изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 06:54 EEST
Светът за уникална България говори    
По света
Вчерашното решение на Европейската комисия два спре окончателно 220 милиона евро от фондовете си България заради пропуските на София в борбата срещу корупцията, е отразено в няколко големи западни вестника.


Наред с "Интернешънъл хералд трибюн" и "Монд", темата се коментира и от британските "Файненшъл таймс" и "Таймс", предаде БТА.
България загуби общо 520 милиона евро европейски средства, тъй като не успя да се справи с измамите и корупцията сред висшите служители, назначени от воденото от социалистите коалиционно правителство. За пръв път Европейската комисия лишава от средства страна членка на съюза по този начин, отбелязва "Файненшъл таймс". Сега най-бедният член на ЕС губи 220 милиона евро от предприсъединителните фондове, а правителството ще трябва да използва бюджетни средства, за да покрие още 300 милиона евро, които бяха замразени от ЕС през юли заради предполагаеми измами, допълва вестникът.
Миналия месец България бе определена от организацията "Трансперънси интернешънъл" като най-корумпираната държава в ЕС, по-корумпирана и от Румъния, пише "Файненшъл таймс и допълва, че според европейски представители слабата съдебна система на страната е поредната пречка за напредъка.
Вчера България бе наказана за трайната си неспособност да реши проблема с корупцията, като бе лишена от 220 милиона евро от средствата на Брюксел, посочва в. "Таймс", който също подчертава, че ЕС предприема за първи път такава стъпка срещу страна членка. Вестникът подчертава, че решението на ЕК трябва да се разглежда като строго предупреждение към България да се пребори с гибелното влияние на мафията. Сега ЕК обмисля дали да предостави помощта от общо 11 милиарда евро за шест години, обещана на страната при присъединяването й през 2007 г. "Таймс" цитира говорителка на Еврокомисията, според която повечето от мерките, взети от България, са само обещание за бъдещи действия и досега не са дали конкретни резултати.
Спирането на 220 милиона еврофондове за България означава, че страната е прекалено корумпирана и склонна към измами, за да получи субсидиите, съобщава "Интернешънъл Хералд Трибюн", цитиран от БГНЕС. За първи път са спрени изцяло парични фондове за член на 27-членния съюз, защото на страната-членка не мооже да се разчита да ги похарчи правилно, коментира световното издание, според което стъпката отразява загрижеността на европейските представители, че парите ще стигнат до българската организирана престъпност. Всекидневникът окачествява реакцията на българското правителство като „опит за разведряване на обстановката“ след понесен значителен удар. включително на премиера Сергей Станишев. Цитира се неговото изказване, че България въвежда „изключително амбициозно“ европейските програми и членството не бива да се свежда само до правосъдието и вътрешните работи.
За блокираните от Брюксел европейски средства за България и за разочарованието на страната от това пишат днес и много френски вестници като "Поан", "Нувел обсерватьор", "Либерасион" и "Еспрес", както и швейцарският финансов ежедневник "Ажефи".
dir.bg
 


Сходни връзки

Светът за уникална България говори | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди