изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 04:32 EEST
Забраняват пушенето от 1 юни 2010 г.    
Новини
От 1 юни 2010 г. да бъде забранено тютюнопушенето на закрити обществени и работни места, предвиждат промени в Закона за здравето, които правителството ще предложи на Народното събрание.


Това съобщи правителствената информационна служба след заседание на кабинета, на което бяха одобрени промените в закона, предаде БТА. Целта на тази разпоредба е да се осигури среда без тютюнев дим и предпазване на здравето на непушачите.
Друга промяна предвижда намаляване на възрастта от 18 на 16 години за изразяване на информирано съгласие за извършване на определени медицински прегледи и изследвания на децата. По този начин ще се осигури възможност за извършване на здравни консултации, определени видове профилактични прегледи и изследвания на деца, навършили 16-годишна възраст, без да е необходимо съгласието на техните родители и попечители, което ще гарантира здравното им обслужване в по-голям обхват, смятат в кабинета. Ангажимент на министъра на здравеопазването е да определи с наредба конкретните видове консултации, прегледи и изследвания.
Тези изменения се правят с цел да се гарантира спазването на правата на децата и насърчаването на отговорното родителство, уточниха от правителството.
Със законопроекта се правят изменения и в правния режим на експертизата на работоспособността. Обособяват се три групи хора, които подлежат на медицинска оценка - деца до 16 години, лица в трудоспособна възраст и такива, придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст по Кодекса за социално осигуряване.
Въвежда се и нов орган на медицинската експертиза за децата до 16-годишна възраст - Детска експертна лекарска комисия към МБАЛ в София и в областните градове, в които има разкрити структурни звена по детски болести.
Законопроектът предвижда и създаването на специализиран контролен орган - Изпълнителна агенция "Медицински инспекторат" към министъра на здравеопазването. Тя ще работи за откриване и за предотвратяване на корупционни прояви и практики и ще прави мотивирани предложения за налагане на санкции на лечебните заведения и на ръководителите им.  Дир.бг
 


Сходни връзки

Забраняват пушенето от 1 юни 2010 г. | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Забраняват пушенето от 1 юни 2010 г.
Автор: Anonymous да 2008-11-20 @ 20:24 EET

защо да се чака дотогава?

Колко още хора ще се разболеят заради тези пушачи,нямат милост към никого?!


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди