изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 21:10 EEST
ПРОСТО ДВАНАДЕСЕТОКЛАСНИЦИ ИЛИ БЪДЕЩИ ЕВРОДЕПУТАТИ?!    
Европейски съюз Датата е 13-и ноември. Мястото - Европейския парламент в Страсбург. Часът - 8:30. Участниците - 23 възпитаници на ПМГ „Иван Вазов” гр. Добрич. Събитието - Евроскола. Евроскола е прорама на Европейския парламент, която дава възможност на ученици от всички страни-членки на Европейския съюз да споделят своите очаквания и идеи за развитието на европейската интеграция и самите те да обменят опит със свои връстници.

След близо едногодишно трепетно очакване, благодарения на любезното съдействие на Мила Коралова от информационния офис на Европейския парламент в София,  и най-вече - на успешно положения конкурсен изпит, 23 дванадесетокласници от ПМГ имаха удоволствието да бъдат поканени като единствената група, която да представи България пред европейската общност и да се възползват от възможността да обменят виждания и идеи заедно с още близо 500 участници от 15 страни-членки.

Благодарение усилията на преподавателките - Димитричка Габровска, Снежина Вутова и Милена Николова,  групата, до един пременени в сериозни, делови черни костюми,  беше строена пред парламента час преди официалното откриване, за да има време да се наслади на архитектурното чудо на Страсбург и да увековечи присъствието си и широките усмивки на фона на Светия Граал на европейското законодателство.

Времето беше студено, но посрещането със сигурност - топло и сърдечно.    

Денят Евроскола бе официално открит в пленарната зала на Европейския парламент, където всеки от участниците имаше удоволствието да заеме мястото на един от евродепутатите и да усети властта и отговорността, които вървят ръка за ръка с него. След официалното откриване на събитието думата беше дадена на учениците, които да зададат своите въпроси на представителите на Европарламента и да ги изненадат с наболелите теми, от които се вълнуват - войната в Ирак, Турция и нейното бъдещо членство, световната икономическа криза и други.

Може би не е случайност, че първа България имаше удоволствието да представи своето участие. Борислав Събев от 12 а клас беше натоварен с нелекото задължение да представи на перфектен английски своето училище пред останалите участници от Гърция, Германия, Финландия, Франция, Англия и други и с нескрито задоволство да се порадва на заслужените бурни аплодисменти.

За развълнуваните ученици беше предвидена интересна и увлекателна анкета по време на обилния обяд, осигурен от Европарламента. Докато трупаха сили за нелеката си програма в следобедните часове младежите бяха разпределени в групи от по четири души от различна националност и отговаряха на сложни въпроси относно структурите на Европейския парламент и паметните дати в историята му, всеки от които, зададен на различен официален за европейската общност език. Зададен на финландски, дори въпросът „Как се казваш?” би затруднил и отличника на гимназията! И все пак не е изненадващ фактът, че Яница Петрова от 12 а клас бе част от един от четирите отбора- финалисти с най-много верни отговори!

На преподавателите, чиято основна задача, според думите на организаторите, бе да оставят учениците си да се забавляват, също бе раздадена подобна анкета, която им предостави ценната възможност да се сближат с колеги от останалите европейски страни, да обменят професионален опит и да представят най-доброто от българското образование. Докато техните възпитаници с общи усилия преодоляваха езиковите бариери и проверяваха с пот на челото знанията си за Европейския съюз, преподавателките от Природоматематическата гимназия се насладиха и на организираната изморителна, но впечатляваща разходка из залите на парламента. Тепърва ще достигнат до слуха ни разказите им за внушителната сграда, изисканата делова обстановка, изумителните висящи сякаш от небето до земята лиани по продължение на коридорите на парламента, тишината и реда, усмихнатите официални лица, перфектната организация и вкусните френски кроасани. В красотата на самия град Страсбург, неговите архитектурни забележителности и почти идилична пасторална атмосфера, цялата българска група имаше щастието да се убеди в по-късните часове на този изпълнен с положителни емоции и доста труд, ден!

Всички участници в Евроскола бяха разпределени в шест работни групи, всяка от които да обмени мнения и новаторски идеи по време на разискванията на една от предварително избраните теми: „Демокрация и бъдеще”, „Околна среда, транспорт и енергетика”, „По-динамична Европа”, „Европейска година за междукултурен диалог - 2008”, „Социална политика и заетост” и „Бъдещето на Европа”.    

Слави Иванов от 12 ж клас имаше честта да бъде избран за президент на работната група „Бъдещето на Европа” и да се открои със своите интересни и нетрадиционни предложения и организаторски умения. Ако в ръцете на неговия отбор бе оставено Бъдещето на страните от Европейския съюз те биха реформирали из основи европейската образователна система и  биха въвели задължително обучение на 4 чужди езика от ранна детска възраст, с цел преодоляване на езиковата и културна бариери като основна пречка за разбирателство и мир между народите.

Той самият оценява представянето си като страхотно преживяване - „наложи се да преодолея притеснението си, да се изправя пред страха си от публика и да усетя гордостта, че представям подобаващо държавата си!”.

Надяваме се, че някои от обсъжданите от групите идеи ще намерят реализация в бъдещи проекти на евродепутати и че участието на българската група е било принос за развитието на едно модерно и социално-отговорно общество, за което граници в буквален и преносен смисъл не съществуват.

Всички участници получиха грамоти, в знак на признателност за участието си в изграждането на Европейския съюз в деня на Евроскола, подписани от Ханс-Герт Пьотеринг - председател на Европейския парламент в Страсбург.

Но всъщност най-голямата награда за тях са знанията, опита и представите, които придобиха за навиците и начина на мислене на връстниците си от различните страни на Европейския съюз, новите приятелства, които успяха да създадат и затвърждаването на умението да отстояват своите идеи пред лицето на голямата отговорност, с която бяха натоварени като младши евродепутати.

 

Ето какво мислят и самите участници за своето бойно кръщение в европейската политика:

- Доволни ли сте от участието си?

- Екзалтирани сме от възможностите, които ни бяха предоставени - да опознаем нови и непознати за нас култури чрез приятелски диалог с наши връстници в приятелска среда, да се докоснем до европейския дух и да се убедим в действителност, че в коридорите на внушителния европарламент, символ на единството между култури и народи,  най-често срещани са усмивките, а не политическите борби!

 

- Как оценявате представянето си в сравнение с това на чуждестранните групи?

- Смятам, че представихме достойно страната и града си! Надяваме се, че някои от нашите идеи ще се окажат полезни за настоящите и бъдещи евродепутати и … постигнахме консенсус, че няма нужда от писмено признание за нашите заслуги!

 

- Какво научихте за Европейския съюз?

- Факти, като ред, законност, свобода, сигурност и права. Надяваме се един ден самите ние да имаме възможност да допринесем за обогатяването на този „речник”.

 

- Смятате ли, че сме част от Европа и можем ли да се наречем европейци?

- Има какво да научим! Но също така има и какво Европа да научи от нас и за нас. 

 

- Създадохте ли нови приятелства?

- Това беше една от целите на проведената среща и смея да твърдя, че резултатът е повече от положителен и многоброен. Сега е наш ред да покажем страната си на новите си приятели.

 

- Мислите ли, че България е подходящ домакин на подобна среща?

- Да, защо не?! …

 

Йоанна ДУКОВА, спец. пратеник на НДТ

в Европарламента в Страсбург

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ОЩЕ СНИМКИ - ГОЛЯМ ФОРМАТ

 


Сходни връзки

ПРОСТО ДВАНАДЕСЕТОКЛАСНИЦИ ИЛИ БЪДЕЩИ ЕВРОДЕПУТАТИ?! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди