изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 17:09 EEST
Осман Октай: БСП ще извади Доган от властта    
Интервюта Чудовищен сценарий има само в болните глави на онези, които говорят тези неща, казва бившият депутат

Осман Октай е един от основателите на ДПС, бивш зам.-председател на движението от 1990 г. до 2001 г. Завършил е публична администрация, бил е депутат в 36, 37, 38, 39-ото НС. Напусна скандално ДПС през 2001. Основател и учредител е на Социалдемократическото обединение през 1991, на Движение демократично крило през 2003 г. и на Балканска демократична лига 2005 г. Сега е председател на организацията АРИС. 

Интервю на Аделина Делийска

- Как се чувствате, г-н Октай, когато лъснаха наяве кирливите ризи на ДПС и на самия Доган, а вие от години говорите за това?


- Ситуацията около Доган е сериозна. Ако той не осъзнае това, ще повлече и ДПС през следващите дни и месеци.


- Кога се роди този прословут бизнесцентър и неговите „мъжки секретарки”?


- След 1996 г., когато на конференция извън София, в Кърджали, беше направен преврат заедно с хората от "Мултигруп" на Йордан Йорданов, който скоро нашумя като бивш ръководител на бизнесцентъра на движението. По онова време той работеше за "Мултигруп". Тогава бяха отстранени от партията над 2500 ръководители на всички нива. Бяха унищожени всички основни документи - протоколите от заседанията на ЦОБ и на Централния съвет, за да заличат разговорите и различията в партията. Точно тогава се формира дейността на бизнесцентъра, който да обслужва единствено и само лично Доган, без да има нищо за партията. Тогава се появиха и първите т.нар. началник-кабинети в партията, които комуникираха от името на Доган. След конференцията в Кърджали Доган нямаше доверие в хората на ключови позиции.

 

Тогава се огради с тези, които сега нарича мъжки секретарки. През 2000 година низвергнатите, сред които и аз, бяхме реабилитирани - бях пак на поста зам.-председател на партията. И за да се избегнат всякакви нерегламентирани бизнес сделки, предложих да има фонд "Избори" и такъв беше регистриран като юридическо лице, което по законен път да регламентира финансово техническото обезпечаване на вота през 2001 година. Тогава предложих в управлението на фонда да влязат като председател д-р Адемов, Ахмед Емин и Мустафа Карадйъ, т.е. хора, които не бяха във висшето ръководство на партията. Целта бе да елиминираме порочната практика за създаване на обръчи, които знаехме, че ще доведат до катастрофа в партията. Аз съм се опитвал да въставам срещу това да обслужваме бизнеса на групировките, защото бях наясно, че се върши за сметка на нашите избиратели и регионите. Просто знам, че няма друг начин – всичко е за сметка на гражданите на България.  


Кулминацията на всичко дойде през 2001 г. Доган и покойният Илия Павлов се бяха събрали в Бистрица, а когато аз отидох, Павлов ми каза: „Г-н Октай, само теб чакахме да видим какво ще правим с управлението”. Помня, че тогава Доган беше побеснял, удряше по бюрото и викаше: „Аз ще кадрувам, аз ще решавам за условията на коалицията, аз ще решавам кой ще е министър. Чухте ли, г-н Октай?”. Като се поуспокои малко, аз пред всички тогавашни депутати, които са и сегашни, включително и Ахмед Емин го попитах: „Не разбрах, вие ли, г-н Доган, ще кадрувате или Илия Павлов?”. При тези думи той ме извика ме да си говорим на четири очи в съседната на бизнес центъра заседателна зала. Казах му, че трябва да слезе на земята и да преосмисли управлението в комбина с НДСВ.  

Това е огромна отговорност за ДПС. Това го разказвам за първи път. При оформянето на коалицията той изолира всички структури. Димитър Калчев, тогава министър на администрацията и човек на "Мултигруп", пък предложи в съвета за икономическо развитие по онова време да влезе групировката „Възраждане”. Аз разбрах кой ще кадрува в държавата и че нямам място повече в политиката и си подадох оставката. Излязох пред медиите и обявих, че идват едни туристи от Мадрид, Лондон и т.н. да си напълнят куфарите и да си отидат по силата на онази приказка „ден повече, долар повече”. Ето как започна мафиотизирането на държавата.

 - От казаното излиза, че Доган е създателят на обръчите от фирми?

 - По-скоро той е изпълнителят. В прехода от 90-а година насам имаше два типа политици – едните, които създават обръчи, и другите, които ги обслужват. Този, който създаваше обръчи през 1996 г., беше убит – Андрей Луканов. Тогава групировките останаха без тартор и започнаха да вербуват за обслужващ персонал сред политиците. Един от тях беше Доган чрез Илия Павлов. 


- Вярно ли е, че в началото са носели пари във войнишки мешки в централата? 


- В онзи период аз не съм бил в централата и не мога да кажа дали е вярно. Зная обаче, че през нерегламентирания бизнес център са минали много кадри.

 
- Кой самоуби Емин, ако приемем, че е самоубийство?

 
- Преяждането с власт и драмата, която тепърва ще се развие. Той е бил ключ към много неща.

 
- Вярно ли е, че Доган е имал пет „мъжки секретарки”?

 
- Забележете, в първия момент след смъртта на Емин от ръководството на партията въобще отричаха, че е имало такива началник-кабинети. Първият на този пост след конференцията в Кърджали беше Юстингел Садък, съпруг на депутатката Сайхан Садък. След него Керим Караали, после дойде Орхан Мемиш, Юджел Атила, който сега е зам.-министър. После бяха Мохамед Реджеб, Ахмед Емин.

 
- Добре де, защо тогава от ръководството твърдят, че Караали е бил портиер?

 
- Те казват, че единият е бил мъжка секретарка, а другият портиер.

 - Защо го правят, от срам ли?

 
- Страхуват се, че тези хора могат да проговорят и да стане страшно.

 
- Остана ли нещо неказано?

 
- Има още много неща, от които трябва да се боят.

 
- Как ще коментирате изявленията на проф. Людмил Георгиев, че дечица от турски етнически произход у нас се били страхували от създалата се ситуация?

 
- Съжалявам, че ще трябва да го кажа, но мисля, че този професор в ролята си на обслужващ минава всякакви граници. Той наговори куп глупости и за Ахмед Емин. Затова нека да се терапевтира.

 
- Вие смятате ли, че има някакъв чудовищен сценарий, за който покойният Емин бил писал в онова писмо?


- Чудовищен сценарий има само в болните глави на онези, които говорят тези неща. Те се опитват с т.нар. от тях политико-етнически модел и си приписват авторства за това, и се опитват да се скрият зад провокирано напрежение. За да не ги закача никой. Аз съм убеден, че ако властите – прокуратурата разследват обръчите на Доган, ще стигнат до истината. Но аз като слушам изявления като това на професора и други от партията, се страхувам те самите да не запалят чергата в някой регион. За да се спасят от преследване за корупционните схеми, които са организирали.

 
- Смятате ли, че всички ръководители на ДПС са замесени в такива схеми?

 
- Не съм убеден. Аз доста добре познавам Доган и мога да ви кажа, че той не се е доверявал на много хора от партийното ръководство. Затова му беше нужен бизнес центърът и т. нар. мъжки секретарки, за да нямат другите информация. Повече от 90% от ръководството не знаят за какво става въпрос.

 
- Но всички те вече имат доста завиден бизнес чрез техни близки, а демокрацията ги завари не толкова богати?

 
- Друг е въпросът, че там има определен контингент хора, които чрез парламентарни и властови механизми са обслужвали тези обръчи по волята на Доган. Не може да не вземат нещо.

 
- Доган богат ли е?

 
- Вярвам на Йордан Йорданов, че някой друг му държи парите и ако утре падне от власт, тези хора могат да изчезнат и той да остане много беден.

 - А ще падне ли от власт?

 - Да, той ще бъде аут от властта, БСП ще го извади от играта.

 - Затова ли е цялата суматоха? С какво ги ядоса той?

 - Мафиотизирайки държавата, той включи всички формации, които през последните 7-8 години ядоха от властта. Настроенията са анти-Доган, а не анти-ДПС. Не случайно всички останали политици заговориха срещу движението с цел да привличат електорат. На последните местни избори това направи БСП и спечели в Хасково и Търговище. Всички граждани в България са втрещени от наглостта на Доган с изявленията му за летящи чинии. Преди години пък шокира с гащите на жена си. Партийните централи няма как да не използват слабостите му. И няма как той да не бъде похарчен.

 - Това противоречи на социологическите проучвания, които сочат, че електоратът на ДПС се втвърдява и той не е загубил подкрепата на своите. Защо го харесват?

 - Защото нямат алтернатива. А когато има антитурско говорене, те смятат, че трябва да са сплотени, за да не се постигне разделение като по време на възродителния процес. Алтернатива означава сигурна гаранция, че турци ще влязат в парламента.

 - Вярно ли е, че имамите по места се назначават от ДПС?

 - Имамите се назначават от главното мюфтийство, но ДПС определя кадрите и организира делегатите, които ще управляват в него.

 - Каква е перспективата за ДПС, няма да управлява, но...

 - Ще бъде втора или трета сила в НС. Мисля, че все пак БСП ще провокира сами предсрочни избори, за да се отърват от заложничеството на Доган. Така БСП ще спечели и ще отнеме от мнозинството на ГЕРБ за мнозинство. При предсрочни избори ще има нужда ГЕРБ и БСП да се обединят, елиминирайки ДПС. Или ще последват втори предсрочни избори и ще управлява кабинет на президента със служебни министри. Убеден съм в това.

 - А с Доган какво ще стане?

 - Или ще го оставят да залезе като политик, или ще го накарат да плати сметката на целия преход, за да покажат на света и разочарованите хора у нас, че наистина може да има санкции за злоупотребилите управници.

 - Кой диктува този сценарий?

 
- Има една партия, в която казват „с кръв сме взели тази власт, с кръв я даваме”. Но не ме карайте да казвам конкретни имена.

novinar.ne

 


Сходни връзки

Осман Октай: БСП ще извади Доган от властта | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.16 секунди