изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 10:30 EEST
Въведение Богородично - Ден на християнското семейство и на православната учаща се младеж    
Празници 21 ноември -  Въвеждане на пресвета Богородица в храма (въведение Богородично или само въведение) е един от дванадестте велики християнски празника, отбелязван и от православието, и от католицизма. Християнските книги разказват как тримата са посрещнати от служителите в храма с пеене на свещени химни.

Поставят Мария на първото стъпало пред храмовия вход и за почуда на всички присъстващи, неподдържана от никого, тя се изкачва свободно по 15-те стъпала и се спира на най-горното. Първосвещеник Захария, бащата на свети Йоан Кръстител, по внушение от Светия дух въвел Дева Мария в Светая Светих, където иначе влизал само веднъж в годината. Мария останала да живее в храма. Когато пречистата Дева стига до възраст да се омъжи, тя разкрила своето желание - да посвети себе си Богу и да не встъпва в брак. Тогава свещениците, по внушение от Свети дух, я сгодили за по-възрастния Йосиф, роднина на нейните родители. Той става покровител на Мария и уважава обета й Бога. Най-ранното известие за честването на празника е от края на I век Прави се възпоменателно тържество и цялото християнство празнува Въведение Богородично.

Според православната традиция Въведение Богородично слага началото на Коледните пости и се свързва с настъпващата зима и очакването на църковните тържества около Рождество Христово. С решение на Светия синод на Българската православна църква от 1929 г. Въведение Богородично в България се чества и като Ден на християнското семейство и на православната учаща се младеж. Семейното ходене на черква на този ден символизира влизането на тригодишната Мария в храма и напомня на бащи и майки за духовните им задължения към децата. След това семейството се събира около масата на чаша вино, топла пита и вкусна гозба. Честват освен празника и здравата връзка помежду си. Масата се оставя неразтребена, за да дойде Богородица през нощта, да си хапне и да благослови дома. По времето на Въведение Богородично народът ни гадае какво ще е то през цялата следваща година. Ако е топло и слънчево - зимата ще е люта, лятото ще е сухо, а плодородието слабо. Ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото - дъждовно, а реколтата - богата.

chudesa.net

ДАМИТЕ ОТ "МАЙЧИНА ГРИЖА" СЪБРАХА 38 000. ЛВ. ЗА БЕЛИТЕ ЛЯСТОВИЦИ НА НА ДОБРИЧ


ЧОВЕК Е СЪЗДАДЕН, ЗА ДА ТВОРИ ДОБРО!

 


Сходни връзки

Въведение Богородично - Ден на християнското семейство и на православната учаща се младеж | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Въведение Богородично - Ден на християнското семейство и на православната учаща се младеж
Автор: Anonymous да 2008-11-21 @ 16:25 EET
Честит празник на всички християнски семейства-бъдете сплотени и единни,помагайте си и се обичайте!

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди