изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 21:07 EEST
СРЕЩУ 200 ЕВРО НА ВЕЧЕР МОЖЕТЕ ДА СПИТЕ В АПАРТАМЕНТА НА ТАТО    
Лов и риболовЛовен клуб "Диана" е скътан в дъбовата гора край Тервел. Малцина може би знаят, че някогашната ловна резиденция на Тодор Живков е с отворени врати и посреща авджии и туристи от близко и далеч. Вратата на ловния дом се отваря и гостите биват посрещнати от неговите стопани - Ивайло и Гери, както те самите казват, че са по-известни.

Всъщност това са Ивайло Рачев и Гергана Господинова.
Идеята да купят ловната резиденция на Живков се породила спонтанно. През 2000 г. община Тервел обявила търг за продажбата й, така Ивайло участва и печели търга. Следват пет години на пълна реставрация. "Искахме да запазим тази част от историята на страната, защото все пак е нашето време, в което сме пораснали и човек не може с лека ръка да изтрие част от живота си. Затова се постарахме да не променяме нищо, а напротив - издирихме и намерихме живи съвременници на тези не толкова отдавна отминали години и по техните спомени и снимки, възстановихме всичко така, както е било в годините, в които Първият тогава в държавата Тодор Живков е идвал и почивал, ловувал и работил тук" - разказва Ивайло.
Отварят в края на 2005 г. Оттогава досега много са гостите, дошли именно тук на авджилък. Още повече, че Тервелската дивечовъдна станция е известна с полетата си за лов на благороден елен и елен лопатар. Местните хора от Тервел разказват, че и сега техните гори са любимо място за лов на силните на деня. Мълвата в добруджанския град носи, че сред тези, които идвали при възможност в горите да опитат късмета си, бил президентът Първанов.
Още преди да прекрачите прага на самата ловна хижа не може да не видите голямата петолъчка излята пред дървената врата. Вътре стълби водят към втория етаж, където се намират общо 4-те апартамента, като единият от тях е принадлежал на Тодор Живков. Нощувката в апартамента на Живков е 200 евро на вечер, а в останалите 3 - 120 евро. На първия етаж етаж има 6 двойни стаи, като там нощувката е 80 евро. "Имам слабост към историята. Когато купих този ловен дом и го видях, реших, че ще запазя духа му, така че посетителите, идвайки тук да могат да се потопят в едно друго време. В тази връзка започнах и да издирвам паметници от онези години. При мен на отговорно пазене са фигурите на Ленин, красял до неотдавна входа на Морската градина във Варна, както и Георги Димитров - който се извисяваше на площада пред Партийния дом в морската столица. Освен тях има и други бюст паметници на антифашисти. Трябва ни обаче време, защото те са и много тежки,  например Ленин е 3.5 т., а Димитров - 5.5 т" - разказва Ивайло.
"Чест гост в Татовата ловна резиденция бил проф. Величко Минеков. Докато ваял паметника на хан Аспарух, който и до днес е сред символите на Добрич, проф. Минеков всяка събота и неделя си почивал тук. Накрая, когато завършил работата си, професорът рекъл не мога да не оставя нещо за спомен на този край и така направил фигурата на глигана, която е пред клуба - разказа Ивайло. Друг комичен момент са споделили със стопаните на "Диана" съвременници. Градинар от Тервел, работел в резиденцията. Един ден дошъл мъж с жена и дете. Мъжът заминал да ловува, а жената и детето останали в резиденцията. Прибирайки се след работа у дома градинарят споделил пред близките си: "Днес дойде едно семейство, много възпитани хора, детенцето им отсега, а е само на 5-6 години, говори на немски". Всъщност това бил Маркус Волф - създателят на източногерманската Щази, който е посещавал ловната резиденция на БКП тогава. Сред гостите седели между стените на резиденцията е и Армънд Хамър, който предложил на Живков да учи внуците му в Лондон. Първият тогава отклонил любезната предложение с думите: "Родителите на внуците ми, а и техните дядовци и баби са учили в България, така че и те ще учат тук".
Богинята на лова Дияна краси парка пред ловния дом, дело на Димитър Бойчев . Такова второ копие на скулптората има и пред дма на Жорж Марше в Париж.
Днес в ловния клуб на авджилък идват чехи, французи, немци, както и българи. Ловен пакет за елен за двама е 1500 евро, като в цената влизат абсолютно всичко без трофея. За четирима същият пакет е на стойност 1200 евро, казва Ивайло.
 


Сходни връзки

СРЕЩУ 200 ЕВРО НА ВЕЧЕР МОЖЕТЕ ДА СПИТЕ В АПАРТАМЕНТА НА ТАТО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди