изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 07:24 EEST
ПРИЕМНАТА ГРИЖА ПРАВИ ДЕЦАТА ЩАСТЛИВИ    
ОбществоПет семейства от общините Добрич и Добричка са се възползвали от възможността да дарят топлина на деца от социален дом


"Ако искате да направите щастлив живота на едно дете, лишено от обич, ласка и грижи, потърсете ни!". С тези думи се обръщат към желаещите да станат приемни родители от Отдела за закрила на детето в Добрич. В момента приемните семейства са пет - в общините Добрич и Добричка, и в тях са настанени шест дечица. Малките момичета и момчета са от Дома за медико-социални грижи, дома в с. Овчарово и дом "Дъга" в Добрич. През следващия месец ще бъде организирана традиционната среща на приемни семейства, на която те се събират и обсъждат своите радости, свързани с грижата за децата, проблемите, възпитанието и т.н. Това каза за НДТ Иванка Титова - началник на Отдела за закрила на детето при дирекция "Социално подпомагане" в Добрич. Тя обясни, че целта на тези срещи е да покажат, че има семейства, в които приемната грижа е вече факт. И по този начин да се окуражат онези кандидати за приемни родители, които имат желание, но по една или друга причина вече се колебаят. Така те научават, че не е страшно, напротив - огромно е удоволствието да дариш обич и нежност на изоставено дете.
От петте приемни семейства две са професионални, а три - доброволни. Първото подобно семейство става факт през месец април 2006 г., припомни Ив. Титова. Децата и техните нови родители не са се познавали въобще, но вече са много щастливи от прекрасните мигове, които преживяват заедно и - разбира се, от преодолените трудности. В момента има подадено едно заявление за приемна грижа в нейния професионален аспект, посочи г-жа Титова. Кандидатът вече е преминал обучение и предстои социалният доклад да бъде представен пред Комисията за закрила на детето в Добрич, която да вземе окончателното решение. За съжаление, засега още няма кандидати да станат приемни родители на дете с увреждане.
Новият аспект на приемната грижа - "Професионален приемен родител" бе утвърден през 2006 г., припомни Иванка Титова. За целта кандидатите подават документи за работа в дирекция "Социално подпомагане". В зависимост от броя и възрастта на настанените деца, професионалният приемен родител има право да получава месечна и еднократна помощ за отглеждането и възпитанието им.
 


Сходни връзки

ПРИЕМНАТА ГРИЖА ПРАВИ ДЕЦАТА ЩАСТЛИВИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди