изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 08:21 EEST
МОСВ ЗАБРАНИ СТРОИТЕЛСТВОТО НА НОС КАЛИАКРА ЗА ГОДИНА    
Екология От пресцентъра на МОСВ съобщават, че министър Джевдет Чакъров е издал заповед за забрана на строителството на нос Калиакра.

Нормативният акт се основава на член от закона за биологичното разнообразие и цели съхраняване, превантивна защита и предотвратяване на опасността от увреждане и/или унищожаване на значими природни местообитания и видове, опазвани в защитена зона за местообитанията от НАТУРА 2000 "Комплекс Калиакра". Министерската депеша се отнася за територии от землищата на Балчик, Тюленово, община Шабла, селата Божурец, Българево, самия град Каварна, Камен бряг, Свети Никола и Топола, с обща площ 441 282.643 дка, от които 39.561 кв. км морски пространства. Издаването на заповедта е продиктувано от наличието на множество планове, проекти и инвестиционни предложения за строителство в територията на посочената защитена зона, чието реализиране би могло да доведе до значително отрицателно въздействие върху опазваните ценни видове и местообитания. От министерството уточняват още,че със заповедта се забранява промяна на предназначението и начина на трайно ползване на земи, гори и водни площи (в селскостопанския и горския фонд) в посочените територии, с изключение на случаите, при които промяната е свързана с изграждане на пречиствателни станции за отпадъчни и питейни води, съоръжения за третиране на отпадъци, пътища, укрепване на свлачища и други обекти от техническата инфраструктура или с планове, програми, проекти и инвестиционни предложения, за които вече има стартирала процедура по ОВОС по реда на Закона за опазване на околната среда и Закона за биологичното разнообразие. Забраните са за срок от една година или до влизане в сила на заповедта на министъра на околната среда и водите, с която ще бъде обявена защитена зона за местообитанията "Комплекс Калиакра".
За НДТ кметът на Каварна Цонко Цонев, където има най-много територии, които попадат под ударите на министерската заповед, коментира следното: "Тази заповед реално не е проблем за икономическото развитие на общината ни, защото тя се отнася за едни бъдещи проекти. Тя не се касае тези проекти, които вече са влезли в сила. Въпреки това, тази заповед е поредния лош знак от страна на управляващите, които подлагат три български общини под ударите й. Това е нещо, което не е правено досега. Лошото е, че по този начин ще си изгоним инвеститорите и то във време на криза, когато всяка една държава търси начини да привлича инвеститори. Така те ще отидат в Гърция, в Румъния или в Сърбия, където няма да им правят административни спънки. Не на последно място трябва да се отбележи и това, че тази заповед ще действа не повече от два месеца, защото в края на януари 2009 г. се очаква да влезе в сила зона НАТУРА 2000, където ясно и точно трябва да бъдат определени границите на екозоните".
На територията на нос Калиакра няма одобрени или съгласувани инвестиционни намерения, установи преди време проверка на РИOСВ-Варна, извършена по разпореждане на министъра на околната среда и водите. До момента единственият обект на носа е ветроенергийният парк на компанията "Мицубиши", която произвежда 156 мегавата алтернативна енергия. Според Цонко Цонев, реалният проблем не е "Натура 2000", а фактът, че няма мощности, които да поемат енергията, произвеждана от "Мицубиши". "Изправени сме пред парадокс - произвеждаме алтернативна екологична енергия, а няма кой да я поеме. Електрическите компании у нас отказват договори за присъединяване на инвеститорите, банките от своя страна не им дават кредити, което блокира инвестициите за в бъдеще. Ако това не се преодолее, България няма да може да си изпълни процентите за добиване на алтернативна енергия и ще понесе санкции от Европейския съюз" - коментира още Цонко Цонев и допълни, че Каварна е номер 1 в Източна Европа по добив на алтернативна енергия. "При нас, във вътрешността на общината има проекти за инвестиции, които да компенсират няколко затворени блока на АЕЦ "Козлодуй", но излиза, че държавата сама си пречи, тъй като НЕК и енергоразпределителното дружество не изграждат нови и не разширяват съществуващите подстанции, за да могат да присъединяват новите мощности от екоенергия. Ако това продължава така, то държавата ще понесе много строги санкции, които обаче ще ги плащаме след години отново ние - данъкоплатците" - каза още Цонев.
 Другият строеж на територията на общината в защитена зона е на територията на резерват Яйлата, започнат от добричките бизнесмени братя Иван и Илко Павлови, който кметството спря. Строежът е без разрешителни, но излятата бетонна плоча стои и до днес, защото братя Павлови обжалват решението за спиране на строителството. И докато текат съдебните процедури, бетонът ще загрозява природата в резервата и ще боде очите на туристите.
 


Сходни връзки

МОСВ ЗАБРАНИ СТРОИТЕЛСТВОТО НА НОС КАЛИАКРА ЗА ГОДИНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди