изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:25 EET
Станишев парира вътрешни битки, без да посочи кой ги предизвиква    
Политика

Без да посочи конкретно хората в БСП, които създават "вътрешните интриги" и кое е "гнездото от професионални манипулатори", без да посочи и какви са проблемите в левицата, лидерът на БСП и премиер Сергей Станишев за пореден път даде заявка за втори управленски мандат. Това стана в събота по време на 47-мия конгрес на партията, който се провежда в НДК.



В едночасовия си политически доклад пред 860-те делегати Станишев направи ретроспекция на свършеното досега от правителството, като акцентът бе поставен отново върху успехите на коалиционното управление, без което, по думите му, странати ни щяла да претърпи "огромни щети".

На конгреса гостува лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски, но не дойде другият коалиционен партньор - председателят на ДПС Ахмед Доган. Движението бе представено от заместника Лютви Местан и от екоминистъра Джевдет Чакъров.

Пред най-високия червен форум, който бе открит от духов оркестър с националния химн, европейския химн "Одата на радостта" и с Интернационала, Станишев отново посочи и основния опонент на левицата – ГЕРБ. А, за да разведри обстановката, дори разказа виц на съпартийците си, който се "разпространявал" из софийското пространство.

Изнервен от уличното задръстване столичанин, отишъл в обшината и попитал: "да ви трябва кмет?". Оттам му отвърнали: "Не, благодаря". На следващия ден гражданинът отново отишъл в общината и задал същия въпрос - "трябва ли ви кмет?". И пак получил отрицателен отговор. Тогава попитал: "За какво го държите тогава?"

"Един мандат не стига"

Станишев се похвали с новата си книга, "набързо написана" само за няколко дни книга, озаглавена "Защото сме социалисти" и издадена от издателска къща "Дума". В нея авторът разсъждава есеистечно върху национални и световни проблеми. След това соцлидерът заяви, че "един мандат не стига", за да се завърши започнатото от настоящото управление, както и че "битката за социализма" е едва започнала.

С уговорката, че бъдещият мандат няма да е за БСП, а за "хората", той обясни, че изборната победа нямало да е на всяка цена. И отново направи лирично отклонение, като разказа индианска притча, от която изводът според него бил "всеки решава кой вълк да нахрани".

Министър-председателят направи и уговорката, че, ако има следващ мандат на левицата, той ще е по-труден с оглед на световната икономическа криза, която настъпва все повече и към Европа. По думите му следващото управление няма да е лесно с оглед на икономическата среда.

"Ще рискуват ли българските граждани с една авантюра, с една партия, която си мени позициите от ден за утре", попита съпартийците си Станишев.

БСП изпълнила по-голяма част от изборните си обещания

Соцлидерът се похвали, че левицата е изпълнила по-голяма част от обещаното в предизборната платформа. Призова червените "да не се поддават на внушения", че са излъгали българските граждани. Според него коалиционният кабинет в кратки срокове и с огромни усилия е постигнал "много".

В подкрепа на тезата си даде статистика за увеличението на пенсиите и на майчинството, повишаването на средната заплата в държавния сектор, увеличаването на средното възнаграждение на учителите, както и за привлечените чуждестранни инвестиции, които от 2005 г. досега възлизали на 19 млрд. лв.

"Няма по-социално правителство от сегашното. В коалицията сме обвинявани, че сме прекалено леви, вътре в партията, че сме прекалено десни. А от нашите противници отвън - и в едното, и в другото", коментира Станишев.

Той не скри, че въпреки успехите на правителството, България е най-бедната държава в Европа, но подчерта, че реформите в социалната сфера стартирали "от много ниски нива". "БСП е длъжник на обществото", партията е длъжна да "пречупва старата система" и да създава нова, посочи още партийният лидер.

Станишев благодари "лично" на Сакскобургготски и Доган за подкрепата по време на управлението и посъветва, който не разбира как се прави коалиционно управление, "да не си отваря устата" да управлява държавата. Допълни, че не изглежда противниците на БСП да знаят и да могат да "влязат в изпитната изборна сесия".

"От скандал в скандал"

Подобно на изявленията на лидера на БСП-София и бивш икономически министър Румен Овчаров, и в доклада на Станишев прозвуча "нишката" за това, че България непрекъснато влиза от "скандал в скандал". Политиката "напуска границите на демократичните правила", каза той. По думите му в политическия и обществения живот непрекъснато се пускали "доноси",  "слухове", "манипулации", "откровени лъжи" и поради това две трети от усилията на управляващите отивали да опровергават "очевидни неистини". Според Станишев нападките, "уличният жаргон" могат да бъдат простени, но "съзнателното дискредитиране на страната - не".

Соцлидерът даде и подкрепа на бившите си заместници и бивши вече министри - Румен Овчаров (на икономиката и енергетиката) и Румен Петков (МВР), като определи скандалите, след които те напуснаха, като "уж скандали", а обвиненията срещу тях като "нелепи".

Получихме "удари в гръб от свои хора", заяви Станишев, без обаче да посочи поименно кои са тези хора. Той се "зарече" да потърси отговорност на хора, които застрашават "националната сигурност и петнят името на партията". После отново повтори някогашните си думи, че "няма да хвърля" на произвола свои съпартийци, само защото срещу тях се "хвърля помия". Според него съществувало "гнездо от професионални манипулатори", на които "бруталното омаскаряване им върши работа в поредния сценарий".

"Един за всички, всички за един" да е принципът, който социалистите ще следват занапред, препоръча лидерът им. Той щял да важи винаги, само ако някой не бъде "уличен наистина в злоупотреби".

За себе си

Освен че се похвали с нова книга, Станишев призна пред съпартийците си, че не е бил готов за премиер, бил смутен, но те са и ще бъдат неговия гръб през "всички тези години". "Дадохте ми възможност да се науча, да получа самочувствие, да имам силата да водя тежки битки", каза той и обеща да вдигне "още летвата" си и да "скача по-високо". Лидерът препоръча на присъстващите да "гледат в една посока и да пазят гърба на другарите си". Той призна, че е допускал грешки в работата си, но си даде оценка: "справих се".

Лидерът на НДСВ Сакскобургготски в словото си пред форума също пахвали Станишев, като посочи, че е допринесъл за коалиционната култура в България. Премиерът спадал към ново поколение български политици - прагматици и реалисти. По думите му българите ще оценят направеното от настоящото управление "когато му дойде времето". Сакскобургготски осъди популизма и заиграването с етническата карта. "Не се нуждаем от политически авантюризъм и изкуствено напрежение", заключи той.

Зам.-шефът на ДПС Лютви Местан увери, че мандатът не само ще е пълен, но и успешен. И той, подобно на Сакскобургготски, заяви, че трябва да се даде отпор на популизма и площадния национализъм. Накрая пожела на БСП да бъде "актуална" във властта.  mediapool.bg

 


Сходни връзки

Станишев парира вътрешни битки, без да посочи кой ги предизвиква | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди