицентъра? Защото според някои публикации има разминавания между вашето мнение, на БАН, и това на чужди експерти. Защо се смеете? А според някои епицентърът е бил на бул. „Андрей Ляпчев”, ето тук даже е дадена и снимка, както се пошегува Николой Бареков, под корените на това дърво някъде е разтресло, най-големият взрив. Вие обаче го давате на няколко километра от...
Николай Милошев: Първо, нека не свързваме епицентъра с точка. В никакъв случай не е точка. Такова количество енергия през такава точка не може да изтече. Това е, така или иначе, един район. Другото нещо е, усмихнах се, защото в Европейския сеизмологичен център, когото всички цитират, получава информацията си от нас.
Водещ: Т.е. няма разминавания между едното мнение и другото.
Николай Милошев: Вижте, никакво разминаване няма. Разликата е тази, че в Европейския сеизмологичен център, той не е сеизмологична мрежа, той е просто една банка данни, където всички европейски центрове, всички европейски сеизмологични мрежи предават информацията. Това е наша общоевропейска научно сдружение, в което ние сме членове, плащаме си членския внос, предоставяме, разбира се, информация, за да може да се ползва от цялата колегия и разбира се, от всички заинтересовани. Информацията в този център за нашите земетресения, постъпили от нас, от колегите от Румъния и от колегите от Солун.
Водещ: Т.е. те черпят пряка информация от извора.
Николай Милошев: Лошото при нас, това, което не можем да премълчим, е, че всъщност тази информация, докато излезе на нашите сайтове, тя излиза по-бързо за съжаление на френския сайт, където се намира Европейският сеизмологичен център.
Водещ: Камъни във вашата градина.
Николай Милошев: Да, камъни в нашата градина. Сега си го признавам, разбира се.
Водещ: В информационно отношение сте зле.
Николай Милошев: Не, не сме зле. Просто не сме го доправили това нещо, не сме го довършили, докато може би в Европейския сеизмологичен център, тъй като те там нямат ежедневната работа, свързана със съответните мрежи, техните усилия са концентрирани точно върху това час по-скоро да се изнесе тази информация. А информацията е постъпила от нас на първо място и разбира се, основно на нейна база е представено крайното решение, разбира се, и отчитайки и решението на колегите от Румъния и от Солун. Аз гледах точно какво е предложено от трите центъра.
Водещ: Кажете конкретно защо се чу този тътен? Страшно много хора чуха тътена, един гръм така, един зловещ. Помислили са си, че е бомба, други, че е взрив в „Кремиковци”, ужас и паника.
Николай Милошев: Да, да, това е начинът на освобождаване на тази енергия от по плитките земетресения. По този начин на много места се чува и честно казано, не бих могъл точно този звуков ефект да коментирам как се получава. Разбира се, той всеки път е различен при различни земетресения, при различни сеизмични огнища. Изглежда просто това количество въздух, което в момента излиза, получава се някакъв звуков сигнал, който всички чуваме. Аз също го чух, аз живея точно тук, до БТВ, също го чух. Даже първата ми реакция, помислих, че някой е взривил бомба някъде точно около нас.
Водещ: Казахте 23 труса до тази сутрин. Значи и през нощта е имало по-слаби, които не са усетени.
Николай Милошев: Да, да, които не са усетени.
Водещ: В следващите две седмици прогнозирате, ако можем да направим пак това уточнение прогноза, че вие не правите...
Николай Милошев: Да, вижте, ние считаме, че това е разумното поведение на сеизмичното огнище.
Водещ: Да има вторични трусове.
Николай Милошев: Да има вторични, значи, при нас се наричат следтрусове или афтършокове, както искате да го кръстим, но смисълът е един и същ.
Водещ: Но няма да са по-силни?
Николай Милошев: Искрено се надяваме. Второто земетресение, което беше сутринта, всъщност беше афтършок, но доста силен, така че хората го усетиха отново. Разбира се, всички си дават сметка, че той беше по-слаб от предишния, от основното земетресение.
Водещ: Според публикация на „Стандарт” трусове ще има до Никулден, а не две седмици, както вие казахте.
Николай Милошев: Ами те две седмици са почти до Никулден, може би три седмици са до Никулден.
Водещ: Удължаваме малко, да.
Николай Милошев: Не можем точно, както се казва, толкова дълбоко в същността на природата не сме достигнали, нали. Всяко сеизмично огнище реагира по различен начин. Припомнете си при същото земетресение по сила в Стражица имаше след трусове в разстояние на няколко месеца.
Водещ: Да кажем за страната сега, защото ни гледат не само от София. Има ли опасност от трусове също?
Николай Милошев: Сеизмичната активност в региона си е в съвсем нормални граници. За съжаление живеем в такъв регион. Знаете, че много в природно и климатично отношение...
Водещ: Да бъдат спокойни хората?
Николай Милошев: Ами нищо изключително няма, нищо, което нас да ни навежда на мисълта, че трябва да очакваме нещо. Ако можем със сигурност да кажем, че бихме могли да очакваме нещо, не бихме спестили тази информация. Нека зрителите да бъдат спокойни, вие журналистите бъдете спокойни. Нашата задача не е да крием информация. В една такава ситуация поставете се на нашето място, ако ние можехме малко повече да кажем, малко повече да успокоим хората, не бихме мълчали.
Водещ: За разлика отпреди 10 ноември, когато например земетресението в 1977 г. и след това другите трусове, се е мълчало. Информирали сте само Гражданска защита. Но да не връщаме лентата толкова назад.
Николай Милошев: Нека да не връщаме лентата. В момента с Гражданска защита, продължаваме, разбира се, да работим с Гражданска защита, но и Гражданска защита вече е съвсем друга организация.
Водещ: Кажете повече за мерките, понеже не остана време, какво е най-адекватното поведение, което трябва да имаме, когато се разтресе така земята под краката ни.
Николай Милошев: Вижте от вчера то изтича така десетки, стотици пъти по медиите. Разбира се...
Водещ: Какво не трябва да правим или кое е най-сигурното място?
Николай Милошев: Най-лесно е да се каже, ако може да не загубим присъствие на духа, но много трудно е да се направи. Съзнавам колко лесно е да се каже и колко трудно е да го направим. Дори в моя дом се случи точно така. Моята съпруга изпадна малко в паника. Нормално е. Нормално е, хич не е лесно, вие сте го изпитали, няма защо и на всички зрители да казваме. Разбира се, паниката никога не е добър съветник. Това е едно от основните неща. Оттам нататък да изчакаме самия трус да мине по възможност по рамката на вратата, да слезем по стълбите...
Водещ: Под масата казват...
Николай Милошев: Да, ако е здрава масата, разбира се, да ви предпази от падащи предмети.
Водещ: Аха. Това е най-важното и да запазим присъствието на духа.
Николай Милошев: Да слизаме по стълбите, а не да ползваме асансьора и има още ред други неща.
Водещ: Да слизаме по стълбите.
Николай Милошев: Разбира се. Не с асансьора. Асансьорът би могъл да...
Водещ: Защото четох, че и по стълбите също не е вариантът?
Николай Милошев: Не е, докато върви трусът?
Водещ: Колко време трябва да се изчака?
Николай Милошев: Винаги трусовете са кратки, те са секунди. Изчакайте да спре трусът и тогава тръгнете по стълбите. А действително това, което вчера с моите колеги обсъждахме и говорихме и с колегите от Гражданска защита, изглежда, че действително едно от слабите места е, че на нас българите в известен смисъл ни липсва, как да го нарека, сеизмична култура. И това е нещо, сфера, в която ние можем да се включим на драго сърце, колегите от Гражданска защита също. Трябва да помислим и просто действително това нещо да се активизира, защото земетресения в България ще има.
Водещ: Едва ли ние сме виновни за това, че ни липсва сеизмична култура.
Николай Милошев: Не, нито вие, нито аз, най-малко пък жителите на София са виновни, но това е нещо, което усещаме, виждаме сега, че всъщност не е на нивото, на което би могло да бъде. Тогава нямаше да си задаваме тези въпроси с вас какво трябва да се прави, хората просто щяха да знаят. Значи това е нещо, което трябва по някакъв начин хората да бъдат научени, те не са професионалисти, не са специалисти, не са длъжни да го знаят това нещо.
Водещ: Благодаря ви. Старши научен сътрудник Николай Милошев от Геофизичния институт на БАН, директор на този институт.

Агенция "Фокус"

 


Сходни връзки

Николай Милошев в интервю за това дали се очакват нови трусове в столицата | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди