изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 03:47 EET
Получихме две ”зелени” писма от Брюксел    
Европейски съюз
Европейската комисия (EК) изпрати две предупредителни писма до властите в България за неспазване на законите в Европейския съюз по отношение на околната среда, съобщи комисията.


Едното е последно писмено предупреждение за неспазване на директивата на ЕС за третиране на битовите отпадъци в София, второто - първо предупреждение за нарушаване на европейските директиви за опазване на популациите от диви птици.
От ЕК припомнят, че през октомври 2007 г. са изпратили първото си писмено предупреждение до България заради недостатъчни мерки за изграждане на интегрирана мрежа от инсталации в София за управление на битовите отпадъци. И след отговора на българските власти, ЕК продължава да смята, че състоянието на нещата е незадоволително и реши да изпрати последно писмено предупреждение, заявиха от комисията. Анализът на експерти в Брюксел е показал, че засега не е ясно как ще бъдат третирани битовите отпадъци в София "в устойчив план".
Еврокомисарят за околната среда Ставрос Димас, цитиран от Медиапул, заяви: “Българските граждани имат правото на чисти градски пространства и властите трябва да осигурят необходимото решение за разпределянето на отпадъците в София. България трябва да направи всичко по силите си, за да предпази естествените хабитати, птици, фауна и флора. Страната може да се гордее със своето биологично разнообразие и не трябва да го подлага на риск”.
Първото писмено предупреждение за неспазване на европейската директива по опазването на диви птици се отправя, след като комисията е получила оплакване, че изпълнението на строителни проекти в района на нос Калиакра води до намаляване на хабитатите на диви птици, защитени от европейски закони.
ЕК смята, че решението за изпълнение на проекти за монтаж на вятърни турбини може да е взето, без да се отчитат последствията върху околната среда. Комисията е загрижена и от други проекти в инфраструктурата, строителството и туризма, които може да имат последствия върху околната среда.
На 24 ноември министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров забрани със заповед строителството в района на нос Калиакра. Мотивът - съхраняване, защита и предотвратяване на опасността от увреждане и унищожаване на значими природни местообитания и видове. Те се опазват в защитена зона за местообитанията от НАТУРА 2000 „Комплекс Калиакра”.
Заповедта се отнася за територии в землищата на град Балчик, община Балчик, село Тюленово в община Шабла и в община Каварна селата Божурец, Българево, Камен бряг, Свети Никола и Топола. Общата площ на територията е 441 283 дка, от които близо 40 кв. км. морски пространства.
От МОСВ съобщиха днес, че в момента се водят консултации с обществеността и бизнеса за предстоящото издаване на заповеди за зоните от НАТУРА 2000 „Комплекс Калиакра”, „Дуранкулашко езеро” и „Шабла” за въвеждане на по-рестриктивни режими в тях, включително и забрана за изграждане на ветрогенератори.
Според чл. 226 от Договора за Европейския съюз, ако Европейската комисия прецени, че една страна членка на съюза нарушава европейски закон, тя изпраща "официално уведомително писмо" (първо писмено предупреждение). Ако отговорът не удовлетворява комисията или ако няма отговор, изпраща се "обосновано мнение" (второ и последно писмено предупреждение). Ако отговорът и на това писмо не е удовлетворителен или ако няма отговор, тогава Европейската комисия решава дали да започне дело срещу страната в Съда на Европейските общности в Люксембург. dir.bg
 


Сходни връзки

Получихме две ”зелени” писма от Брюксел | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди