изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 09:26 EET
СПЕЦИАЛНО ЗА НДТ: АНТОНИЙ ГЪЛЪБОВ: 47-ия КОНГРЕС НА БСП - КОНГРЕС НА ОТЛАГАНЕ НА ИСТИНСКИЯ ПОЛИТИЧЕСКИ ДЕБАТ В ЛЕВИЦАТА    
Интервюта Поне засега ГЕРБ изглежда е удобният външен враг за БСП, смята социологът




- Г-н Гълъбов, как бихте коментирали 47-ия конгрес на БСП? Може ли да се определи като конгрес на единството, на съгласието и успехите?
- 47-ия конгрес на БСП бих определил като конгрес на отлагане на истинския политически дебат в социалистическата партия. Напълно сигурно е това, че нормализацията в лявото тепърва предстои. В момента ние нямаме едно модерно ляво политическо пространство и ако се съди по времето, което отнема на десните партии у нас да преминат отново в много широкия антикомунистически формат, може да се предположи, че поне следващите 10 години ще имаме същите, ако не и по-тежки проблеми в ляво.
- Не е ли обезпокоителен фактът, че имаме единствена кандидатура за лидер на партията и тя се приема с такова голямо мнозинство?
- Преди всичко това е проблем на много избори в България. Знаем, че по същия начин беше избран главен прокурор, председател на Върховния касационен съд. Това си е голям проблем, защото до голяма степен компрометира самата идея за конкурентност и за наличие на алтернативи в рамките на една политическа формация. Във всеки случай очевидно е, че влиянието на Станишев, като председател на партията, далеч не е толкова голямо, както изглежда според резултатите, с които бе преизбран на този пост, защото само часове по-късно стана ясно, че всъщност делегатите на конгреса предпочитат да запазят структурата на ВС на БСП. Очевидно е, че той изглежда е единственият подходящ за тази последна фаза на отлагане на истинските реформи в левицата.
- А има ли шанс да се демократизира БСП някога в близко бъдеще? Лидерът Станишев я определи като най-динамично променящата се политическа сила у нас.
- Това ще бъде дълъг и болезнен процес. Никъде по света социалдемократи и социалисти не са заедно. В абсолютно формално приетата партийна програма на БСП е написано, че тя ще бъде партия и на демократичния социализъм, и на социалната демокрация, което най-малкото означава, че авторите на тази програма, а делегатите в още по-голяма степен, нямат точна и ясна идея - в каква посока се движи собствената им партия. Затова казва, че предстои дълъг и сложен процес на структуриране на автентична европейска левица в България, защото видяхме и предконгресния им клип. Той отново е адресиран към миналото на партията и е свързан по-скоро с политически тероризъм, отколкото с реално държавно отговорно поведение на тази политическа партия. А това са прекалено разнопосочни сигнали за БСП. В ръководството й имаме достатъчно голям брой заможни хора. Така че, докато не е ясно кого всъщност представлява българската левица, докато не са ясни нейните идеи и управленски подходи и те да кореспондират с европейската социалдемокрация, ще имаме същия проблем.
- В конгресната зала и в кулоарите се чуваха мнения на задоволство от настоящата управляваща коалиция. Редовите делегати смятат, че е по-добре коалиция с ДПС и НДСВ, отколкото евентуална с ГЕРБ. Това означава ли, че БСП завинаги затваря вратите си пред ГЕРБ, като евентуален коалиционен партньор, или както го нарече един политолог "принудителен партньор" след изборите догодина?
- Поне засега изглежда така. ГЕРБ в момента се възприема като удобен противник на БСП. През последния месец сме свидетели на използването на нещо, много често прилагано от тази политическа сила - изграждане на представа за външен враг, за да бъде мобилизирана партията вътре. В тази ситуация поне засега ГЕРБ изглежда е удобният външен враг за БСП. Мисля, че част от групите по интереси и източниците на финансиране на БСП се ориентират постепенно към ГЕРБ и това всъщност е истинското ядро в спора между двете политически формации. БСП се опитва да възстанови доверието си в тези групи от избиратели и спонсори, които ориентираха вниманието си към ГЕРБ, като очаквана следваща политическа сила на върха. Това ще бъде спор, който според мен ще бъде пропагандно използван и в бъдещ
е до изборите.

 

Ивелина ОПРИКОВА

Спец. кор. на НДТ

в Народното събрание

 


Сходни връзки

СПЕЦИАЛНО ЗА НДТ: АНТОНИЙ ГЪЛЪБОВ: 47-ия КОНГРЕС НА БСП - КОНГРЕС НА ОТЛАГАНЕ НА ИСТИНСКИЯ ПОЛИТИЧЕСКИ ДЕБАТ В ЛЕВИЦАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди