изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 10:43 EET
България и Румъния били пред икономически шок    
По света
България, Румъния и другите бързоразвиващи се балкански държави са на прага на икономически шок, тъй като глобалната рецесия увеличава нивата на безработицата за пръв път от много години. Това пише американското бизнес издание "Уолстрийт джърнъл", цитирано от mediapool.bg.


Съкращения ще има не само в самите страни - милионите преселници, живеещи в Испания, Италия и Великобритания, част от които вече са останали без работа и не могат да изпращат пари у дома, ще "допринесат" за влошаването на ситуацията.
Отливът на чуждестранни капитали ще навреди на икономиките на страните от Източна Европа и има опасност България и Румъния да изпаднат в рецесия, предупреждава икономистът на "БНП Париба" (BNP Paribas) Михал Дибула, цитиран от "Уолстрийт джърнъл".
Огромните дефицити по текущите сметки на балканските държави, натрупани през последните години, ще трябва да бъдат коригирани сега, казва той. В България компании като "Стомана" АД, "Неохим" и "Монбат" АД обявиха вече, че съкращават работни места. Официалната статистика за нивото на безработица започна да отчита ръст: през октомври тя достигна 5.9% в България и 4% в Румъния. Расте и броят на безработните в съседни страни като Турция и Хърватия, пише "Уолстрийт джърнъл".
Безработицата спадаше в продължение на 6 години, което беше подпомогнато и от изтичането на работна ръка към Западна Европа. Завръщането на безработицата е придружено с намаляването на средствата, изпращани от емигрантите. В България преводите от чужбина бяха около 5% от БВП през 2006 г., според Международната организация по миграция. В по-богатата Румъния делът е същият. dir.bg
 


Сходни връзки

България и Румъния били пред икономически шок | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди