изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 23:26 EEST
Мохамед Реджеб в интервю за това дали е имало сценарий за убийството на лидера на ДПС    
Интервюта Мохамед Реджеб, бивш началник на кабинета на Ахмед Доган, пред Нова телевизия, "Коритаров LIVE"

Водещ: Започва „Коритаров LIVE”. Имало ли е сценарий за убийството на Ахмед Доган? Мой гост е Мохамед Реджеб, един от първите, може би първият началник на кабинета на г-н Ахмед Доган, официално, след това той беше член на Комисията по досиетата, наречена „Андреев” и зам.-председател на тази комисия, после работи в Държавната комисия за защита на класифицираната информация. Добро утро и добре дошли!
Мохамед Реджеб: Добро утро!
Водещ: Във ваше интервю в „24 часа” казвате, че когато Емин се гръмна, Доган е бил на косъм от смъртта, какво се има предвид?
Мохамед Реджеб: Г-н Коритаров, за случая „Емин”, бих го нарекъл аз, могат да се кажат много неща. Не само интересни, не само да правим големи новини, аз казвам в моето интервю, че г-н Доган е бил на косъм от смъртта.
Водещ: Защо?
Мохамед Реджеб: Защото вече и децата говорят в България с кого е трябвало да се срещне г-н Емин преди да се самоубие
Водещ: С кого е трябвало?
Мохамед Реджеб: С г-н Доган!
Водещ: Е да, какъв извод правите?
Мохамед Реджеб: Ако търсим първо логика, значи някои казва, че го е чакал два часа, някои казват три часа, не е това интересното.
Водещ: Кое е интересното?
Мохамед Реджеб: Интересното е какво би се получило, ако преди той, с лявата или дясната ръка, това ще кажат следствените органи, в пресата изникнаха много неща, беше застрелял г-н Ахмед Доган.
Водещ: Чакайте, защо мислите, че е щял да го застреля?
Мохамед Реджеб: Аз казвам какво мисля. Един от вариантите, не говорим, че това е сценарий. Истината за това, какво можеше да стане, повтарям, е в гроба на покойника. Само той знае какво е мислил в последните мигове преди да посегне на живота си.
Водещ: Защо знаете, че ДАНС знае цялата истина за самоубийството и как е бил разработван Ахмед Емин?
Мохамед Реджеб: 2000 година, когато бях в Комисията по досиетата, знаете, имаше тогава комисията с дългото име – Комисия за разкриване на документите на бившата ДС и бившето разузнавателно управление на Генералния щаб. Тогава г-н Доган даде пълномощно на г-н Ахмед Емин.
Водещ: За какво?
Мохамед Реджеб: За да не идва постоянно да се запознава с материалите, нали шефът на парламентарната група има допуск. Той като негов началник-кабинет имаше право да вижда...
Водещ: Аз доколкото знам практиката на комисията и регламента, е забранявал достъп.
Мохамед Реджеб: Не, напротив, даже и в Комисията по досиетата пише кога г-н Ахмед Емин е влизал, още бяхме в бившия Партиен дом, няма да спорим за тези неща.
Водещ: Добре!
Мохамед Реджеб: И точно тогава той идва при мен да го запозная, примерно кой от нашите колеги какво досие има, за какво, да види наистина оригиналните документи. И тогава аз му казвам – колега, викам, сега сме ’90-а година, ти си мой заместник, ето, викам, и за теб има документи.
Водещ: Документи за какво?
Мохамед Реджеб: От сегашното ОДП, че той е разработван от българските служби през ’90-а година.
Водещ: В какво качество е разработван?
Мохамед Реджеб: Той е тогава лидер на ДПС в Търговище.
Водещ: Той е разработван за да бъде агент или като обект на разработка?
Мохамед Реджеб: Като обект на разработка.
Водещ: Като обект по какви подозрения?
Мохамед Реджеб: Не мога да ви кажа.
Водещ: Защо?
Мохамед Реджеб: Защото нямам право на това. Говорим за ’90-а година.
Водещ: подозрения, свързани с държавна измяна или с корупционни практики.
Мохамед Реджеб: Не мога да ви кажа.
Водещ: Поне това можете.
Мохамед Реджеб: Не мога да ви кажа, става въпрос за ’90-а година. Ако спазваме законите в Република България, без да се правя на интересен, без да правим сензации, ако ми разрешите, ’90-а година лично Ахмед Емин видя документи, в които се цитира неговото име, негов приятел, колега как пише не доноси, а определени материали за него.
Водещ: Зависи за какво е разработван, за предполагаем шпионаж, за работа за чужди икономически интереси или за корупция?
Мохамед Реджеб: Аз не мога да ви кажа.
Водещ: Сериозни ли бяха разработкит?
Мохамед Реджеб: Сериозни бяха, да. И той се убеди, че е следен и от съвременните български служби. И аз продължавам да твърдя, значи ’90-а година е това, минават десет години, аз в комисията, той е началник-кабинет на г-н Доган. Както г-н Андреев вчера в едно друго студио каза, доказателство, значи всички членове на комисията видяха, до ’96-а а година висш функционер на ДПС работи за българските тайни служби. Не става въпрос за Държавна сигурност, значи до ’96-а година той получава хонорар. Това ние го разбрахме в самата комисия, благодарение на т.нар. мотивирани доклад на ген. Атанасов.
Водещ: ’96-а година, той е бил ген. Атанасов?
Мохамед Реджеб: Не, аз говоря за 2000 година, когато е създадена комисията с дългото име.
Водещ: Да, разбрах.
Мохамед Реджеб: И в един плик г-н Методи Андреев, вчера го обясни подробно, бившето НСС пише мотивиран доклад за да не се разкрие самоличността, примерно да кажем на г-н Реджеб или на г-н Иванов, и вътре, в това досие, в една папка, ние видяхме един плик е червен печат с восък. Освен че ген. Атанасов пише от ’90-а година този функционер какъв е до ’96-а година, моли нашата комисия, поради съображения за националната сигурност, да не разкриваме еди какво си име.
Водещ: Вие какво направихте? Уведомихте ли ръководството на ДПС?
Мохамед Реджеб: Уведомих ръководството, да.
Водещ: Съобщихте ли самоличността на човека на Ахмед Доган?
Мохамед Реджеб: Не.
Водещ: На г-н Доган не казахте ли кой e човекът?
Мохамед Реджеб: Не. Ние казахме че той трябва да говори с Национална служба „Сигурност” с шефа.
Водещ: Той дали е говорил?
Мохамед Реджеб: Убеден съм, че е говорил.
Водещ: Има ли последици за човека, който е бил в писмото?
Мохамед Реджеб: Човекът сега е на още по-висок пост в ДПС.
Водещ: Какъв извод правите от всичко това?
Мохамед Реджеб: Изводът, който аз си позволявам да правя, когато казвам, че Ахмед Емин е бил разработван от българските служби за сигурност, този човек, който до ’96-а година е получавал пари от службите за сигурност, беше един от най-близките хора на г-н Ахмед Емин.
Водещ: Искате да кажете, че всъщност този човек, който до ’96-а година е бил в службите, е работил по г-н Емин?
Мохамед Реджеб: Точно така!
Водещ: Така ли?
Мохамед Реджеб: Точно така!
Водещ: Това предположение ли е или факт?
Мохамед Реджеб: В това съм абсолютно убеден, защото аз продължавам да поддържам контакти с централата на ДПС, висш функционер на ДПС.
Водещ: Този висш функционер на ДПС работи ли в сферата на националната сигурност като депутат?
Мохамед Реджеб: Не. Аз не съм казал, че е депутат. Освен депутати, под висши функционери аз разбирам членове на централното ръководство на Оперативното бюро, зам.-министри, министри.
Водещ: Като казвате, че е на високо равнище, в ДПС като партия ли имате предвид или в изпълнителната власт?
Мохамед Реджеб: И в изпълнителната власт. Вие искате да влезем още малко навътре.
Водещ: Не, искам да ви насоча към зоната на изводите, в смисъл, да не би точи човек да е шантажирал по някакъв начин Ахмед Емин?
Мохамед Реджеб: Аз затова повтарям, от може би няколко дена, че ДАНС е длъжна да се произнесе за смъртта на г-н Емин. Даже казвам, че е длъжник на г-н Ахмед Доган. Повтарям, той е председател на парламентарна група.
Водещ: Чакайте, смятате ли, че по вашата логика, това, че Ахмед Емин е бил разработван от българските служби, има отношение към мотивите за неговото самоубийство?
Мохамед Реджеб: Има! В това първо аз съм се убедил. Казах, че съм видял документи, освен документи, след като той започна да работи като началник на г-н Доган...
Водещ: На кабинета?
Мохамед Реджеб: ... да, на кабинета на г-н Доган. Той продължава да работи с хора, които, аз нямам нищо напротив...
Водещ: Които какво?
Мохамед Реджеб: ... които работят уж за националната сигурност на Република България.
Водещ: Чакайте, това уж ли е или за националната сигурност?
Мохамед Реджеб: Аз казвам „уж” за националната сигурност. Ето, става въпрос за Морски.
Водещ: Псевдонимът Морски?
Мохамед Реджеб: Морски, да.
Водещ: Това ли е човекът?
Мохамед Реджеб: И цялата бивша комисия „Андреев” знае за какво става въпрос.
Водещ: Това ли е псевдонимът на човекът, за когото говорите?
Мохамед Реджеб: Да, за него говорим. А друг е и проблемът, че освен него, други депутати пак висши функционери на ДПС, продължават след ’90-а година да получават, както го посочвам в интервюто, пари.
Водещ: Да, ясно, разбирам.
Мохамед Реджеб: Да искат услуги, пари за костюми, за вратовръзки.
Водещ: Вижте, има нещо сгрешено. Между другото колеги, наберете по телефона г-н Караали. За нещо ще ни бъде необходим, ако е възможно. Логически, ако разработването на Ахмед Емин има отношение към самоубийството му, то тази логика отхвърля логиката, че той е трябвало да убие Ахмед Доган, освен ако шантажът върху него не е бил насочен да го тласне към такова нещо.
Мохамед Реджеб: Не, аз не искам да правя изводи, аз пак повтарям, службите за сигурност, лицето на ДАНС знаят истината за смъртта на г-н Емин. Ако вие търсите г-н Коритаров логика, щом казвам, че този човек е бил разработван и ’90-а година, и до ’96-а година...
Водещ: Да, какво?
Мохамед Реджеб: ... ДАНС знае истината за смъртта на Ахмед Емин.
Водещ: Ами ще търсим ДАНС, докато ни има, ще си говорим с хора, които разбира се, ще навлизаме все по-дълбоко и по-дълбоко в тази проблематика, това ние е работата. Сега да ви попитам, вие турски добре говорите и четете, нали?
Мохамед Реджеб: Да.
Водещ: Защо ДПС определи г-н Караали като портиер?
Мохамед Реджеб: Когато става въпрос за ДПС, една от причините, примерно аз да давам интервюта, без да обиждаме нито г-н Караали и всички други, които още не беше погребан г-н Ахмед Емин, излязоха да дават просторни интервюта по медиите, обидно ли е човек да бъде портиер? В ДПС също има...
Водещ: Той портиер ли е бил? Ахмед Юсеин, депутат от ДПС каза, че е бил портиер.
Мохамед Реджеб: Май, вика, беше портиер.
Водещ: А портиерите с какво са се занимавали в ДПС?
Мохамед Реджеб: С какво се занимават обикновено портиерите?
Водещ: Според вас с какво се занимават?
Мохамед Реджеб: Според мен пазят сградата на ДПС.
Водещ: Моля ви тогава, прочетете този документ и го преведете. Нека да го покажем колеги.
Мохамед Реджеб: Това е копие на документ.
Водещ: Да, наистина е копие, г-н Караали е на телефона и ще си говорим с него.
Мохамед Реджеб: Ще си говорим, защо да не си говорим. ДПС, „Сбамболийски” 45, София, България. Отдолу пълномощно, ДПС, правя буквален превод, ДПС, Централно оперативно бюро ’99-а година, избори.
Водещ: Какво прави?
Мохамед Реджеб: Упълномощава г-н Керим Сюлейман Караали с паспорт номер 3807441 е ЕГН 55..., има Закон за защита на личните данни, да представлява ДПС и да събира дарения за партията, Касим Дал, зам.-председател на ДПС.
Водещ: /.../ материална помощ и дарения?
Мохамед Реджеб: Да. И вие си мислите, че този документ..., оригиналът имате ли го на този документ?
Водещ: Ето го човекът, г-н Караали. Г-н Караали, получихме от вас този документ, оригиналът е при вас, предполагам?
Мохамед Реджеб: И да е имал в оригинал, и да е истински даже, макар че този документ...
Водещ: Ани да дойде за малко.
Мохамед Реджеб: ... макар че този документ не е истински. Аз съм човекът и знам как изглеждат нашите документи. Разбирате ли? В едно ваше студио...
Водещ: Ани, донеси лист и ела, не се притеснявай. Сега обади се на този телефон, попитай да ти дадат телефон, ако сме объркали, на г-н Караали телефонът или ако нещо се преплитат линии.
Мохамед Реджеб: Г-н Коритаров, ако ми разрешите.
Водещ: Аз. Смятате, че това е фалшификат?
Мохамед Реджеб: Всички тези документи, които се подписваха от г-н Доган и г-н Касим Дал, и от ръководството, който имаше право да подписва, се занимавах с тези неща.
Водещ: Вие по това време какъв бяхте?
Мохамед Реджеб: Какъв съм бил според вас?
Водещ: ’99-а година?
Мохамед Реджеб: Точно тогава бях началник кабинет. ДПС има архив. Изходящ номер. Аз даже подредих архива на ДПС, мога да ви кажа къде е. Има много интересни неща. Значи ако тръгнем по тази логика, ние започнахме от една човешка трагедия, от едно самоубийство, вижте във вашето студио какъв документ има. Скоро могат да се появят такива хиляди.
Водещ: Аз се чудя, ако обаче този документ, наистина, както твърдите, е фалшификат, въпреки че ние сега ще потърсим да каже с гласа си, той беше тук, в студиото, и каза, че не го носи.
Мохамед Реджеб: Не знам къде е бил. Аз не съм дошъл за г-н Караали, аз го познавам лично него. Аз казвам в моето интервю, значи този човек трябва да има работа с прокуратурата. За ДПС като се чуе, или някой ще пусне някакъв документ, какво стана с документа на г-н Сизгин Мюмюн, който...
Водещ: Абсолютен фалшификат!
Мохамед Реджеб: Аз ви твърдя, че това е. Аз познавам документацията на ДПС. Вижте, отсега мога да се подпиша, че това е фалшив документ. Казвам се Мохамед Реджеб, бивш началник на кабиент, прекалено отговорен се чувствам, ако тръгнем по тази логика във вашето студио, знаете ли колко много документи могат да дойдат.
Водещ: Аз съм сигурен, че това е така и се радвам, че сте тук и казвате, че това е фалшификат. Ако това наистина е фалшификат, тогава ще потърсим по-подробен отговор от човека, който ...
Мохамед Реджеб: Има и още един проблем. Г-н Касим Дал в качеството си на какъв ще упълномощава и то документ, вижте, на турски език.
Водещ: Да, това е много интересно. И аз се учудих защо.
Мохамед Реджеб: Ако тръгнем по тази логика, вашите зрители ще слушат такива неща, откакто г-н Емин се самоуби, в дома на ДПС, не в Сараите, вижте, да не се намираме в Османската империя? Да не е халифат, какъв е този сарай? Това е дом на ДПС! Г-н Доган е председател на ДПС, ДПС е българска политическа партия. Вижте какви неща се случват.
Водещ: Т.е.? Това, за което говорите е, че ..., този дом всъщност на кого е?
Мохамед Реджеб: Това е на ДПС и идеята беше на самия г-н Доган, да не го е нарекъл самия г-н Доган сарай този дом? Това е дом на ДПС! Значи ние тръгнахме от едно самоубийство и стигнахме до един документ. Аз казвам, че г-н Караали не е бил фактор в ДПС. В интервюто посочвам, човекът искаше да прави бизнес с аспержи. Аз му казах – викам колега, донеси аз да опитам първо, да видим как ги правиш тези аспержи и после пак направете среща с г-н Доган, направете си бизнеса.
Водещ: Нека да опитаме отново колеги, защото всъщност телефонът, който имаме е същият. Казват ми, че непрекъснато се звъни там, но той вече не отговаря. Много е странно, защото аз искам да изясним, доколкото е възможно, едно обстоятелство. В опита ни да достигнем до истината, работим с публични средства, каним събеседници, най-различни, не сме застраховани обаче от риска да ни бъдат подхвърляни документи или да бъдем въвличани от интриги, за чието изясняване са необходими сблъсък на различни гледни точки. И аз моля г-н Караали да си включи телефона, защото той, сега ще ви кажа още нещо, ето дал е това интервю пред вестник „Вестникът”, седмичник, пред Соня Събчева. Едно интервю, което аз прочетох, намерих г-н Караали, тук има не по-малко скандални неща. Но човек трябва да говори пред медиите отговорно. Нали така?
Мохамед Реджеб: Крайно време е и наистина прокуратурата да се самосезира. Ако тръгнем по тази логика, аз първо не мога да разбера даже и да е в оригинал...
Водещ: Няма да говорим.
Мохамед Реджеб: ...какво има в този документ. Ако примерно г-н Дал го е упълномощил, той си носи отговорностите, вижте печата. Този човек знае ли, че печатът на ДПС има защита от мое време и досега има защита. Вижте, вие сте много сериозен човек, аз много ви уважавам, уважавам това студио, уважавам българските медии, ако ние ще се занимаваме, аз казвам в интервюто и казвам, че се подписвам, че г-н Караали е лъжец.
Водещ: Казвате го, наистина?
Мохамед Реджеб: Да, казвам го! Аз, когато го слушах този човек, че той се е срещал и с Рем Вяхирев...
Водещ: Не, той каза с хора на Рем Вяхирев.
Мохамед Реджеб: Той пред вас говори. Вие ако слушате какво говори пред... няма смисъл. И да го включите, какво мое да каже г-н Караали?
Водещ: Добре, последно вие пък твърдейки, че ДАНС знае цялата истина за убийството на Ахмед Емин, смятате ли, че те трябва сега да проговорят, какво трябва да съобщят, за да се изясни обстоятелствената картина около това самоубийство?
Мохамед Реджеб: Ако ДАНС каже, че примерно г-н Емин не е бил разработван от българските служби за сигурност, аз ще си оттегля думите и ще се извиня официално на българската общественост, и на вас. Аз казвам, че ДАНС знае истината за смъртта на г-н Ахмед Доган.
Водещ: На Ахмед Емин, грешка на езика.
Мохамед Реджеб: Да, извинявам се много, за смъртта на г-н Ахмед Емин, защото пак казвам, ДАНС да отговори дали пък има опасност за живота на г-н Ахмед Доган. Казват ми, как така, ама има ли опасност за г-н Доган.
Водещ: Има ли?
Мохамед Реджеб: Вижте, колко човека има охрана?
Водещ: Между другото, като бяхте началник на кабинета, този дом, за който говорите, има ли документ, че е собственост на ДПС?
Мохамед Реджеб: Не, аз не съм ги виждал документите. Идеята е лично на г-н Ахмед Доган да създадем дом на ДПС, който допуснаха в обръщение в България да се нарича „сарай”. Извинявайте, не е сарай, не е на г-н Доган. Няма нотариален акт за него.
Водещ: Разбирам! Г-н Реджеп, аз наистина ви благодаря за участието в днешното ни предаване. Хубаво е, че показахме това нещо във ваше присъствие и с вашите аргументи, че това е фалшификат. Така или иначе важно е да се знае върху какво се опира говоренето „за” и „срещу” ДПС. И една от нашите цели е, тъй като полемиката е много сложна, едновременно да продължаваме да защитаваме принципа на правата на българските граждани да се чувстват равноправни и от друга страна, да изясняваме политическите корени на сблъсъка между партиите, но по начин, който да изглежда цивилизован. Благодаря ви!

focus-news.net

 


Сходни връзки

Мохамед Реджеб в интервю за това дали е имало сценарий за убийството на лидера на ДПС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди