изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 20:27 EEST
Разузнаването на САЩ: През 2025 г. Китай ще измести Вашингтон като световна суперсила    
Коментари Икономическото и политическото влияние на Съединените щати ще намалее през следващите две десетилетия, а светът ще стане по-опасен и несигурен. Това са основните изводи на доклада на Съвета за национално разузнаване на САЩ, съобщи Ройтерс. Анализът е озаглавен "Глобалните тенденции: 2025". В него се прогнозира, че сегашната финансова криза на Уолстрийт е началото на глобално икономическо преразпределяне на баланса, а американският долар ще загуби ролята си на водеща световна валута.

Документът изследва цял спектър от стратегически въпроси, включително съперничеството между великите сили, демография, климатични промени, тероризъм, разпространение на ядреното оръжие, енергия и природни ресурси. Той чертае мрачни сценарии за свят на слаби държави, разполагащи с оръжия за масово поразяване и неспособни да се справят с бурно нарастващото население в условията на липса на вода и храна. Най-силен е песимизмът за Близкия изток, който според документа е изправен пред опасността от ядрена надпревара, ако Иран продължи усилията си да се сдобие с оръжия за масово поразяване.

Авторите на анализа смятат, че международната система, създадена след края на Втората световна война, на практика изцяло ще се промени към 2025 г. вследствие на появата на нови държави на политическата сцена, както и в резултат от глобализацията на икономиката и на преразпределянето на богатствата от запад на изток, което е "безпрецедентно в съвременната история".

Китай ще има най-голямо влияние върху света в следващите две десетилетия. Бразилия, Русия, Китай и Индия ще са държавите, които могат да се възползват от покачващите се цени на петрола и на стоките за широко потребление. Нито една държава няма да може да достигне нивото на икономически растеж, постигнат от новите гиганти. Това ще се дължи на факта, че преминаването от стари горива към нови ще стане бавно, а развитието на новите технологии, които са алтернативи на твърдото гориво, също няма да се осъществи със сега желаните темпове. Съществуващите технологии са недостатъчни, а новите вероятно няма да се използват широко до 2025 г.

В доклада се твърди, че глобалното затопляне ще бъде почувствано и се предвижда, че в следващите двайсет години ще се увеличи рискът от международен конфликт заради недостига на ресурси - вода, храна и енергия. Според доклада към 2025 г. Русия може да спечели най-много от всички от повишаването на температурата на Земята, вследствие на което ще се улесни достъпът до арктическия шелф, където има големи находища на природен газ и петрол.
ЕС ще се превърне в куц гигант

До 2025 г. Европейският съюз ще бъде един куц гигант, осакатен от вътрешни противоборства и с евроскептично население, цитира изводите от доклада EUObserver. През 2025 г. ЕС вероятно ще е приключил с реформата на институциите и ще се е консолидирал като политически съюз, но противоборството на страните с разнопосочни интереси и скептицизмът на гражданите ще направят от Евросъюза един куц гигант с голяма икономическа мощ, но малко реално влияние като международна и военна сила.

Едно от основните предизвикателства ще е намаляването на броя на населението в трудоспособна възраст, което ще се окаже тежко изпитание за европейския социален модел. ЕС ще трябва да реши проблема с интеграцията на имигрантите и въпроса за членството на Турция. Организираната престъпност ще бъде един от тежките проблеми, тъй като енергийната зависимост на съюза от Русия ще го направи уязвим за нейното проникване.
Светът е изправен пред демографски бум

Глобалното затопляне и ръстът на населението ще играят важна роля в промените в света. В същото време според Световната банка търсенето на хранителни продукти ще се увеличи с 50% до 2030 г. в резултат на нарастването на световното население, увеличаването на богатството и промяната на хранителните предпочитания на Запада. До 2025 г. населението на Земята ще нарасне с 1.2 млрд. души до около 8 млрд. души. Прирастът ще е основно за сметка на страните от Азия и Африка, а Индия ще изпревари Китай по брой на населението, се казва в доклада на Съвета за разузнаване. Бумът на населението в тези региони може да предизвика вълни от мигранти. В същото време поради липсата на стабилно икономическо и социално развитие Африка ще продължи да бъде зона на нестабилност. Броят на страните, които нямат достъп до вода, ще нарасне от 21, чието население е около 600 млн. души, на 36 държави до 2025 г. и ще засегне 1.4 млрд. души. Това може да провокира не само миграция, но и битка за намаляващите природни ресурси, сред които енергията и водата, може да доведе до назряването на регионални конфликти в големи райони на света, като част от тях могат да бъдат потенциално опустошителни. Глобалното затопляне ще даде тласък на руската енергийна промишленост, откривайки й възможност да добива нефт и газ от Северния ледовит океан. В същото време възходът на Кремъл е поставен под съмнение от ненамаляващата корупция и закъсняващото инвестиране в критично важния за нея енергиен сектор.
dnevnik.bg
 


Сходни връзки

Разузнаването на САЩ: През 2025 г. Китай ще измести Вашингтон като световна суперсила | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди