изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 13:03 EET
АГРАРНИЯТ СЕМИНАР СЕ ИЗМЕСТИ В ХИСАР    
НовиниОрганизаторът му "АБВ Турс" ООД Добрич за пръв път доведе  председателя на комисията по земеделие и развитие на селските райони към Европейския парламент Нийл Париш
 

Традиционният Национален аграрен семинар тази година се проведе в Хисар през миналия уикенд. Негов организатор е фирма "АБВ Турс" ООД, Добрич.
Темата на семинара бе "Финансиране-новости-европейско земеделие". От фирмата-организатор съобщиха, че за първи път на посещение в България пристига председателят на комисията по земеделие и развитие на селските райони към Европейския парламент - Нийл Париш. По време на семинара той се е срещнал със земеделски производители от цяла България.
  Семинарът бе организиран с подкрепата на Националната асоциация на зърнопроизводителите и Асоциацията на земеделските производители. Експерти от аграрното министерство, ДФ "Земеделие" и Разплащателната агенция са представили новите моменти и възможности за финансиране пред близо 120 земеделски производители.
 Пионер Семена България, Май Агро Корп и Маисдур Семанс са предложили на вниманието на производителите нови царевични и слънчогледови хибриди за пролетната кампания`2009. Новости в областта на селскостопанската техника са представени от Рапид, Римекс Агрохолдинг, Бултрекс и Ник.
Кулминацията на семинара е била по време на кръглата маса, в която са участвали Нийл Париш, евродепутатът Петя Ставрева, вицепремиерът Миглена Плугчиева, земеделският министър Валери Цветанов, народният представител Венцислав Върбанов, експерти от Министерството на земеделието и храните, Министерството на управление на европейски програми, ДФ Земеделие, САПАРД, както и всички участници в семинара.
Темата на кръглата маса е била "Предизвикателствата пред българското земеделие във връзка с промените в Общоевропейската  селскостопанска политика".
По време на форума министър Цветанов е подчертал, че организирането и провеждането на подобни срещи е от изключително значение, както и от взаимен интерес за двете страни. Той е казал още, че на три поредни заседания на Министерски съвет е внасял исканията във връзка с  Национални доплащания към директните плащания за 2008 г. в размер на 147 млн. лв., както и 60 млн. лв. за подпомагане на млекопроизводителите по схема одобрена от ЕК. Министърът допълнил, че вече има принципно одобрение от правителството за изплащането на тези субсидии, с които ще бъдат подкрепени българските земеделски стопани, като Разплащателната агенция има необходимия административен капацитет за изплащането на тези  средствата.
На 25 ноември, пет дни преди крайния срок, ще бъде готов докладът с предложение до ЕК за вдигане на пробационния период на Разплащателната агенция, наложен от министъра на земеделието и храните.
Министър Цветанов е припомнил, че на заседание на Министерски съвет вече е поискал в Закона за бюджета за 2009 година да бъдат заложени 378 млн. лв. за национални доплащания, но предложението е било отхвърлено. Това е и причината  Министерство на земеделието и храните да не съгласува Закона за бюджета за следващата година, станало  ясно още по време на срещата. Венцислав Върбанов -  заместник-председател на Комисията по земеделие и гори към Народното събрание, е заявил че комисията подкрепя исканията на МЗХ за бюджет 2009.
Именно по време на семинара министър Цветанов е съобщил, че ще предложи Искра Михайлова, заместник-министър на Министерство на регионалното развитие и благоустройство, да заеме поста на изпълнителен директор на "ДФ Земеделие - Разплащателна агенция".
В рамките на семинара бяха връчени и наградите: за "Млад фермер", която бе спечелена от Христо Цветанов, "Кемапул" ЕООД, гр. Белене, за "Земеделска кооперация" - на Георги Калинчев, ЗКП "Единство", с. Сърнево и за "Земеделски производител" - номинацията бе спечелена от Пламен Пенчев ЕТ "Виялишки 90", с. Бъркачево, Бяла Слатина.
 


Сходни връзки

АГРАРНИЯТ СЕМИНАР СЕ ИЗМЕСТИ В ХИСАР | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди