изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 12:26 EEST
Осман Октай в разговор относно твърденията на Керим Караали за бизнес център около ДПС    
Интервюта Осман Октай, бивш депутат от ДПС в 39-то Народно събрание по БНР, "Преди всички"


Водещ: От петък тече срокът, който получи Държавната агенция за национална сигурност от прокуратурата, за да се проверят достоверността на казаните в петък по Нова телевизия твърдения от Керим Караали за начина, по който се е финансирало Движението за права и свободи. Вероятно можем да предположим, че един от свидетелите по този случай и днес проговорилия в „Труд” Йордан Йорданов, който действително потвърждава, че през 1995 до 1999 г. е имало бизнес център на ДПС. Той се е намирал на петия етаж на централата на партията. Но според Йорданов съвсем други са били неговите функции. Какво можем да добави още по тази тема, за това сега ще говорим с Осман Октай. Той се разделя с Движението за права и свободи през 2001 г. Т.е. периодът, за който става дума и в двете интервюта, е период, в който г-н Октай сте били в ДПС. Добро утро.
Осман Октай: Добро утро.
Водещ: Кажете сега какъв е този бизнес център, защото от казаното днес, ако не сте чели вестници, само в едно изречение ще ви кажа, от Йордан Йорданов излиза, че това е било нещо като благотворителен център, който е подпомагал хората от смесените региони да започнат своя бизнес и да просперират. Според Керим Караали обаче, чухме в петък, става дума за друг тип бизнес.
Осман Октай: Всъщност ДАНС и прокуратурата по-скоро трябва да получат информация от самия Доган, който вече няколко години говори за обръчи от фирми, които правят бизнес и финансират не само него и политическите формации. Така че днес, когато вече има такава отворена тема, особено след смъртта на Ахмед Емин, това, че някой се опитва да отрече, че е имало такъв бизнес център, просто бърка, защото през годините до, не на петия етаж, на петия етаж седеше човекът, който евентуално лично Доган оторизираше да координира дейността на този бизнес център. До голямата сграда има по-ниско тяло, по-ниска сграда с отделен вход, където има две помещения, където еднолично, без знанието на партийното ръководство, той назначава хора, които координират дейността на т.нар. бизнес център. Те разчитат на това, че това не е юридическо оформено като фирма или структура. Там обикновено има хора, чрез тях се регистрират различни фирми, там беше навремето и Кирилка Ангелова, която по-късно с фирмата „Акома” излезе в докладите на комисията за контрол на източването на държавния резерв. По-късно излезе, че тази фирма е собственик на т.нар. сараи. Така че оттам минаха много хора. Дори аз като ключов зам.-председател на партията не ги познавам всичките. Такива хора като Керим Караали, преди него беше Юстингел Садък, временно, той беше съпруг на Фейхан Садък, депутатка в парламента, след това беше Юджел Атила, който беше зам.-министър на транспорта, след това беше Мохамед Реджеп и чак след него зае тази възможност Ахмед Емин. Така че...
Водещ: И всички тези хора какво са правили, г-н Октай, събирали са легитимно пари в полза на бедните турци или...
Осман Октай: Аз не мога да ви кажа какво са правили, защото това бяха лични адютанти, лични началник кабинети, мъжки секретарки, както искате, сега чувам, че някои били портиери.
Водещ: Да, кое всъщност е по-обидно според вас?
Осман Октай: Не мога да ви кажа. Може би това са били хора, които лично упълномощени от Доган и някои оторизирани от него хора, които са се занимавали. Сега оттам нататък вече самият факт, че Доган говори за охолство, за яхти, за летящи чинии, прокуратурата и ДАНС трябва да си зададат един-единствен въпрос. Откъде са тези средства и от какво са изкарани. Отговорът ще бъде много лесен.
Водещ: Според вас достоверно ли е това, между другото Йордан Йорданов не го споменахте. Какво знаете за този човек?
Осман Октай: Йордан Йорданов беше директор на фирма „Арес” от „Мултигруп”. Когато се запознах с него, беше на сватбата, втората сватба на Доган, 1995 г., когато беше кум на сватбата с Шерин Карнобатлъ на Доган.
Водещ: Той е доста близък с него, както става ясно. И по-късно, когато се разпадна „Арес Мултигруп”, той беше човекът, който наистина седеше на този шести етаж и всеки допир до него от зам.-председатели или други партийни ръководители беше табу. Имаше винаги, в централата е имало такива хора, които са били на пряк контакт лично с Доган и с никой друг.
Водещ: Г-н Йорданов твърди, че Доган няма никакви фирми собственост, че подпомага други фирми, след което ползва екстрите, които тия фирми носят на своите собственици, като например яхти, СПА центрове, хотели.
Осман Октай: Това много лошо звучи. Това ми звучи като мутрите и мутресите.
Водещ: Г-н Доган в ролята на мутресата ли ви се струва?
Осман Октай: Много грозно ми звучи това, ако е казал така Йорданов.
Водещ: Ами да, той по този начин се опита да обясни, че всъщност Доган няма собственост и не може да бъде хванат за това, за което вие твърдите, че трябва да бъде проверяван.
Осман Октай: Значи, ако е казал това, което казвате, значи той го е предал.
Водещ: Т.е. вие смятате, че ако ДАНС и прокуратурата се разровят, ще открият интересни данни за собствеността на Ахмед Доган?
Осман Октай: Вижте, от няколко години Доган постоянно говори за тези обръчи, че е милионер в зелено, че прави бизнес, играе ролята на банкер, много хора са станали много богати с негово съдействие или пък с негова полуусмивка. Това е ключът на нещата. Няма какво, значи винаги когато властите решат да намерят отговор на тези негови изявления, те винаги ще привикат толкова много хора, които ще изкарат и много документи. Не случайно аз още когато се обсъждаше законът за класифицираната информация, тогава показах един документ, ДПС е единствената партия, която е регистрирала фирма „4М” с Мерджанов управител на „Лавале”, която е осъдена за кредитен милионер още 1994 г. кърджалийски съд. Това са неща, които са ставали без знанието на партията, без знанието на политическото ръководство. ДПС е единствената партия, която без санкция на ръководството на партията изпрати двама свои народни представители в Управителния съвет на „Агробизнес” банк – Шерше Мустафа и Вучков. Това са доказуеми неща. Така че когато има воля, сега аз виждам нервността лично на Доган, когато каза, че са насочени срещу него много клевети и прокуратурата трябва да се занимава. Прокуратурата според мен не трябва да се занимава с тези, които коментират тези неща, а по-скоро да ги разпитат като свидетели, а да се занимава откъде Доган разполага с тези неща и за какво говори Йорданов, за какво говорят и други хора, които са минали през този бизнес център.
Водещ: Вие вярвате ли на Керим Караали и вярно ли е това, което впоследствие каза и Гюнер Тахир в петък по „Хоризонт” за някакви пари, които са докарвани в централата на ДПС с войнишки меншки?
Осман Октай: Аз не бих издребнявал до такава степен. Аз Керим Караали казах на вашите колеги в медиите, че го познавам като един от основателите на ДПС в Силистренския регион, първите години и го познавам като един кооператор, който се занимаваше с аспержи. Не съм бил близък с него, единствено казвам, че го познавам. И никога не е бил голям ключов, не е заемал ръководен пост в партията, за да комуникирам с него организационно.
Водещ: А бил ли е портиер?
Осман Октай: Но периодът 1998-1999 г. той е бил в този прословут бизнес център, за който ако се разровите в исторически план в медийното пространство, самият Доган е говорил. Всъщност Керим Караали твърди, че тогава е бил там, в този бизнес център, но аз 1996 г. на една-единствена конференция в Кърджали извън София бях свален от зам.-председателските постове като член на централата и бях редови член на партията и до 2000 г. на следващата конференция аз не съм бил в централата и не съм бил в ръководството и няма как да знам...
Водещ: ...дали е бил портиер или не.
Осман Октай: Всъщност интересното е, че от този период всъщност започна дейността си т.нар. бизнес център, когато аз вече не бях в ръководството на партията. И по-късно, когато се върнах в ръководството, не случайно продължавам да повтарям в медиите, никой не го отрича, че предложих фонд „Избори”, за да елиминирам координирането на материално-техническото обезпечаване и такъв подобен тип оправдание, както някои се опитват да правят днеска, с официален орган фонд „Избори 2001”, и този фонд беше регистриран и председател на този фонд стана д-р Адемов, той е депутат сега, можете да говорите с него, и Ахмед Емин и третият беше Карадаи, Мустафа Карадаи, той мисля, че заема някакви длъжности сега, в Следприватизационен контрол мисля, че е зам.-шеф...
Водещ: Да, да.
Осман Октай: ...и секретар в Централната избирателна комисия беше, не знам сега дали е там.
Водещ: Още е, тя нали действа между изборите.
Осман Октай: Тогава възложихме на официален орган да се занимава с финансово-техническото обезпечаване, а не някакви такива поставени лица, измислени структури, които никой не знае какво правят. Всъщност това сложи и началото на нашето напрежение, колкото и да не се вярва днес. Защото този фонд трябваше да присъства навсякъде при преговори и разговори от подобен род, за финансиране.
Водещ: Т.е. нещата трябваше да бъдат официализирани.
Осман Октай: Именно. И тогава аз, като предложих този фонд, предложението ми беше в ръководството на фонда да няма нито един от централното оперативно бюро, централните ръководства на партията, да бъдат външни хора, за да няма съмнения. И във всеки случай тогава двама от тези тримата бяха народни представители и отидоха да си работят в избирателните райони, Ахмед Емин, Бог да го прости, единствен не беше кандидат за народен представител и остана в София. И тогава те се сближиха с Доган около материално-техническото и финансово обезпечаване на изборите.
Водещ: Г-н Октай, понеже вие съвсем откровено си казахте до този момент си казахте до кой момент сте можели да следите какво става по горните етажи на централата на ДПС, затова няма да ви питам и за другите подробности, които бяха коментирани от събеседниците на колегите дотук, но мога да ви попитам за тази ключова роля, която Керим Караали дава на Илия Павлов в интервюто си, защото става дума за периода, в който все още сте били фактор. Толкова ли е била тясна и свързана тази връзка между двамата?
Осман Октай: Между двамата имаше изключителна взаимна зависимост. Аз не мога да коментирам защо. И аз даже скоро споменах може би нещо, което почти никой не помни. Бяхме още 1991 г. на една вечеря в тогава елитния ресторант „ Дева Спартак”, имахме уговорена вечеря с Константин Тренчев и Радослав Ненов и аз бях с Ахмед Доган. Когато дойде Илия Павлов, никой не го познаваше тогава, Константин Тренчев го представи като банкера на „Подкрепа”. От този момент нататък връзката между Илия Павлов и Ахмед беше лична. Така че това не може да се отрече в никакъв случай. И не случайно той беше на погребението му, на Илия Павлов, не случайно и от структурите на „Мултигруп” влязоха много народни представители в парламентарната група на ДПС.
Водещ: Да, и както става ясно, г-н Йордан Йорданов е стигна по същия път е стигнал до бизнес центъра.
Осман Октай: Абсолютно. И Рамадан Аталай, и Кемал Еюп – всички дойдоха от структурите на „Мултигруп”. И Стоян Денчев. Така че аз ще ви кажа нещо в исторически план. Сега е много лесно да говори всеки, когато нещата изглеждат по този начин, но преди много години, когато в Дарил радио и в други студиа аз излизах в медиите и казвах, че докато съм фактор в ръководството на партията, няма да допусна ДПС да стане филиал на която и да е икономическа групировка, най-малко на „Мултигруп”. Може би вашите колеги и много слушатели ще се сетят. Дори за тези мои изявления на специално заседание са ми търсили отговорност пред цялата парламентарна група.
Водещ: Защо?
Осман Октай: Вадили са записи как така си позволявам аз да критикувам „Мултигруп” и приятеля на Доган.
Водещ: В този смисъл са ви критикували. Последен въпрос. Смятате ли, че истината по случая ще бъде изнесена на обществеността, или просто проверките по принципа на други, които продължават с години, накрая ще бъдат забравени?
Осман Октай: Аз мисля, че като всичко друго ще се вдигне достатъчно вой и нищо няма да излезе. Всички други ще бъдат виновни, но не и самите конкретни извършители и герои от този сериал. Определено считам, че това обаче ще изтощи самия Доган и някой се опитва да го изкара от играта и затова го вадят от равновесие.
Водещ: Някой? Кой е този някой?
Осман Октай: Не мога да коментирам, имам си хипотеза за това нещо, но не искам да утежнявам хората с хипотези, които може и да не са верни.
Водещ: В партията ли е този някой?
Осман Октай: Не, извън партията. Партията няма ресурс. След последните години, когато чрез власт той отстрани всички възможни хора с позиции вътре в партията и чрез власт и полуусмивка той ги подчини на своята воля, за да консумират власт.
Водещ: Някой извън партията, казвате, който засега не искате да споменете.
Осман Октай: Вижте, преди, значи, много се говори за етническо напрежение. Етническо напрежение няма, има антидоганизъм. Скоро дойдоха от Турция при мен гости, които ме питаха дали има антитурски национализъм и анти-Турция национализъм, агресия и т.н. Аз казах, че има антидоганизъм. И всеки, който го подкрепя, бива намразван от избирателите. Долу-горе това се получава. Сега в момента преди неговото във в. „Труд”, ако е имало 70 % антидоганизъм, след това интервю, за които той изнесе такива неща, възможно е вече да има и 90 % антидоганизъм.
Водещ: Но социолозите не мерят точно този тип отношения, благодаря ви за този разговор. Осман Октай беше наш събеседник в „Преди всички”.

Агенция "Фокус"

Октай: Доган обича да се прави на каубой

Осман Октай: Ахмед Емин е човекът, който е контактувал с обръчите от фирми

Емин бил ключът към Доган

Атанас Атанасов и Осман Октай в разговор за операциите на ДАНС и смъртта на Ахмед Емин

Доган бил агент Сергей, Тодор Колев - Петров

На свещи започна националната си конференция движението на Осман Октай

"ДВИЖЕНИЕ ДЕМОКРАТИЧНО КРИЛО" СЕ ПРЕДСТАВИ В ДОБРИЧКА ОБЛАСТ

 


Сходни връзки

Осман Октай в разговор относно твърденията на Керим Караали за бизнес център около ДПС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди