изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 10:26 EEST
Ройтерс: Рейтингът на социалистите пада    
Коментари
Българският премиер Сергей Станишев обеща да увеличи с 20 процента обществените разходи през 2009 г., когато предстоят парламентарни избори в най-бедната и най-корумпираната страна в Европейския съюз.


Това съобщави Ройтерс в кореспонденция от София, цитирана от БТА. България ще използва бюджетните 29,3 милиарда лева за нови пътища и други инфраструктурни проекти, както и за увеличаване на заплатите и пенсиите и за капитализиране на банките, за да даде по-голям достъп на бизнеса до кредити.
Но според анализатори рейтингът на социалистите спада заради неуспехите им в борбата с хроничната корупция и ще продължи да намалява догодина, когато вероятно хиляди хора ще останат без работа, добавя Ройтерс. Но Станишев, който се очаква да бъде преизбран за лидер на Българската социалистическа партия на нейния конгрес, заяви, че българската икономика е стабилна. "България стои много стабилно.
Банковата и финансовата система и валутният борд са стабилни... Това не се дължи на късмет, а е резултат от нашата политика", каза той пред конгреса. Очаква се изборите да са в средата на 2009 г. Правителството на Станишев постигна членство на България в ЕС миналата година, намали почти наполовина безработицата до 5,8 на сто, почти удвои пенсиите и заплатите в публичния сектор и привлече чужди инвестиции за 6 милиарда долара годишно, откакто дойде на власт през 2005 г. Но страната с население под 8 милиона е все още сред най-уязвимите в ЕС заради голямата зависимост от външно финансиране, а Брюксел замрази помощи за милиони евро, напомня Ройтерс. Сега недостигът на кредити може да помете икономическите постижения от последното десетилетие, тъй като чуждите инвеститори бягат от новите пазарни икономики, а Западна Европа, главният експортен пазар за България, затъва в рецесия.
Най-новите социологически анкети показват, че социалистите ще загубят изборите, ако бъдат произведени сега. Победител ще бъде дясната опозиционна партия на софийския кмет Бойко Борисов. Икономическите проблеми увеличиха и подкрепата за крайнодясната опозиционна партия Атака, добавя Ройтерс.
Днес, по време на втория ден на 47-ми конгрес на БСП, социалистите ще обсъдят и приемат новия устав и политическата рамка на партията. Ще се проведе и второто гласуване на ръководството на БСП.  dir.bg
 


Сходни връзки

Ройтерс: Рейтингът на социалистите пада | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди