изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 05:32 EET
Освобождават всеки четвърти затворник    
Ред и сигурност
3300 души ще бъдат амнистирани според новия Законопроект за амнистията, приет на вносител на днешното заседание на Министерски съвет.


Това съобщи министърът на правосъдието Миглена Тачева, предаде БГНЕС. Министърът уточни, че в момента в затворите има 12 000 души. Простата сметка показва, че амнистирани ще бъдат 28% от всички затворници - малко повече от 1/4.
По думите на Миглена Тачева със закона ще се облекчи съдебната система и най-вече прокуратурата при дела за дребни престъпления, които завършват с административни наказания.
В проекта се предвижда да се амнистират осъдени за леки престъпления, частично опрощаване на вече наложени наказания и изравняване на наказания наложени за еднакви престъпления, но при различни разпоредби на Наказателния кодекс.
На амнистиране, като се освобождават от наказателна отговорност и от последиците на осъждането, ще подлежат лицата, извършили престъпления до 1 юли 2008 г., за които по закон се предвиждат до 3 г. лишаване от свобода при умишлено деяние и до 5 г. – при деяние, извършено по непредпазливост. Разпоредбата обаче няма да се отнася за деяния, извършени в пияно състояние или причинили тежка телесна повреда или смърт. В тази категория амнистирани ще попаднат много хора, тъй като в НК има над 300 престъпления, които се наказват с до 5 г. затвор, повечето от тях – автотранспортни. За тези престъпления се предвижда да приключват по административен ред, с налагане на предвидената в закона глоба (1000-5000 лв.). По този начин съдебната система ще се разтовари, като нарушенията не остават ненаказани.
С проекта се предлага също от затворите да бъдат освободени лишените от свобода, които не са рецидивисти и на които им остава по-малко от 1 г. от излежаването на присъдата. За рецидивистите остатъкът от наказанието трябва да е до 6 месеца. Предлага се от изтърпяване на последните пет години от наказанието лишаване от свобода да бъдат освободени осъдени, които фактически са изтърпели 15 или повече години, а две години да бъдат опростени на лежалите от 10 до 15 години. Фактически изтърпяно наказание се изчислява в календарни месеци и години, без да се взема предвид намалението от зачитане на работните дни. Дир.бг
 


Сходни връзки

Освобождават всеки четвърти затворник | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди