изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 16:40 EEST
Нова детска игра спира дъха    
Новини
Ученици от Търговище се запалиха по опасна игра на приспиване, която може да доведе до спиране на сърцето, предупредиха от полицията и просветния инспекторат.


Децата притискали сънната артерия или слънчевия сплит, за да видят дали могат да приспят другарчето си. Указанията къде точно да натискат си разменяли в чата, съобщава вестник "24 часа", цитиран от БГНЕС.
Играта била хит сред учениците от 3-и до 6-и клас. При уцелване на някои точки може да настъпят забавяне на сърдечния ритъм, мозъчно увреждане и смърт.
Това не е нещо ново и в медицината е известно като вагусова смърт, коментира известният столичен педиатър д-р Атанас Мангъров. Играта се пробвала периодично през годините от хора на различна възраст. Дразненето на вагуса, който е част от вегетативната нервна система, можело да намали сърдечната дейност. Притискането му е възможно на 2 места - по шията в областта на каротисната артерия, която е под челюстите, и край слънчевия сплит - под лъжичката. Натискът може да забави сърдечната дейност или направо да я спре, каза Мангъров.
Смъртта настъпвала бързо и безболезнено като при бесенето. Не случайно според съдебни лекари самоубийците избирали примката. Притискането можело да предизвика и кома. 4-5 минути без кислород може да увредят необратимо мозъка.
В търговищката болница преди 3 дни е докарано дете, за което се усъмнили, че е пострадало при играта. Впоследствие обаче се оказало, че то е блъскано в гърдите и стискано по врата при бой за топка.
Директорът на просветния инспекторат Марко Марков предупредил школските директори за опасността. Играта се практикува извън часовете. Учителите били инструктирани да обяснят на децата рисковете. Дир.бг
 


Сходни връзки

Нова детска игра спира дъха | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди