изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 15:05 EEST
Съдят Ватикана за извращения на свещеници    
По света
Ватиканът може да бъде съден за сексуалните злоупотреби от страна на свещеници, гласи решение на американски апелативен съд.


Ватиканът беше призован за отговорността си за прикриването на сексуалните злоупотреби на американски католически свещеници, но се позова на правото, което защитава суверенните държави от присъдите на американски съдилища. Централно място в случая заема ватиканско разпореждане от 1962 г., с което се повелява политика на „най-строга“ секретност при обвинения на свещеници в сексуални злоупотреби. Нарушилите тайната са заплашени с отлъчване от църквата, пише АФП, цитирана от БГНЕС.
Федералният съд реши, че случаят на тримата мъже от Кентъки може да се разглежда, понеже изключенията в закона позволяват Ватиканът да бъде държан отговорен за действията на служители на църквата, действащи в рамките на служебните си задължения в САЩ. Това позволява Ватикана да бъде съден за действията на епископи и архиепископи, занимаващи се със случаи на злоупотреба.
Светият престол обаче не носи отговорност за самите злоупотреби, тъй като те не са извършени по време на служебните им задължения. Адвокатът на Светият престол заяви пред Wall Street Journal, че в момента не възнамерява да обжалва пред Върховния съд. Решението беше приветствано като потенциален пробив от жертвите на злоупотреби.  dir.bg
 
 


Сходни връзки

Съдят Ватикана за извращения на свещеници | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди