изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 13:27 EEST
НОТАРИУСИТЕ УСЕТИХА КРИЗАТА. РЕГИСТРИРАТ СПАД В СДЕЛКИТЕ    
Икономика Брокерите търсят имоти на клиенти според джоба им= Кризата вече е факт и нотариусите, работещи на територията на област Добрич, са категорични, че има спад на изповяданите сделки. Масово отливът е от големите инвестиционни сделки, като някой от тях дори споделиха, че в последно време има по цели дни без да имат нито една изповядана сделка.

Нотариус С. Илчев, който работи в район Балчик, сподели пред медията, че като цяло спадът в изповяданите сделки е с 10 % спрямо миналата година. "Реално вече няма сериозни сделки с инвестиционни имоти. Досега при нас в район Балчик имаше сделки с инвеститори от Русия, но вече се оттеглиха. Много слаб е интересът от страна на румънци, съвсем спадна интересът от страна на англичани, имаше и кипърци, но и те се оттеглиха. По-скоро се правят епизодични сделки. Това, което в момента се изповядва, са сделки предимно между роднини или продажби на имоти на хора - спешно нуждаещи се от пари. Дори неотдавна имах такъв случай - сделка, при която преди продавачът искаше по 20 евро на квадрат, но заради нужда от пари за операция - бе паднал на цена от 6 евро на квадрат" - каза още С. Илчев. Това мнение бе потвърдено и от неговия колега - нотариус Обретен Обретенов, който също работи в район Балчик. "Всъщност, това, което основно се изповядва, са сделки с имоти за директна консумация - т.е. домове за живеене - апартаменти, къщи". Не по-различно е положението и в район Каварна. Нотариус Йордан Павлов от Каварна заяви, че сериозни инвеститори от Ирландия, Англия, Испания, Франция са се оттеглили и там поне за себе си той реализира спад с около 50 на сто в изповяданите сделки през тази година, спрямо миналата. "Основно работата се свежда до прехвърляне на терени от баба на внук. Сега предполагам, че и заради заповедта за спиране на строителството със заповед на МОСВ ще спадне интересът от страна на инвеститори и по отношение на парцели за ветроенергийни паркове" - каза още Й. Павлов. Той допълни, че показателен факт за кризата е и това, че някои от големите обекти, чието строителство в района е започнато, вече са замразени. В града също нотариусите отбелязват поне с около 50 на сто спад в изповяданите сделки.
От агенции за недвижими имоти научихме, че предлагането на пазара е огромно, но търсенето е съвсем малко. "Сделките, които се сключват, са епизодични. Основно се търгува земеделска земя, като дори и там трудно се намират големи парцели от по 100 и повече дка" - казаха брокери. Средно тухлена гарсониера в центъра на града в момента се предлагала за 60-70 хил. лв., а в "Балик" панелната гарсониера вървяла 40-45 хил. лв., показа още статистиката на агенциите за недвижими имоти. Все по-често обаче при брокерите влизали клиенти, които обявявали сума, с която разполагат и искали да им бъде намерен имот на такава цена. Големите инвестиционни фондове пък се били пренасочили към областите Разград и Силистра, където можело да намерят по-големи парцели на цена от около 400 лв./дка. В Добричка област най-ниски цените на земеделска земя били в района на Тервел, където декарът се търгувал за 500 лв. В района на Генерал Тошево цената на декар земеделска земя вървял между 700 - 1000 лв., казаха още брокери.
Кризата се усетила вече и в техния бранш, като брокери от Варна прескачали до Добрич и предлагали на свои колеги да им продадат имоти. Неотдавна добричка фирма била потърсена от колеги от Варна, като им предложили парцели за продажба в района на варненското село Климентово. Там продавачът първоначално искал по 20 евро на квадрат, но поради ниския интерес бил паднал до 5 евро на квадрат, споделиха още от бранша. Според дългогодишни служители в сферата на недвижимите имоти, кризата ще се отрази най-зле на големите агенции, които имат множество разходи по поддръжката на офиси, плащане на заплати на брокерите. Най-слабо кризата ще усетят нелегалните, които работят от домовете си.
 


Сходни връзки

НОТАРИУСИТЕ УСЕТИХА КРИЗАТА. РЕГИСТРИРАТ СПАД В СДЕЛКИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди